Džoel Bolomboj (Foto: MN Press)
Džoel Bolomboj (Foto: MN Press)

Zvezda se dobro oznojila i tek u završnici napravila prvi korak ka odbrani Žućkove levice

Vreme čitanja: 4min | sre. 14.02.24. | 21:59

Blokada Džoela Bolomboja trgla crveno-bele, Dejan Davidovac trojkom presudio FMP-u u četvrtfinalu Mozzart Kupa Radivoja Koraća, uz odličnu rolu Dalibora Ilića

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Poznat je i prvi par polufinala Mozzart Kupa Radivoja Koraća. Nakon što je Čačak 94 iznenadio Borac Mozzart u prvom četvrtfinalu, na drugom stepeniku turnira u Nišu pridružili su mu se košarkaši Crvene zvezde. Bez Miloša Teodosića, izabranici Janisa Sferopulosa su dugo lomili FMP iz Železnika, a neophodan impuls crveno-belima dao je Džoel Bolomboj atraktivnom blokadom u finišu treće deonice. Od tog trenutka je branioc trofeja preuzeo konce igre, zaigrao agresivnije i poletnije, da bi Dalibor Ilić sa osam poena u poslednjoj četvrtini pogurao ekipu ka ključnoj razlici. Sastav Saše Nikitovića je uspeo da priđe na posed zaostatka, ali je Dejan Davidovac trojkom na 17 sekundi do kraja otklonio sve dileme - 80:75.

Izabrane vesti

Nemanja Nedović je na kraju bio najefikasniji u pobedničkoj ekipi sa 20 poena, ali je najkorisniji igrač Zvezde bio Davidovac sa 15 poena i indeksom 19. Adam Hanga je dodao 13, uz osam skokova i tri asistencije (indeks 17), dok su Ilić i Jago Dos Santos (četiri asistencije) dodali po osam poena.

Kod FMP-a je sjajan meč odigrao doskorašnji centar crveno-belih, Ognjen Kuzmić. Iskusni košarkaš je meč okončao sa 18 poena i 15 skokova. Imao je čak osam ofanzivnih, dok je Zvezda ukupno sakupila tri. Završio je susret sa indeksom 34, a ispratili su ga Nikola Šaranović sa 17 i Vojislav Stojanović sa 11 poena.

FMP je dobro otvorio meč. Prvi udarac zadao je Šaranović efektnim zakucavanjem, a potom je Stepanović pogodio trojku za 1:5. Mašila je Zvezda i grešila u napadu, pa je za tri minuta postigla tek poen, ali Bolomboj i Jago su ekpresno doneli preokret. Ipak, nisu još crveno-beli uhvatili pravi zalet. Nizale su se loše odluke u napadu, što je rival koristio da se održi nekoliko minuta u prednost, ali se Hanga trojkom o tablu u poslednjim sekundama prve četvrtine postarao da Sferopulosova ekipa dočeka odmor sa viškom. Minimalnim, ali ipak viškom (17:16).

Na startu druge deonice je najpre Rebec pogodio trojku za novi preokret, ali je Nedović ekspresno odgovorio istom merom i vratio Zvezdu u vođstvo. Potvrdio ga je Jago novim preciznim hicem sa distance, ali ponovo je posle dobrog intervala i prednosti 27:22 Crvena zvezda pala, što su Panteri koristili da održavaju priključak i spreče rivala da se odlepi. Držao se FMP, Zvezda je imala dobrih momenata u finišu deonice, ali joj je to omogućilo tek da ostane u prednosti. Šaranović je na kraju pogodio dugu dvojku sa zvukom sirene za 40:36 posle 20 minuta.

U redovima Zvezde se u prvom poluvremenu izdvojio Davidovac sa 10 poena (5/8 sa linije penala), dok je Hanga pored osam poena ubeležio i tri skoka, uz po asistenciju i ukradenu loptu. S druge strane daleko najbolji motivisani Nikola Šaranović (11 poena), a ispratili su ga doskorašnji igrač Zvezde Ognjen Kuzmić sa po osam poena i skokova, kao i Aleksa Stepanović sa sedam.

Foto: MN PressFoto: MN Press

Posle kraće razmene vatre na početku drugog poluvremena, raspucao se Voja Stojanović i sa dve vezane trojke poravnao rezultat na 46:46, da bi potom Roberts još jednim hicem sa distance preokrenuo u korist FMP-a sredinom treće četvrtine. Odgovorio je Nedović sa pet vezanih poena, ali ponovo je stao napad Zvezde, da bi Kuzmić posle sedmog ofanzivnog skoka ubacio dva poena pod faulom, a onda realizovanim bacanjem ponovo izjednačio rezultat (52:52). Usledio je novi hladan tuš za Sferopulosov tim - trojka Rebeca. Bilo je potrebno crveno-belima nešto da ih trgne, a za to se u finišu kvartala postarao Bolomboj. Spustio je rampu Kajlu Fosteru na zakucavanju i deo neophodnu iskru svojoj ekipi, usledila je kontra koju je trojkom iz ugla krunisao Giedraitis. Posle 30 minuta igre u Čairu - 58:55.

U poslednjoj četvrtini se pojavio iznenadni heroj u crveno-belom. Iz senke je iskočio Dalibor Ilić i sa osam vezanih poena doneo Zvezdi dvocifrenu prednost: ubacio je dve trojke i zabeležio atraktivno zakucavanje. Ipak, nije Sferopulosova četa mogla mirno da privede meč kraju. Šaranović i Kuzmić su zajedničkim naporima vratili FMP u igru, pa je posle poena Stojanovića u poslednjem minutu na semaforu stajlo 75:73. U tom trenutku je na scenu stupio Dejan Davidovac i posle povratnog pasa Dos Santosa pogodio ključnu trojku za 78:73. Nisu se Panteri predavali, pokušavali su na sve načine da se vrate, ali je u penal završnici branilac trofeja sačuvao prednost i slavio.

Crvena zvezda – FMP 80:75

(17:16, 23:20, 18:19, 22:20)

Dvorana: Čair (Niš); Sudije: Stefanović, Vlahović i Stanić

Crvena zvezda: Lazarević 2, Lučić, Hanga 13, Davidovac 15, Mitrović 3, Lazić, Bolomboj 6, Ilić 8, Nedović 20, Giedraitis 5, Kostić, Jago 8

FMP Železnik: Votson, Foster 2, Rebec 8, Subotić 5, Pavićević, Roberts 5, Stepanović 9, Šaranović 17, Matović, Gagić, Stojanović 11, Kuzmić 18

MOZZART KUP RADIVOJA KORAĆA

ČETVRTFINALA

Sreda, 14. februar

Č1 - Borac Mozzart - Čačak 94 64:73

/Segu 21 - Grojić 20/

Č2 - Crvena zvezda - FMP Železnik 80:75

/Nedović 20 - Kuzmić 18/

Četvrtak, 15. februar

Č3, 17.00: Mega - Vojvodina

Č4, 20.00: Partizan Mozzart Bet - Hercegovac

POLUFINALA

Petak, 16. februar

17.00: Četvrtfinale 1 - Četvrtfinale 2

21.00: Četvrtfinale 3 - Četvrtfinale 4

FINALE

Subota, 17. februar

21.00: Pobednik polufinala 1 - Pobednik polufinala 2


tagovi

KK Crvena zvezdaFMPFMP ŽeleznikKK FMPAdam HangaDejan DavidovacNemanja NedovićOgnjen KuzmićVojislav StojanovićNikola Šaranović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara