Miloš Teodosić i Marijus Grigonis (©Star Sport)
Miloš Teodosić i Marijus Grigonis (©Star Sport)

Vratio se Teo, porazima nema kraja: Ne može se spuštenog garda na ovakav PAO

Vreme čitanja: 6min | sre. 20.03.24. | 22:05

Crvena zvezda ni posle mesec i po dana ne uspeva da pobedi u Evroligi, Panatinaikos u Beogradu ostvario važnu pobedu uoči završna četiri kola

Najava sa Malog Kalemegdana da je Miloš Teodosić odradio jutarnji trening i da se stavlja na raspolaganje Janisu Sferopulosu probudila je tračak nade među navijačima da bi nizu poraza u Evroligi mogao da dođe kraj jer bez nekadašnjeg kapitena Srbije Crvena zvezda ne zna da pobeđuje u Evropi. Teodosić se jeste vratio, ali nije stavljena tačka na seriju neuspeha. PAO je u Beogradskoj areni slavio rezultatom 89:76 (29:20, 22:21, 19:15, 19:20) i još jednom se pokazalo da ne može spuštenog garda da se izađe pred ovakvog rivala.

Ni posle mesec i po dana prvoplasirani tim Jadranske lige ne zna za trijumf u elitnom takmičenju. Vrlo je jednostavno, Crvena zvezda nije uspela da iskontroliše tranziciju, niti da isprati Panatinaikosovu igru iz pika, što je u startu bio jasan znak da nema šta da traži na terenu. Pogotovo ne sa izraženim manjkom voljnog momenta tokom uvodnih 15 minuta, što ne može da se dogodi protiv izuzetno ambicioznog projekta čiji je ključni čovek Ergin Ataman.

Izabrane vesti

Zeleni su suvereno kontrolisali susret maltene svih 40 minuta, a uz pomalo neobjašnjiv nedostatak energije i koncentracije Zvezdinih košarkaša u odbrani tokom uvodnog perioda meča, gosti su dobili šansu da se brzo raspucaju i uvedu duel u tok koji njima daleko više odgovara. Dobili su krila, pa naravno brzo iskoristili i materijalizovali sve ono što im je Zvezda nudila. Tako to rade ozbiljni kandidati za Fajnal for.

Jeste na momente Sferopulosov tim uspevao da se digne, da poveže nekoliko dobrih odbrana i tako se vrati na jednocifren zaostatak ili 'igra' na granici dvocifrene razlike. Samo, ostaje pitanje zašto je Zvezda prvo morala da dozvoli Panatinaikosu da ubaci šest trojki za četvrtinu, odnosno devet za poluvreme uz gotovo 70 odsto preciznosti, da bi se dogodilo nešto konkretno. Reakcija ekipe jeste bila dobra u drugom poluvremenu, mada je i dalje suštinski sve zavisilo od protivnika. Poslednji trzaj Zvezda je imala sredinom poslednje četvrtine, kada je serijom 9:3 prišla na -8 (65:73), ali je trojka dobro raspoloženog Džerijana Grenta ugušen i taj pokušaj da se finiš učini neizvesnijim. Crveno-beli se ni tada nisu predavali, ali činilo se da ne bi dobili PAO ni da se igralo još toliko...

Sudijska trojka se nije proslavila nekim odlukama. Ponovo je bilo situacija o kojima može da se spori, međutim to koliko Huan Karlos Garsija, Pjotr Pastusjak i Kristaps Konstantinovs nisu bili sigurni ni u jednu odluku – zbog čega su svako malo gledali ekran i ubijali ritam utakmice – je za posebnu analizu. I sve to je mnogo više odgovaralo gostima jer je Zvezda gubila osećaj bilo kakvog kontinuiteta.

*** Evroliga, 30. kolo ***

CRVENA ZVEZDA - PANATINAIKOS 76:89

(20:29, 21:22, 15:19, 20:19)

Beogradska arena, Novi Beograd;

Gledalaca: Oko 15.000;

Sudije: Huan Karlos Garsija, Pjotr Pastusjak, Kristaps Konstantinovs.

CRVENA ZVEZDA: Smart 2, Lazarević -, Teodosić 4 (6as), Hanga 2, Davidovac 19, Mitrović 6, Tobi -, Bolomboj 11 (8sk), Ilić 9 (4sk), Nedović 19 (7as, 3sk), Giedraitis 4, Gilespi -.

PANATINAIKOS: P. Kalaicakis -, Moraitis -, Balcerovski -, Slukas 17 (10as, 3sk), Papapetru -, Grent 12 (5as, 4sk), Nan 15 (4as), Lesor 19 (6sk, 4as, 3uk, 2bl), Grigonis 8, Ernangomez 1 (4sk), Mitoglu 17 (9sk), Mancukas -.

----------------------------

Opet prilično je bilo jasno da, kad god bi nekadašnji šampion Evrope dodao gas, Crvena zvezda bi se našla u problemu i razlika bi brzo postala ozbiljna. Panatinaikos je na individualni kvalitet i ogromno iskustvo pojedinaca držao sve konce u rukama. Zato i jeste toliko jak utisak da je PAO igrao taman koliko je bilo potrebno da se zabeleži pobeda, a da se u tom procesu ne potroše resursi jer već u petak na parket Oake stiže ranjena Barselona. Tako ova pobeda mnogo znači Panatinaikosu, ne samo na polju samopouzdanja, već i zbog dalje borbe za jednu od prve četiri - koje nose prednost domaćeg terena u četvrtfinalu -, odnosno šest pozicija što sa sobom nosi direktan plasman u narednu fazu i izbegava se eventualno kockanje kroz plej-in.

Ma koliko neobično ili čudno zvučalo, Crvenoj zvezdi su preostale utakmice u Evroligi zapravo neka vrsta pripreme za završnicu Jadranske lige u kojoj je pozicija na tabeli dijametralno suprotna u odnosu na evropsko bojište i očekuje se da će šestostruki prvak da overi pol poziciju za plej-of. Samo, ako u timu žele da se regionalna sezona završi shodno tradiciji, odbrana mora da bude daleko bolja. Da zalaganje bude veće, poput onoga što smo videli u većem delu nastavka kada je ekipa izgledala korektno.

Može sve u svlačionici da obraduje povratak Miloša Teodosića jer se i večeras na konkretnom primeru videlo koliko svaki rival preza kada se nekadašnji MVP pojavi na parketu. Kostas Slukas i Džerijan Grent morali su da obrate posebnu pažnju na 37-godišnjeg asa, na kome se nije toliko osetio jednomesečni izostanak, koliko su ga saigrači u nekim situacijama uvaljivali u problem da mora dodatno da se troši prenošenjem lopte u polje napada, što on ne radi toliko kako bi sačuvao snagu za kasniju igru u piku ili prodor.

Morao je i grčki stručnjak da se nosi sa balansiranjem između toga da ne preoptereti Teodosića u prvom meču posle duže pauze i da sačuva kakvu-takvu sigurnost organizacije igre u izostanku tek operisanog Jaga dos Santosa i od ranije povređenog Nikole Topića. Džavonte Smart je počeo susret kao 'jedinica', ali se nije proslavio, zbog čega su ponovo veća zaduženja u tom segmentu imali Adam Hanga i posebno Nemanja Nedović koji je podelio sedam asistencija. Teodosić ih je imao šest.

Dejan Davidovac je bio možda i najbolji Zvezdin pojedinac na ovom susretu. Njegova pojava na terenu sredinom drugog perioda, tačnije posle Sferopulosovog tajm-auta kada je Zvezda zaboravila kako da čuva svoj koš i dozvolila protivniku da gotovo bez ikakve reakcije dođe do lakih poena ipak je pokrenula ekipu u nastavku i njegove minijature u oba smera podigle su borbenu gotovost ekipe i zaslužuje sve pohvale.

Na kraju je ubacio 19 poena (7/12 iz igre, 2/5 za tri), koliko je imao i Nemanja Nedović (8/12 iz igre, 3/6 za tri). Džoel Bolomboj je ponovo bio na granici dabl-dabla sa 11 poena i osam skokova, dok je Dalibor Ilić dobio šansu koju je iskoristio sa devet poena i takođe nekim dobrim stvarima u odbrani. No, sve je to bilo premalo za ovakav Panatinaikos, koji je pogodio više od pola šuteva iz igre, a konkretno za tri otišao na impozantnih 12/21.

Matijas Lesor je večeras bio posebno motivisan. Imao je momente kada je 'peckao' navijače Zvezde, a onda je odigrao sveukupno fantastičan meč sa 19 poena, šest skokova, četiri asistencije, tri ukradene lopte i dve blokade za indeks korisnosti 30! Odigrao je 37 minuta. Dvocifreni su bili još Kostas Slukas sa dabl-dablom od 17 poena i 10 asistencija za indeks 29, Kendrik Nan sa 15, Džerijan Grent sa 12 poena, uz pet razigravanja i četiri uhvaćene lopte, dok je Dinos Mitoglu ubacio 17 poena – 12 u prvoj četvrtini – uz devet skokova.

Crvenoj zvezdi u petak od 19 časova u goste dolazi Virtus iz Bolonje, posle čega u ponedeljak od 20 časova stiže i Mega.

EVROLIGA - 30. kolo

Utorak

Efes - Olimpijakos 85:72

/Larkin 15 - Piters 19/

Žalgiris - Virtus 96:81

/Samner 16 - Šengelija 19/

Alba - Real Madrid 79:86

/Tomas 16 - Hezonja 22/

Makabi - Asvel 98:90

/Boldvin 30 - De Kolo 18/

Partizan Mozzart Bet - Baskonija 87:83

/Kaminski 20 - Hauard 26/

Sreda

Fenerbahče – Barselona 88:74

/Vilbekin 18 – Brizuela 18/

Monako - Milano 80:98

/Dijalo 17 - Mirotić 21/

Crvena zvezda - Panatinaikos 76:89

/Davidovac 19 – Lesor 19/

Valensija - Bajern u toku



tagovi

KK Crvena zvezdaKK PanatinaikosMiloš TeodosićEvroligaDejan DavidovacKostas SlukasKonstantinos MitogluKendrik NanMatijas Lesor

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara