FURIA pobedila SAW, poznati svi učesnici glavne faze Majora

Vreme čitanja: 7min | čet. 21.03.24. | 11:44

Novosti iz esporta

U poslednjem meču prve faze PGL Copenhagen Majora FURIA je pobedila SAW 2-0 i time kompletirala listu 16 ekipa koje će se boriti za prvu CS2 Major titulu.

FURIA koja je startovala Major sa dva poraza se susrela u odlučujućem meču protiv portugalske ekipe SAW koja je prokockala 2-0 start i postala tragičar prve faze Majora.

Izabrane vesti

Videlo se da je pritisak bio prisutan u redovima Portugalaca, dok je sa druge strane FURIA bila mnogo smirenija, što je i očekivano kada vas predvodi veteran ovog esporta Gabijel "FalleN" Toledo

FURIA je jako otvorila meč na svom piku Vertigu gde su uzeli 9 rundi na CT strani i potom održavali prednost sve do 13-7 pobede. Identičnim rezultatom FURIA je slavila i na mapi Ancient, a ova pobeda je Brazilu donela trećeg predstavnika u završnici turnira.

Sada je sve spremno za glavnu fazu takmičenja, odnosno Elimination Stage, u kom će se 16 ekipa boriti za plejof i plasman u četvrtfinale, po istom sistemu koji smo gledali i u prvoj fazi. 

Parovi prvog kola Eliminate Stage faze PGL Copenhagen Majora:

FaZe Clan - Heroic

Team Spirit - Cloud9

Team Vitality - Eternal Fire

MOUZ - ECSTATIC

Complexity - paiN Gaming

Virtus.pro - Imperial Esports

Natus Vincere - The MongolZ

G2 Esports - FURIA

RUSH potpisao za Party Astronauts

Nekadašnji Major šampion Vilijam "RUSh" Vierzba se pridružio ekipi Party Astronauts nakon duže pauze.

Popularni američki CS igrač je proveo prethodne dve godine igrajući za Evil Geniuses, gde je bio na klupi od juna meseca 2023. godine. Samo mesec dana kasnije napušta ekipu i od tada ga nismo videli u akciji.

RUSH je prvobitno bio otvoren i za poziciju trenera, a na kratko je radio u Mind and Body organizaciji kao kondicioni trener. 

U međuvremenu je počeo da igra CS2 u kom je sve više i više uživao, a kada se u Astronautima ukazala prilika - iskoristio ju je. Naime oni su izgubili igrača kada je Kolbi "Walco" Volš nakon samo tri nedelje napustio tim i prešao u NRG. 

RUSH koji se deset godina takmičio u CS:GO i koji je sa Cloud9 osvojio Boston ELEAGUE Major će morati ispočetka da se dokaže u novoj verziji CS esporta, a u svom derbiju njegov tim je u dva Bo1 meča savladao ekipu Take Flyte u okviru ESL Challenger Lige. 

Imperial i TheMongoz prošli u glavnu fazu Majora

Azija slavi dobijanje trećeg slota na narednom Majoru na kom će biti domaćini, Brazil dobio još jedan tim u top 16.

Mongolska ekipa TheMongolz je ubedljivo savladala Legacy 2-0 u prvom meču odlučujućeg petog kola za plasman u najboljih 16 ekipa na PGL Copenhagen Majoru.

Favoriti navijača ne samo iz Azije već i širom sveta, TheMongolz su možda došli na Major u ulozi autsajdera, ali se očekivalo da potencijalno mogu da iznenade što su i uradili. 

Iako je njihov današnji rival bio tim za koji nastupa i dvostruki Major šampion Marselo "coldzera" David, TheMongolz su bili ti koji su igrali mnogo odlučnije i agresivniji, pokazavši da imaju puno samopouzdanja u svoju igru, što im je na kraju i donelo željeni uspeh.

Oni su se na kraju više namučili na svom piku, mapi Ancient, gde je Legacy odolevao i u drugom poluvremenu, a konačni rezultat je iznosio 13-9 za mongolski tim. Na Anubisu su TheMongolz uzeli T stranu 7-5 rezultatom, ali su potom potpuno nadigrali Legacy kada su prešli na CT stranu ispustivši samo jednu rundu u nastavku za 13-6 trijumf koji celoj regiji donosi dragoceni treći slot na narednom Majoru koji će se krajem godine održati u Šangaju u Kini.

Tuga brazilskih navijača zbog poraza Legacy je bila kratkog daha, jer im je Imperial u narednom meču doneo puno razloga za slavlje. Brazilski tim je uspeo da nadoknadi zaostatak i sa dve ubedljive pobede preokrene rezultat protiv ekipe GamerLegion i overi kartu za narednu fazu.

GamerLegion je uspeo da uzme svoju najbolju mapu Overpass, ali tek nakon produžetaka 16-12 rezultatom, da bi Imperial potpuno dominirao u nastavku 13-6 pobedom na Mirage i 13-5 pobedom na Nuke.

Joao "felps" Vasconcellos je bio heroj svog tima sa 60 fragova, 103.5 štete po rundi i 1.41 rejtingom.

U poslednjem meču se sastaju SAW i FURIA, nakon čega ćemo znati svih 16 učesnika glavne faze Majora, kao i parove prvog kola.

Kraj Majora za ENCE, paiN i ECSTATIC prošli dalje

FURIA je uspela da opstane na Majoru i izbori se za peto kolo 2-0 pobedom protiv ENCE u borbi za opstanak, paiN Gaming doneo Brazilu prvog učesnika u glavnoj fazi turnira, Danska će ipak imati još jednog domaćeg predstavnika u top 16. 

I dok smo prethodna tri meča četvrtog kola opisali u ovom tekstu, evo kako su prošli preostali mečevi koji su se danas odigrali na PGL Copenhagen Majoru.

Pain Gaming je nastavio sa sve boljim igrama i potpuno zasluženo sa skorom 3-1 prolaze dalje. Oni su pobedili Apeks, ENCE i SAW, koji i pored sjajnih partija u proteklom periodu nije mogao da parira Brazilcima.

Neverovatni kapiten ekipe Rodrigo "biguzera" Bittencourt je nastavio da igra u odličnoj formi i sa 39 fragova i 1.49 rejtingom je još jednom bio u centru pažnje. Skoro identičan rejting (1.46) uz jedan frag manje je ostvario Vinisijus "n1ssim" Pereira koji je takođe nadmašio očekivanja.

PaiN je poveo 13-10 pobedom na svom piku, mapi Vertigo, a potom su ubedljivo porazili SAW na Nuke rezultatom 13-7. Portugalska ekipa je startovala 2-0, ali su prokockali već dve šanse za prolaz dalje i sutra će morati da igraju odlučujući meč protiv ekipe FURIA.

FURIA večeras nije imala milosti protiv ENCE, koji je potpuno podbacio na Majoru. Marselo "chelo" Sespedes i Kaike "KSCERATO" Ćerato su bili nerešiv problem za poljski tim, u kom je još jednom izrazito slabo odigrao Pavel "dycha" Diša, možda i tragičar ekipe na ovom turniru.

Imperial nije uspeo da pobedi i omogući brazilskim timovima da ostvare maksimalni učinak u četvrtom kolu. ECSTATIC je uspeo da slavi 2-1 (13-4 Anubis, 10-13 Inferno, 13-9 Vertigo), nošen motivacijom igranja na domaćem terenu. Oni su ubedljivo otvorili Vertigo 11-1 prednošću u prvom poluvremenu, ali je Imperial bio na pragu toga da izbori produžetke, pre nego što je ECSTATIC uspeo da ih iznenadi i u rundi gde su imali slabo naoružanje postavi bombu u 5 na 4 situaciji, od čega Imperial nije mogao da se oporavi.

Sutra će se igrati poslednja tri meča prve faze PGL Copenhagen Majora, nakon čega ćemo znati svih 16 učesnika glave faze turnira.

SAW - FURIA

Imperial - GamerLegion

Legacy - TheMongolZ

G2 i Fnatic dominantni na startu nove LEC sezone

Nakon dve nedelje grupne faze prolećnog prvenstva LEC-a na vrhu tabele su se izdvojili aktuelni prvak G2 Esports i njihov najveći rival Fnatic, sa samo jednim porazom u do sada odigranih šest kola.

Pobedom u direktnom okršaju protiv G2, Fnatic se izborio za deobu prvog mesta, i što je najvažnije povlašćenim polažajem u odnosu na G2 ukoliko ekipe zadrže identičan učinak do kraja grupne faze.

Fnatic je bio ubedljiv u velikom derbiju koji se odigrao u petom kolu, a iako su sve vreme dominirali partijom, trebalo im je pola sata igre da stave tačku na meč, igrajući maksimalno oprezno protiv novog heroja Smoldera koji je po mnogima prejak u trenutnom izdanju. I sa 16.000 golda Fnatic je morao da pazi šta radi, ali su bili strpljivi i na kraju slavili ubedljivim 26-6 rezultatom u killovima.

Fnatic je imao još jedan težak meč protekle nedelje, oni su u šestom kolu savladali Vitality, koji je takođe pretendovao na vodeću poziciju i koji se nalazi odmah ispod lidera sa pobedom manje, kao i Team Heretics koji je jedini uspeo da savlada Fnatic u dosadašnjem toku lige.

Na sredini tabele se nalaze SK Gaming i Team BDS sa polovičnim učinkom nakon šest kola, a finalista zimske sezone MAD Lions je u nezavidnoj situaciji i moraće da se bori za opstanak i prolaz u drugu fazu, jer sa skorom 2-4 imaju samo pobedu više od "fenjeraša" GIANTX i Rogue.

G2 u poslednjoj nedelji čekaju SK, Rogue i Vitality, dok će Fnatic igrati protiv BDS, SK i MAD Lionsa. Pred oba tima su slični izazovi, zbog čega će verovatno nijanse odlučivati do samog kraja ko će kao prvoplasirani tim proći u narednu fazu takmičenja.

LEC tabela nakon 6. kola:

1. Fnatic 5-1

1. G2 Esports 5-1

3. Team Heretics 4-2

3. Team Vitality 4-2

5. SK Gaming 3-3

5. Team BDS 3-3

7. Karmine Corp 2-4

7. MAD Lions KOI 2-4

9. GIANTX 1-5

9. Rogue 1-5

APEKS ispao sa Majora, Eternal Fire u glavnoj fazi

Eternal Fire je savladao GamerLegion u borbi za treću pobedu i plasman u glavnu fazu PGL Copenhagen Majora, dok se Apeks porazom protiv brazilske ekipe Legacy oprostio od takmičenja.

Turska će imati predstavnika u top 16 na prvom CS2 Majoru, nakon što je Eternal Fire izašao kao pobednik iz duela sa ekipom GamerLegion. U veoma dinamičnom okršaju videli smo ubedljive pobede oba tima na prve dve mape. GamerLegion je odličnom T stranom bacio na kolena Eternal Fire na mapi Overpass i slavio 13-4, ali su Turci odgovorili na Infernu sa još ubedljivijih 13-2.

Na Vertigu je pala odluka ko prolazi danas dalje, a EF uspeva da dođe do trijumfa u poslednjoj rundi regularnog dela mape i 13-11 rezultatom donese ogromnu sreću i radost svojim navijačima.

U borbi za opstanak Apeks je i po treći put izgubio od Brazilaca. Oni su uspeli jedino da pobede AMKAL u drugom kolu, dok su ih redom savladali paiN Gaming, Imperial i konačno Legacy.

Brazilska ekipa je bila dominantna tokom celog meča i odnela dve ubedljive 13-7 pobede na mapama Ancient i Inferno. 

Meč za prolaz dalje između paiN Gaminga i SAW se još uvek igra, a brazilska ekipa vodi 1-0 i blizu je pobede na drugoj mapi, nakon čega se igraju dva preostala meča ECSTATIC - Imperial i derbi FURIA - ENCE.


tagovi

esport

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara