Majk Tobi (©MN Press)
Majk Tobi (©MN Press)

Tobi prodisao punim plućima, Nedović pokazao koliko je nedostajao - Zvezda osmi put zaredom bolja od Budućnosti

Vreme čitanja: 4min | ned. 05.11.23. | 20:57

Bilo je padova u igri, ali crveno-beli su mahom držali stvari u svojim rukama

Više nema neporaženih u ABA ligi. Za to su se postarali košarkaši Crvene zvezde, koji su u šestom kolu regionalnom takmičenja savladali podgoričku Budućnost u Beogardskoj Areni. Bilo je blistavih momenata, pre svega u napadu, ali bilo je i propusta u odbranu, pa su se gosti dobro držali. Na kraju 95:86 u korist ekipe Janisa Sferopulosa koja posle šest rundi ima učinak 5-1, kao i Budućnost i Partizan Mozzart Bet.

Imali su crveno-beli i 17 poena viška početkom treće deonice. Delovalo je da će ubedljivo slaviti. Ipak, gosti su imali spreman odgovor, pokazali da poseduju ozbiljan kvalitet i iskoristili pad koncentracije i energije kod protivničkih igrača, te su prišli i na minus tri u završnici četvrtine. Imala je Zvezda nekoliko dobrih naleta u odlučujućem periodu, ali ekipa Petra Mijovića je odbijala da se preda, sve dok Nemanja Nedović nije rekao - dosta. Odigrao je važnu rolu u završnici po povratku iz povrede, i trojkom na nešto manje od minut i po do kraja stavio tačku.

Izabrane vesti

Nedović je u prvom meču po povratku na parket, nakon četiri propuštena susreta zbog povrede zadnje lože, ubacio 16 poena, uz četiri asistencije za indeks korisnosti 18. Odlična partija i pokazatelj da se u potpunosti opopravio i praktično nastavio gde je stao pre nezgode koja ga je zadesila na gostovanju u Bolonji.

Ipak, najbolji Zvezdin pojedinac protiv crnogorskog šampiona bio je Majk Tobi. Konačno je pokazao od čega je i priredio sjajnu napadačku predstavu prisutnima. Na kraju, 23 poena i šest skokova za indeks 26 i titulu igrača utakmice. Odigrao je sa daleko više samopouzdanja, odlično se borio i u odbrani i pokazao da je na pravom putu.

Šabaz Nejpir je smanjio oscilacije i dobro rezonovao u napadu. Čini se da ga više ne drma tolika nervoza, što se najbolje oslikava kroz savršene procente: 4/4 za dva, 1/1 za tri i 3/3 sa linije penala za 14 poena. Dodao je i tri asistencije za indeks 18. Miloš Teodosić je konačno koliko toliko odmorio, proveo 20 minuta na parketu i upisao 10 poena, uz šest završnih dodavanja. Ponovo je bio najbolji kada se lomilo, pa je ubacio važnu trojku i zabeležio nekoliko asistencija.

Kod Budućnosti su po 17 poena postigli Marvin Džons i Mekinli Rajt, 14 je dodao Brendon Pol, 13 Flečer Megi, dok je dvocifren sa 10 poena bio i Džejkori Vilijams.

Zvezda je još jednom slabo ušla u utakmicu. Bez dovoljno angažovanja u odbrani i energije, što su gosti iskoristili da dođu do prednosti 6:13, ali i da naprave nekoliko atraktivnih poteza. To se promenilo ulaskom Dos Santosa i Nedovića i polako su crveno-beli počeli da hvataju željeni ritam. Napravili su seriju 13:3 i preokrenuli, a Tobi je sa nekoliko dobrih poteza najavio da bi ovo mogla da bude njegova utakmica, pa se na prvi odmor otišlo sa 21:18 u korist domaćina.

Na startu nastavka Teodosić i Dos Santos vezuju osam poena i Zvezda je posle 13 minuta igre stekla komfornih devet poena viška (29:20). Megi je preciznim hicima sa distance držao goste u igri, ali se na drugoj strani razgoropadio Tobi. Nanizao je dvojki u dve trojke za prvu dvocifrenu prednost Sferopulosove ekipe na utakmici (39:28). Nakon toga je nekoliko dobrih poteza imao i Nejpir, Budućnost se šutem sa distance držala, da bi Davidovac ubacio trojku sa zvukom sirene posle lepe kombinacije za 53:42 posle 20 minuta igre u Areni.

Iako je domaćin dobro otvorio treću deonicu, sa pet poena preko Mitrovića i Nejpira, usledila je reakcija podgoričke ekipe koja je preko Vilijamsa i Rajta vratila zaostatak na jednocifren broj poena (61:54). Taman kada se učinilo da su crveno-beli progledali posle lošeg perioda, Pol je sa pet vezanih poena doveo goste na samo minus četiri (65:61) pred poslednji minut trećeg kvartala i morao je Sferopulos da reaguje tajm-autom. A onda je Teodosić ogrnuo herojski plašt i trojkom u finišu kvartala omogućio svom timu da odmor dočeka opuštenije, sa luftom od šest poena (69:63).

Nakon faula Džonsa u napadu na startu četvrtog kvartala, trener Budućnosti Petar Mijović je nešto burnije reagovao i zaradio tehničku, a Zvezda je to iskoristila da veže šest poena i ponovo vrati dvocifren višak (75:63). Kada je bilo najteže, ponovo je Teodosić blistao. Pogodio važnu trojku, spojio saigrače nekoliko puta sa lakim poenima. Odbijali su gosti da se predaju. Džons se razigrao u odlučujćem periodu i držao Podgoričane u igri. Ipak, posle Nedovićeve trojke na 85 sekundi do kraja im nije bilo povratka. Odlično je odigrao u završnici, a šlag na tortu bio je hitac sa distance na isteku napada, koji je ušao kao kap za 91:84.

ABA LIGA - 6. KOLO

Subota

Cibona - Mornar 73:72

/Buljan 19 - Gavrilović 18/

Cedevita Olimpija - Borac Mozzart 82:78

/Matković, Stjuart 18 - Frenklin 17/

Nedelja

Mega - Zadar 91:81

/Topić 27 - Drežnjak 26/

Split - Partizan Mozzart Bet 53:76

/Funderburk 12 - Trifunović 13/

Crvena zvezda - Budućnost 95:86

/Tobi 23 - Rajt, Džons 17/

Ponedeljak

18.00 Igokea - FMP



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Budućnost PodgoricaMajk TobiŠabaz Nejpir

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara