Aleksandar Atanasijević (©Shutterstock)
Aleksandar Atanasijević (©Shutterstock)

Krem svetske odbojke na jednom mestu u Turu

Vreme čitanja: 5min | uto. 08.12.20. | 10:19

Danas se nastavlja Liga šampiona, a dva favorita za titulu najboljeg tima u Evropi, italijanski titani Lube i Peruđa igraju na startu Grupe B na neutralnom terenu u Francuskoj. Poljski derbi u Keđežinu. Grbićev tim dočekuje silno pojačani Belhatov. Zenit favorit u Berlinu

Najjače klupsko takmičenje Starog kontinenta – Liga šampiona počela je prethodne nedelje utakmicama prva tri kola u Grupe E u Trentu. Podsetimo, Evropska odbojkašaka federacija je modifikovala sistem takmičenja za ovu sezonu. Svaki tim odigraće po šest utakmica u grupi, ali neće biti klasičnog sistema, svako sa svakim kod kuće i na strani nego će ekipe odigrajti po tri meča na dva turnira. Želelo se da se skrate putovanja usled pandemije virusa korona.

Danas se igraju mečevi u Grupama B, C i D u Turu, Keđežinu i Berlinu. Spektakl nas očekuje već u prvom kolu. U Turu se igra meč italijanskih titana Lubea i Peruđe (20.30), favorita za titulu u novom izdanju Lige šampiona. Eventualno bi šestostruki šampion Evrope, Zenit iz Kazanja mogao da parira velikanima sa Apeninima. U Grupi B to je jedini meč dana jer je Arkas iz Izmira otkazao učešće u Turu, samim tim i odustao od ove sezone u Ligi šampiona zbog virusa korona koji je pogodio ovaj turski tim.

Izabrane vesti

Lube i Peruđa dominiraju ove sezone u Italiji. Oba tima imaju samo po jedan poraz u šampionatu, s tim da Peruđa ima dva boda više. Sve najbolje što svetska odbojka ima koncentrisano je u dva najbolja italijanska tima. Tim iz Čivitanove je šampion Evrope. Lube je u superfinalu u Berlinu 2019. godine pobedio Zenit sa 3:1 u setovima i skinuo četvorogodišnju vladavinu tima iz Kazanja. Prošla sezona evro-elite je prekinuta sredinom marta usled pandemije COVID-19, pa je četa Ferdinanda Đorđija branilac krune.

I kvote govore da se radi o izjednačenim timovima, da će nijanse odlučivati. Francuski Tur je solidan, ali čini se da je u ovoj „grupi smrti“ autsajder i da će teško ugroziti italijanske timove. Ova dva tima su ove sezone odigrala samo jedan susret, i to u finalu Superkupa Italije, kada je Peruđa slavila sa 3:2 iako je igrala bez kapitena Aleksandra Atanasijevića. Nisu retki odbojkaši koji su prelazili iz jednog u drugi klub. Poslednjih godina se razvilo veliko rivalstvo između njih. Navijači Peruđe nikako letos nisu mogli da prebole prelazak kapiten Lučijana de Čeka u redove ljutog rivala. Čak su ga u finalu Superkupa Italije (bio ograničeni broj gledalaca) „počastili“ zvižducima.

Pozicija tehničara je jedina bitna promena u sastavu Lubea u odnosu na prošlu sezonu. Argentinac je zamenio Bruna Rezendea koji se vratio u Brazil. I dalje je to superjaka ekipa, iskusna, sa čak trojicom vanserijskih Kubanaca, doduše dvojicom koji igraju za druge reprezentacije. Kapiten je Osmani Huantorena koji igra za Italiju, dok je na mestu primača servisa Joandi Leal (brani boje Brazila). Uz njih dvojicu je tu i srednji bloker s Kube Robertlandi Simon. Startni korektor je Luksemburžanin Kamil Rihlicki, dok minute dobija i Čeh Jan Hadrava, letošnje pojačanje evropskog šampiona. Ekipa koja dugo igra zajedno, paklena na svim pozicijama.

S druge strane stoje Đavoli iz Peruđe za koje već godinama igra Aleksandar Atanasijević. Odlaskom De Čeka u Lube, srpski korektor je dobio kapitensku traku. Marko Podraščanin je napustio tim proteklog leta i karijeru nastavio u Trentinu. Osim Atanasijevića ključni igrač Peruđe je fantastični Kubanac sa poljskim pasošem Vilfredo Leon, najbolji odbojkaš današnjice. Umesto De Čeka u klub su letos stigla dvojica tehničara, iskusni Dragan Travica koji ima prednost na početku sezone i Nemac Jan Cimerman. Pojačanje je i Argentinac Sebastijan Sole, a ekipu s klupe predvodi selektor svetskog šampiona Poljske, Belgijanac Vital Hejnen.

Udariće dve sile, za ljubitelje odbojke pravi spektakl.

"Utakmica protiv Čivitanove je uvek teška jer ćemo se suočiti sa veoma jakom ekipom sa mnogo sjajnih šampiona na terenu. Mi se vrlo dobro poznajemo, igramo jedni protiv drugih već nekoliko godina. To je sigurno izazovan početak Lige šampiona, ali mi želimo da započnemo takmičenje pobedom“, rekao je kapiten Peruđe Aleksandar Atanasijević za klupski sajt.

U startnoj pastavi Peruđe igraće na poziciji tehničara Travica koji se vraća u Ligu šampiona posle četiri godine. Korektor je Atanasijević, primači servisa Leon i Ukrajinac Plotnicki, dok će Riči i Argentinac Sole biti srednji blokeri. Libero je Koluči. Kod Lubea, za organizaciju napada je zadužen De Čeko, korektor je Rihlicki, Huantorena i Leal će biti zaduženi za prijem servisa, na pozicijama srednjih blokera su Simon i Ancani, a libero je Balaso.

Nikola Grbić (©Shutterstock)Nikola Grbić (©Shutterstock)

Zanimljivo će biti u Keđežinu gde domaćin Kozle, koji s klupe predvodi nekadašnji selektor Srbije Nikola Grbić, dočekuje ove sezone pojačani Skra Belhatov (20.30). Ova dva tima su prošle nedelje odigrala meč u pet setova, a bolji je bio Keđežin koji je neporažen ove sezone u poljskom šampionatu.

"Počinjemo da ulazimo u formu, mada smo svesni da će tri utakmice iz dana u dan predstavljati veliki teret. Već u ligaškoj utakmici sa Belhatovom bilo je vidljivo da još uvek imamo problema sa fizičkom kondicijom“, rekao je Grbić.

Tim našeg proslavljenog asa nije mnogo menjao ekipu u odnosu na prošlu sezonu. Tehničar je i dalje iskusni Francuz Benžamin Tonuti. Pojačanje za Keđežin je i oporavak od teške povrede poljskog reprezentativca Lukaša Kašmareka. Upravo iz Blahtova je proteklog leta stigao srednji bloker Jakub Kočanovski.

Za Belhatov igraju trojica Srba Milan Katić, Dušan Petković i Mihajlo Mitić. Belhatov je bio treći u Evropi 2018. godine, ali prošle godine nije igrao elitno takmičenje. Ovog leta je ekipa pojačana odličnim Amerikancem, primačem servisa Tejlorom Sanderom. Stigao je i poljski reprezentativac Mateuš Bijenek, koji je prošle sezone igrao u Lubeu, a pre toga u Keđežinu. Uz korektora Gžegoža Lomaša i Iranca Milada Ebadipura to je ekipa koja može daleko i po imena odbojkaša je prvi favorit u Grupi A.

I drugi turnir u Grupi B se igra u Poljskoj krajem meseca, ali će tada Belhatov biti domaćin. Fenerbahče i belgijski Alst će teško do borbe za četvrtfinale pored dva najbolja poljska kluba.

U Grupi C u Berlinu favorit je Zenit iz Kazanja. Moćna ekipa iz Tatarstana imala je dve loše sezone, izgubila je primat i u Rusiji. Na klupu se vratio trofejni stručnjak Vladimir Alekno, koji je sa ovim timom četiri puta uzastopno bio najbolji u Evropi (2015, 2016, 2017, 2018. godine). Nema više u timu bugarskog korektora Cvetana Sokolova koji je pojačao moskovski Dinamo. Korektor će opet biti ruski as Maksim Mihajlov. Ostao je jedan od najboljih igrača sveta, Francuz Ervin Ngapet, a pojačanje na poziciji primača servisa proteklog leta je Poljak Bartoš Bednorž iz italijanske Modene. Ekipa iz Kazanja ne bi trebalo da ima problema u konkurenciji poljskog Jastržebskog, Berlina i ACH Ljubljane.

Plasman u četvrtfinale Lige šampiona izboriće samo pobednici svih pet grupa i tri najbolje drugoplasirane ekipe.

LIGA ŠAMPIONA – 1. KOLO

Utorak

GRUPA A (KEĐEŽIN, POLJSKA)

18.00: (4,00) Lindemans Alst – Fenerbahče (1,20)

20.30: (3,20) Belhatov - Keđežin Kozle (1,30)

GRUPA B (TUR, FRANCUSKA)

20.30: (1,85) Lube - Peruđa (1,85)

GRUPA C (BERLIN, NEMAČKA)

17.00: (5,80) ACH Ljubljana – Berlin (1,10)

19.30: Jastržebski - Zenit Kazanj

***kvote su podložne promenama


tagovi

OK PeruđaLubeLiga šampiona u odbojciAleksandar AtanasijevićVilfredo LeonOK Zenit

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara