Jerko Marinić Kragić (©Aleksandra Krupanič)
Jerko Marinić Kragić (©Aleksandra Krupanič)

Hrvatska disala na škrge, pa u nastavku na krilima Marinića Kragića i Harkova slomila Francuze

Vreme čitanja: 2min | sre. 31.08.22. | 21:36

Barakude udarile drugu recku na Evropskom prvenstvu

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Splita) 

Trendovi u vaterpolu se menjaju, nemaju više Srbija, Hrvatska ili Crna Gora “zagarantovane” medalje, moraju i da “krvare” protiv ekipa koje su nekada lomile jednim uraganskim naletom na otvaranju utakmice. Prodisale su Barakude punim plućima u drugom poluvremenu, nadigrale Francusku i drugi put obradovale Spaladium arenu - 13:7.

Izabrane vesti

Nije to zaobišlo ni druge najmoćnije timove, prva se na Evropskom prvenstvu u Splitu opekla Grčka. Nije uspela poput Hrvatske da se iskobelja iz stiska Francuske, podelila je bodove i zakomplikovala situaciju u grupi, ali i dalje važi ono što se crtalo pre starta šampionata: Barakude i Grčka će u poslednjem kolu odlučivati o prvom mestu u grupi i direktnom plasmanu u četvrtfinale. 

U Hrvatskoj nema, kao nekada, velikih zvezda, igrača koji za klasu odskaču od ostalih, ali je Ivica Tucak posložio tim. Napravio je kompaktnu masu kojoj je potrebna iskra da zapali atmosferu na tribinama. A, one su ove večeri bili pune, znali su navijači da izvrše pritisak na sudije i proslave svaki gol, kao da je za trijumf. 

Teško je disala Hrvatska u prvom poluvremenu, borila se za dah. Uvela je sebe lošijom igrom u fazi odbrane u kontraritam, pustila je Uga Kruziju da se razmaše... Na vreme su se aktivirali najubitačniji šuteri Barakuda. Loren Fatović je zaustavio kola kada su krenula nizbrdo, Andrija Bašić doneo preokret, a Jerko Marinić Kragić i Konstantin Harkov srušili san Francuza o osvajanju novog boda.  

Francuska je imala snage za jedno poluvreme, toliko se fizički nosila sa Hrvatskom. Poslednji trzaj napravio je Emil Bjork krajem trećeg kvartala, a onda je domaćin turnira nanizao šest golova. Pucala je kontra Konstantina Harkova, hirurški precizno povlačio je rezove popularni Jere u rodnom gradu, upisao se i mladi bek Rino Burić

Na koncu, Ivica Tucak mogao je da bude zadovoljan učinjenim. Izbegla je Hrvatska sudbinu Grčke i u komfornoj je poziciji pred obračun sa olimpijskim vicešampionom koji ju je u Budimpešti ostavio bez medalje.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U SPLITU - DRUGO KOLO: 

Sreda 

GRUPA A

Crna Gora - Slovačka 18:10

Italija - Gruzija 18:8


GRUPA B

Grčka - Malta 15:6

Hrvatska - Francuska 13:7


GRUPA C

Holandija - Španija 10:11

Rumunija - Nemačka 11:4


GRUPA D

Slovenija - Izrael 5:9

Srbija - Mađarska 7:16



tagovi

vaterpolo reprezentacija HrvatskeEvropsko prvenstvo u vaterpoluVaterpolo reprezentacija FrancuskeIvica Tucak

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara