Džoel Bolomboj (©ABA liga)
Džoel Bolomboj (©ABA liga)

Zvezda srljala u propast, uspavani Nedović je izvukao

Vreme čitanja: 5min | pon. 15.04.24. | 20:01

Crveno-beli došli do pobede nad SC Derbijem na startu četvrtfinalne serije plej-ofa ABA lige iako su gubili pune tri deonice (83:81). U poslednjem kvartalu nadoknadili minus 15 i stigli na korak od polufinala

Pred još jednim ponižavajućim ishodom je bila Crvena zvezda, međutim čast su joj u poslednjoj deonici spasili do tada uspavani Nedović koji je na svoj pogon uspeo da nadoknadi minus od 15 poena razlike, te Adam Hanga trojkom iz ugla i Dejan Davidovac sa linije penala koji su načinili konačni preokret u prvom meču četvrtfinalne serije ABA lige protiv SC Derbija koji je u beogradskoj Areni pripao crveno-belima rezultatom 83:81. Pune tri četvrtine je srpski šampion gubio, delovalo je da posle debakla od Efesa u Istanbulu srlja ka novoj propasti, ali je u završnih deset minuta uspeo da izvuče živu glavu i upiše trijumf koji ga stavlja na korak od plasmana u polufinale. Sreća je pogledala domaćina pošto je Luka Bogavac promašio trojku za pobedu na sekund do kraja tako da narednog ponedeljka, crveno-beli u revanšu u Podgorici imaju meč loptu.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Miloš Teodosić sa 17 poena i osam asistecnija, Luka Mitrović je brojao do 14, dok su Nedović i Davidovac postigli po 13. Kod sjajnih gostiju su se istakli Tomislav Ivišić sa 14 poena, te Bogavac i Pavlićević sa po 11.

Izabrane vesti

Otužno prazne tribine najveće srpske hale nisu odavale utisak da su crveno-beli ekipa koja u doigravanje ulazi sa šampionskim ambicijama. Pogotovo ne da njihovi navijači o tome sanjaju i to žele pošto broj okupljenih lica ne bi napunio ni dvoranu “Aleksandar Nikolić”.

Sa ambijentom koji nikako nije predstavljao prednost domaćeg terena za koji su se Sferopulosovi momci toliko srčano borili cele sezone, Zvezda je ušla u meč bez konkretnog plana i bez poena iz igre više od pet minuta!

Dobro u sećanju gosti drže četvrtfinale prošlogodišnje takmičarske godine kada su drugog večitog rivala, Partizana, “opekli” na startu serije brejkom u gostima, tako da im je tadašnje iskustvo umnogome pomoglo da pred ovosezonskog lidera izađu spremni. Poveli su najpre 1:8 preko razigranog Tomislava Ivišića, potom se njemu kasnije priključio Obri Dokins (5:13), da bi se u završnici četvrtine na raport javio i Igor Drobnjak te tako u drugu deonicu odveo svoj tim sa prednošću od 15:21.

Kod domaćina su u prvih deset minuta igrala samo dva igrača – Luka Mitrović i Miloš Teodosić. Premalo je to i za utakmicu pokrajinske lige, a kamoli plej-ofa regionalne.

Ozbiljnu su štetu Podgoričani radili u centralnoj pik igri, dok je sa druge strane raspucavanje sa linije 6,75 metara izgledalo kao da su došli na jutarnji šuterski trening (2/11). Stigao je na šest minuta do velikog odmora SC Derbi do dvocifrene prednosti (20:31), što je iniciralo pojavljivanje prvih znakova nervoze kod crveno-belih koje možda još vuku od Istanbula i debakla od Efesa.

Oni su se intevizirali kada je u poslednjim sekundama drugog kvartala minus šest očas posla naraslo na minus deset sa kojim se otišlo put svlačionice (30:40). Prvo je Ivišić pogodio u stilu Dirka Novickog, da bi potom Dokins ukrao loptu i silovito zakucao uz zvuk sirene čime je totalno dotukao crveno-bele u prvih 20 minuta.

Kada se pomislilo da će 15-minutni predah doći kao naručen za Zvezdu, nastavak meča je zapravo bio još gori. Nisu uspeli da crveno-beli ohlade glavu, saberu misli, možda i opale sebi koji šamar po licu kako bi se otreznuli, jer su početkom drugog kvartala dopustili da gube skoro 20 razlike (38:56).

Sve glavne uzdanice – Nedović, Gedraitis, Bolomboj, Dos Santos pa i Hanga bili su potpuno van ritma u tim trenucima, što je po inerciji povuklo Teodosića da povuče, a neretko i previše solira, uglavnom na štetu sebe i svog tima. Kada je postalo jasno da je vrag odneo šalu, probudila se i dotad pozorišna publika, a krv se u glavu sjurila i igračima domaćina koji je na dva i po minuta prepolovio razliku ne dozvolivši gostima da koš vide puna tri minuta.

Dobar tajmaut je zatražio trener Jakara, uvidevši da njegovi momci ulaze u prvu krizu na meču, a posle minuta odmora su serijom 6:0 zatvorili treću četvrtinu sa prednošću od čak 49:64! Deset minuta ih je delilo od senzacije.

Nije to u modernoj košarci bog zna kakva prednost, ali je sigurno značila na psihološkom aspektu pred odlučujuću deonicu. To samopouzdanje se najbolje ogledalo u šutevima koje je pogađao mladi Luka Bogavac i tako održavao prednost svog tima. Po prvi put na Zvezdinim utakmicama se moglo čuti skandiranje “Uprava napolje”

To je bio poslednji signal crveno-belima da se uključe. Konačno je na četiri minuta do kraja pokazana neka požrtvovanost, na čijem kontu se na dva minuta pre kraja stiglo do potpunog egala (74:74). Nedović se konačno probudio, Mitrović i Davidovac su uvek vrebali ofanzivni skok, i tako se mic po mic rezultat smanjivao.

Bacali su se crveno-beli po parketu kao u bazen, svaku ničiju loptu su uspevali da ugrabe, a napokon je proradio i šut spolja. U pravom trenutku! Na minut i po do kraja je Hanga pogodio trojku iz ugla za prvo vođstvo na meču da bi u penal završnici mirnu ruku imao Davidovac, a i sreća je pogledala Sferopulosovu ekipu.

Preživela je Zvezda ovo, nekako.

CRVENA ZVEZDA - SC DERBI 83:81

15:21, 15:19, 19:24, 34:17

Dvorana: Beogradska arena

Gledalaca: 3.324

Sudije: Milan Nedović, Luka Kardum, Marko Mustapić

C. ZVEZDA: Teodosić 17 (8as.), Hanga 7, Tompkins 2, Davidovac 13, Mitrović 14 (6sk.), Lazić 6, Bolomboj 6 (9sk.), Ilić, Nedović 13 (6as.), Gedraitis, Gilespi, Dos Santos 5

SC DERBI: Bogavac 11, Pavlićević 11, Vučeljić, Hadžibegović 7, Baćović 6, Ivišić 14 (5sk.), Dokins 8, Drobnjak 10, Drežnjak 3, Kapusta 7, Mirković 4

ABA LIGA - ČETVRTFINALE

BUDUĆNOST - ZADAR

Subota:

Budućnost - Zadar 100:69

/Ferel 17 - Ramljak 14/

Drugi meč, 19. april:

19.00: Zadar – Budućnost

Treći meč*, 27. april:

Budućnost – Zadar

CRVENA ZVEZDA – STUDENTSKI CENTAR

Prvi meč, 15. april:

Crvena zvezda - Studentski Centar :

/Teodosić 18 - Ivišić 14/

Drugi meč, 22. april:

18.30: Studentski centar – Crvena zvezda

Treći meč*, 26. april:

Crvena zvezda – Studentski centar

MEGA – CEDEVITA OLIMPIJA

Prvi meč, 15. april:

20.00: (1,70) Mega (15,0) Cedevita Olimpija (2,40)

Drugi meč, 21. april:

20.00: Cedevita Olimpija – Mega

Treći meč*, 27. april:

Mega – Cedevita Olimpija

PARTIZAN MOZZART BET – IGOKEA

Prvi meč, 17. april:

18.30: Partizan Mozzart Bet – Igokea

Drugi meč, 21. april:

18.00: Igokea – Partizan Mozzart Bet

Treći meč*, 28. april:

Partizan Mozzart Bet – Igokea

* - Ako bude potrebe.


tagovi

KK Crvena zvezdaABA ligaStudentski centar

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara