Košarkaši Crvene zvezde i trener Janis Sferopulos (Foto: Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde i trener Janis Sferopulos (Foto: Starsport)

Zvezda izronila iz krize, sad treba da nastavi da pliva

Vreme čitanja: 5min | ned. 05.11.23. | 12:02

Košarkaši Crvene zvezde prekinuli seriju poraza, ali čeka ih regionalni derbi protiv lidera ABA lige

Prošao je turbulentni oktobar, a već na startu novembra košarkaški Crvene zvezde najavili su bolje dane pobedom protiv Bajerna u Evroligi. Vremena za odmor nema, još jedan bitan izazov je pred vratima. Sudar sa regionalnom rivalom i trenutnim liderom ABA lige, ekipom podgoričke Budućnosti (19.00). Pobeda će pokazati da je četa Janisa Sferopulosa spremna da pliva nakon što je izronila iz mračnih dubina, a poraz bi mogao ponovo da je natera da se bori za vazduh.

Rivalstvo koje su crveno-beli i Plavi izgradili u prethodnoj deceniji daje dodatnu težinu ovom susretu. Bili su bitke za titule sve do poslednjih nekoliko godina, sastali se 57 puta na Jadranu, a crveno-beli su bili uspešniji sa 32 trijumfa. Vezali su sedam računajući i prošlosezonski plej-of, kada su u dva duela savladali Budućnost sa ukupnom razlikom +79. Ipak, sastav iz Podgorice je preko leta oformio dobru ekipu, što je pokazao i na startu sezone, te jedini posle pet rundi ima maksimalan učinak.

Izabrane vesti

Pisali su crnogorski mediji da je sastavljen budžet od 5.000.000 evra (3.000.000 za plate), a onda su redom angažovana kvalitetna pojačanja. Oformljen je potpuno novi tim, mahom od američkih košarkaša. Stigao je MVP italijanske lige Kolbi Ros, a uz njega u spoljnu liniju i Mekinli Rajt. Plejmejker koji je minule sezone upisao 27 nastupa za Dalas u NBA ligi. Krilni centar Džejkori Vilijams je svojevremeno bio najbolji strelac Palakanestra, a letos je bio uvršten i u idealnu petorku takmičenja kao član Napolija. Iskusni Brendon Pol, svojevremeno košarkaš Anadolu Efesa i Olimpijakosa, ali i San Antonio Sparsa, stigao je sa titulom nemačkog šampiona u džepu. Kao veliko pojačanje saradnju sa ekipom Budućnosti parafirao je i crnogorski reprezentativac Vladimir Mihailović, a šlag na tortu bio je dolazak mladog francuskog reprezentativca iz Monaka, Joana Makundua.

Potpisali su još nekadašnji bek Asvela, moskovskog CSKA, Burse i Bešiktaša Alerik Frimen, ali se ozbiljno povredio i pre prvog nastupa u ABA ligi, kao i odlični šuter Flečer Megi koji je dobro upoznao regionalno takmičenje u dresu Studentskog centra. Na vernost Podgoričanima obavezali su se i bivši košarkaš Hapoel Holona Marvin Džons, kao i domaći košarkaši Andrija Slavković i talentovani Andrija Grbović.

Budućnost je najpre iznenađujuće izgubila od Studentskog centra u polufinalu ABA Superkupa, a onda je dobila sedam od osam mečeva u regionalnoj ligi i Evrokupu. Ipak, upala je u nešto lošiju formu krajem oktobra, pa je vezala dva poraza na evrosceni od Kluža (89:74) i Burga (78:73), dok je u Morači preživela gostovanje Mege koja je promašila šut za pobedu (73:71). Zasad se izdvojio Rajt sa 14,8 poena u Jadranskoj ligi, sve bolje igra i Ros (10,2), kao i Makundu koji je stigao među poslednjima, ali se dobro uklopio i postao glavna opcija u reketu (11,2 poena i 6,2 skoka).

"Idemo na noge jednom od najvećih favorita lige, uz Partizan sigurno favorit broj jedan. Crvena zvezda je sastavljena od velikog broja izuzetnih igrača, po njihovom samom priznanju građeni za najveće ambicije u Evroligi. Mi, posle teškog poraza u Burgu, gde smo imali svoje šanse, gde smo imali periode dobre igre koje nismo valorizovali do kraja, idemo sa svojim ambicijama u Beograd. Sigurno da će biti teško, da nam za dobar rezultat treba perfektna utakmica. Posebno defanzivno gde treba da odgovorimo njihovim najvećim napadačkim moćima, koje kroz individualni kvalitet, igru jedan na jedan, pik en rol moramo da svedemo na minimum ako želimo da ostanemo u meču. Susret u Beogradu je za nas jedan veliki izazov, tako pristupamo ovoj utakmici i želimo da se nadigravamo, želimo da pokažemo da i mi imamo svoj kvalitet i da nismo slučajno tu gde jesmo nakon pet kola ABA lige", istakao je šef struke Podgoričana, Petar Mijović.

Pred Zvezdom je jedan od najtežih zadataka u regionalnom takmičenju, ali i prilika da pokaže da polako hvata konce. Jasno je da ekipa kojom raspolaže Sferopulos ima kvalitet, ali bilo je problema u prethodnom periodu, te je pored četiri vezana poraza u Evroligi pretrpljen i prvi na Jadranu, od Partizana. Šabaz Nejpir je u krizi, našao se i na udaru navijača, Rokas Giedraitis posle odličnog starta sezone ne prestaje da oscilira. Majk Tobi i Dejan Davidovac su konačno počeli da hvataju pravi ritam, dok je Jago dos Santos blesnuo protiv Bajerna i sigurno će pun samopouzdanja dočekati još jedan važan duel za crveno-bele.

S druge strane, Miloš Teodosić je blistavom partijom pre nekoliko dana pokazao da itekako ima magije u njegovim rukama, da je spreman da da sve od sebe za crveno-beli dres, dok su Džoel Bolomboj i Luka Mitrović dosad bili najkonstantniji pojedinci tima sa Malog Kalemegdana, a pokazalo se i da odlično igraju u tandemu. Ostaje da se vidi da li će Nemanja Nedović istrčati na parket posle nekoliko propuštenih mečeva zbog povrede.

Granica za poene Šabaza Nejpira u Mozzartu - 13,5

Granica za poene Mekinli Rajta u Mozzartu - 12,5

Protiv Budućnosti je prilika da ekipa nastavi da raste, da Sferopulos nastavi sa uspostavljanjem sistema, ali i da igrači još bolje utvrde gradivo i upoznaju se sa ulogama koje su im podeljene - a da rezultat ne trpi. Novi poraz bi mogao ponovo da poljulja samopouzdanje timu i vrati ga u stanje u kojem je bio pre Bajerna. Pobeda bi ga dodatno podigla i pokazala da je na pravom putu.

"Igramo narednu utakmicu protiv jako dobrog tima. Za sada su neporaženi u ABA ligi i već ta činjenica pokazuje njihov kvalitet. Moramo da budemo fokusirani, i ono što je takođe vrlo važno da se držimo dogovora i našeg plana tokom svih 40 minuta utakmice", rekao je Zvezdin trener Janis Sferopulos, pred dolazak Budućnosti u Beograd.

ABA LIGA - 6. KOLO

Subota

Cibona - Mornar 73:72

/Buljan 19 - Gavrilović 18/

Cedevita Olimpija - Borac Mozzart 82:78

/Matković, Stjuart 18 - Frenklin 17/

Nedelja

12.00 Mega - Zadar

17.00 Split - Partizan Mozzart Bet

19.00 Crvena zvezda - Budućnost

Ponedeljak

18.00 Igokea - FMP



tagovi

KK Crvena zvezdaBudućnost PodgoricaKK Budućnost Podgorica

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara