Vilfredo Leon (©AFP)
Vilfredo Leon (©AFP)

Borba za finale Lige nacija: Brazilci brane pol-poziciju, Slovenci znaju s Poljacima

Vreme čitanja: 2min | sub. 26.06.21. | 09:54

Danas u Riminiju na programu polufinalni dueli

Dok je kod dama ostao isti poredak, Sjedinjene Američke Države su osvojile treću uzastopnu titulu, i dalju su jedini pobednik Lige nacija, kod odbojkaša ovo takmičenje pod pokroviteljstvom FIVB-a dobija novog šampiona. Rusija, kao osvajač titule 2018. i 2019. godine, nije uspela da se plasira u polufinale.

Danas u Riminiju igraju se oba polufinalna para. U prvom snage će da odmere Brazil i Francuska (11.30). Selekcije iz Južne Amerike najviše je pokazala u ligaškom delu, ostvarila 13 pobeda i samo dva poraza. Trikolori su tek u poslednjem kolu uspeli da zauzmu četvrtu poziciju, ispred Rusije. Galski petlovi su dobili dvostrukog uzastopnog šampiona sveta Poljsku posle pet setova i da se ušunjaju u polufinale.

Izabrane vesti

11.30: (1,50) Brazil – Francuska (2,41)

Brazil ima ulogu blagog favorita. Obe selekcije su na Apenine stigle u najjačim postavama. Karioke predvodi legendarni tehničar Bruno Rezende, a tu su i ostale zvezde svetske odbojke kao što su Joandi Leal i Rikardo Souza Lukareli. Francuzi su na početku takmičenja igali bez najboljeg igrača Edvina Ngapeta, ali sjajni primač servisa kasnije se pridružio selekciji i biće udarna snaga tima koji predvodi s klupe Loran Tili koji se posle Olimpijskih igara u Tokiju oprašta od reprezentacije.

Početkom meseca, Francuska je u Riminiju dobila Brazil sa maksimalnim rezultatom. Bio je to prvi poraz odbojkaša u žutim dresovima. Drugi je usledio u poslednjem kolu od Rusije. Trikolori umeju protiv Brazilaca, dobili su tri od poslednjih pet mečeva.

U drugom polufinalu, Poljska – Slovenija (15.00) četa Vitala Hejnena je favorit. Slovenci su prijatno iznenađenje, uspeli su da budu treći u ligaškom delu sa skorom 12-3, koliko je imala i Poljska. Evropski vicešampion iz Pariza u prvom izdanju Lige nacija je ostvario fantastičan uspeh, ali danas će imati snažne Poljake koje na terenu predvodi najbolji igrač današnjice, rođeni Kubanac Vilfredo Leon.

15.00: (1,25) Poljska – Slovenija (3,55)

Slovenci imaju drugog poentera takmičenja, Klemena Čebulja. On je u dosadašnjeg toku Lige nacija ima 183 poena, dok je daleko nejefikasniji bio korektor Holandije Nimir Abdel Aziz sa 218. Imaju Slovenci još nekoliko vanserijskih odbojkaša ao što je iskusni Tine Urnaut, ali dvostruki uzastopni šampion planete je bliži finalu.

Imaće Poljaci veliki motiv da se revanširaju Slovencima za poraz u Riminiju u ligaškom delu. Tada je četa italijanskog trenera Alberta Đulijanija pobedila sa 3:1. Slovenci su i pre dve godine u polufinalu Evropskog prvenstva dobili Poljsku posle četiri seta. Kasnije u finalu, Srbija je zaustavila Slovence i stigla do evropske krune.

LIGA NACIJA ZA ODBOJKAŠE (RIMINI, ITALIJA) – POLUFINALE

Subota

11.30: (1,50) Brazil – Francuska (2,41)

15.00: (1,25) Poljska – Slovenija (3,55)

***kvote su podložne promenama


tagovi

fivbLiga nacija za odbojkašeMuška odbojkaška reprezentacija BrazilaMuška odbojkaška reprezentacija FrancuskeMuška odbojkaška reprezentacija PoljskeVilfredo Leon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara