Evropljani prednjače u Kopenhagenu

Vreme čitanja: 5min | pon. 18.03.24. | 22:31

Novosti iz sveta esporta

AMKAL i KOI su prva dva tima koja su se oprostila od PGL Copenhagen Majora nakon trećeg uzastopnog poraza na turniru, dok Cloud9 i Heroic slave prolaz u glavnu fazu takmičenja.

Iako su na turnir došli kao jedan od timova za koje se očekivalo da će se boriti za glavnu fazu takmičenja, KOI se oprostio od Majora već na samom startu. Redom su ih pobedili SAW, ENCE i konačno FURIA u večerašnjoj borbi za opstanak. 

Izabrane vesti

Koliko je KOI bio bezopasan najbolje pokazuje činjenica da nijednom nisu uspeli da dođu do dvocifrenog broja rundi (6-13 Overpass, 9-13 Vertigo), a muke su im posebno zadavali Juri "yuurih" Santos koji je završio meč sa 38 fragova i 1.44 rejtingom, i Andrej "arT" Piovezen koji je napravio sedam fragova manje. Oba igrača su prebacila 100 štete po rundi u proseku za ceo meč.

TheMongolz su ostali u igri za prolaz dalje, pobedivši AMKAL u drugom sudaru 0-2 timova. Oni su otvorili meč ubedjivom 13-2 pobedom na Nuke, AMKAL je izjednačio 13-8 trijumfom na Miraage, a Inferno koji retko gledamo na Majoru se završio u korist ekipe TheMnogolz 13-10 rezultatom.

U derbiju trećeg kola Heroic je pobedio Eternal Fire 2-0, a prva mapa Vertigo je ušla u produžetke gde je Heroic slavio 16-14 rezultatom. Na protivničkom piku, mapi Mirage, su bili mnogo ubedljiviji i rezultatom 13-7 stavljaju tačku na njihovo učešće u prvoj fazi takmičenja, obezbedivši 3-0 rezultat i prolaz dalje.

Cloud9 se osvetio ekipi SAW za poraz u BLAST Showdown-u, ali tek nakon duge i naporne borbe. Trebala su čak tri produžetka na Nuke da C9 povede 1-0, a na Anubisu im je sjajna T strana donela 13-9 pobedu iako su gubili 5-7 na poluvremenu. 

Rezultati mečeva 1-1 ekipa:

Imperial 13-7 Apeks (Overpass)

PaiN 13-3 ENCE (Nuke)

GamerLegion 13-4 Legacy (Vertigo)

ECSTATIC 13-8 Lynn (Overpass)

U utorak ćemo dobiti još tri učesnika naredne faze. U derbiju će igrati Eternal Fire i GamerLegion. SAW dočekuje paiN Gaming, a Imperial igra protiv danskog ECSTATIC-a.

U borbi za opstanak izdvaja se meč ENCE - FURIA i biće interesantno videti ko će od ovih timova završiti učešće na Majoru znatno ranije nego što su očekivali. U azijskom derbiju sastaće se Mongolz i Lynn, a Apeks se bori za opstanak protiv Legacy. 

Eternal Fire najubedljiviji od favorita

Prvi dan PGL Copenhagen Majora je iza nas, a na vrhu tabele Opening Stage faze takmičenja su se našle četiri evropske ekipe - Cloud9, Heroic, Eternal Fire i SAW.

Cloud9 je uspeo da već nakon prvog dana dođe nadomak glavne faze takmičenja, ali ne bez jakog otpora protivnika. Njima su i ECSTATIC i Legacy uzeli po deset rundi, a posebno je bio neizvestan meč protiv brazilske ekipe koja je imala 9-4 prednost na mapi Overpass, pre nego što je C9 potpuno preokrenuo rezultat.

Od favorita je najubedljiviji bio Eternal Fire koji je pobedio The MongolZ 13-6 u prvom kolu, da bi potom iskoristili priliku koja im se ukazala pobedom PaiN Gaminga protiv Apeksa, deklasiravši brazilsku ekipu 13-2 za 2-0 učinak. 

Heroic je lako savladao kineski Lynn Vision 13-5, ali su se u drugom kolu propisno namučili protiv Imperiala koje su tek nakon produžetaka pobedili 16-14 na Mirage.

Portugalska ekipa SAW je nastala sa odličnom igrom, nakom EU RMR i BLAST Showdowna i na Majoru pružaju odlične rezultate. U derbiju pirinejskog poluostrva u prvom kolu pregazili su KOI 13-4, a u drugom kolu su nadigrali GamerLegion 13-9 i sada ih još samo jedna pobeda deli od ogromnog uspeha.

Od iznenađenja u prvom kolu pored poraza Apeksa izdvaja se i debakl ekipe FURIA u brazilskom derbiju protiv Legacy, a prvi nosilac NA regije se našao na korak do ispadanja nakon što ih je Lynn Vision pobedio u drugom kolu. 

Njihov protivnik u borbi za opstanak će biti ENCE, koji je izgubio od Imperiala nakon tri produžetka na startu turnira, ali su se povratili protiv KOI koje su pobedili nakon produžetaka 16-12.

U drugom meču 0-2 timova se sastaju AMKAL i The MongolZ. Za prolaz dalje igraće Heroic i Eternal Fire, odnosno Cloud9 i SAW.

Kompletan raspored trećeg kola:

2-0 timovi

Heroic - Eternal Fire

Cloud9 - SAW

1-1 timovi

Imperial - Apeks

ENCE - paiN

Gamer Legion - Legacy

ECSTATIC - Lynn Vision

0-2 timovi

MongolZ - AMKAL

KOI - FURIA

Quickshot napušta LEC i Riot 

Jedan od najpoznatijih LoL komentatora Trevor "Quickshot" Henri je napustio Riot Games nakon deset godina provedenih u kompaniji i više neće raditi na njihovim projektima.

Quickshot je bio uz evropsku LoL ligu od njenog nastanka, da bi vremenom uznapredovao i do pozicije glavnog odgovornog za talent time EU LCS, odnosno LEC lige. 

Tokom svoje bogate karijere radio je i na svetskim prvenstvima i MSI takmičenjima, donevši mnoge momente za pamćenje i ostavljajući veliki trag u LoL esportu.

Quickshot je tokom 2021. godine napravio dužu pauzu, a kao razlog je naveo umor od konstantnog rada i potrebu za dužim odmorom.

Britanski komentar poreklom iz Južne Afrike je pre nego što je postao LoL komentator igrao polu-profesionalno Call of Duty 4, tako da mu ni FPS igre nisu strane, zbog čega postoji realna šansa da ga upravo u njima vidimo kao komentatora u budućnosti, osim ako se ne odluči da se posveti karijeri strimera što je takođe prema naznakama jedna od opcija.

Xyp9x stigao kao pomoćni trener u MOUZ

Četvorostruki Major šampion Andreas "Xyp9x" Hojslet je završio svoju igračku karijeru, ali će ostati u CS2 esportu. On će se oprobati u ulozi pomoćnog trenera u organizaciji MOUZ koja je sa oduševljenjem dočekala dolazak veterana ovog esporta.

Xyp9x je pre samo nekoliko dana napustio Astralis u kom je proveo neverovatnih osam godina, a već tada je najavio da će uskoro otkriti svoj novi veliki projekat. Pretpostavilo se tada da je reč o prelasku na trenersku poziciju, što se i ispostavilo kao istinitim.

Xyp9x je otkrio da je dobio mnoge ponude od timova, i to od najboljih timova sveta, uključujući i ponude za glavnog trenera. On je odlučio da je ipak pametnije da u ovom trenutku uči od eksperta u tom polju i da se oproba za početak na poziciji pomoćnog trenera, iako mu je cilj da jednog dana postane najbolji CS trener na planeti.

On je dodao da je ubrzo nakog razgovora sa MOUZ i njihovim glavnim trenerom Dennisom "sycrone" Nielsenom shvatio da su odličan spoj i da je to mesto gde želi da nastavi svoju karijeru, a MOUZ ga je oberučke prihvatio i sa njima će debitovati već na PGL Copenhagen Majoru.

MOUZ će se takmičiti od glavne faze turnira, što znači da će Xyp9x imati više vremena da istražuje sa ostatkom stručnog štaba konkurenciju i da pomogne igračima da što spremniji sačekaju izazove koji su pred njima.

On je napomenuo da ga igrači MOUZ-a pomalo podsećaju na Astralis i da misli da imaju ogroman potencijal da postanu još bolji i ostvare velike uspehe.

Za kraj, Xyp9x je napomenuo da iako je srećan zbog uspešne karijere koju je imao, ostaje žal za načinom na koji se ona završila, i da zbog toga ne želi da koristi izraz "kraj karijere", jer se on nije dogodio pod njegovim uslovima i na način koji je želeo, iako su realno jako male šanse da će se ikada ponovo vratiti igranju.


tagovi

esport

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara