Promene u Meklarenu (©Reuters)
Promene u Meklarenu (©Reuters)

Meklaren od Austrije uvodi obimne promene – svaka destinka je važna

Vreme čitanja: 3min | sre. 28.06.23. | 10:06

Britanski tim najavio je nove delove počevši od naredne trke u Austriji, a koji bi trebalo da u potpunosti promene aerodinamiku njihovog bolida

Još pre početka ove sezone, odnosno na otkrivanju novog bolida Meklarena pod imenom MCL60, šef tima Andrea Stela izjavio je da treba biti realan sa očekivanjima nakon propuštenih razvojnih ciljeva pre početka sezone. Međutim, s obzirom na ugled i istoriju koju Meklaren ima, očekivanja su ipak bila velika. Ali od prve runde u Bahreinu, gde su imali razočaravajuće kvalifikacije, a zatim i lošu trku u kojoj je Lando Noris bio 17, a koju Oskar Pjastri nije ni završio, fanovi britanskog tima shvatili su da ipak postoje ozbiljni problemi.

Usledila je trka u Saudijskoj Arabiji u kojoj su ponovo ostali bez poena, kao i trka u Australiji u kojoj su iskoristili incidente drugih vozača kako bi se našli među osvajačima poena, da bi za trku u Bakuu konačno doneli unapređenja. Novi pod i zadnje krilo doneti su u nadi da će se situacija popraviti, a dok je tim bio zadovoljan rezultatima i korelacijom sa podacima iz aero-tunela, bolid i dalje nije imao tempo u poređenju sa direktnim rivalima.

Izabrane vesti

Nova unapređenja zbog kojih je Andrea Stela rekao da će bolid izgledati “znatno drugačije“ odvijaće se u tri faze počevši od ovog vikenda u Austriji. Očekuje se da će otprilike polovina celokupnog unapređenja biti spremna za Spilberg, dok će ostatak biti podeljen za Silverston i Budimpeštu.

Većinu unapređenja ćemo videti tokom sledećih događaja - tako da će doći do velikog remonta automobila koji će biti isporučen za Austriju, Veliku Britaniju i Mađarsku“, rekao je Stela.

Ove promene su usledile nakon što je tokom zime glavni izvršni direktor Meklarena Zek Braun odradio veliku reviziju odeljenja za dizajn. To je dovelo do toga da je smenjen tehnički direktor Džejms Ki, a angažovan šef koncepta vozila Ferarija David Sanšez kao i Piter Prodromu koji je zadužen za aerodinamičko odeljenje, dok će za poziciju tehničkog direkora od 2024. biti zadužen glavni inženjer Red Bula Rob Maršal. Za ovaj kompleksni sastav Andrea Stela je rekao da podseća upravo na aktuelni šampionski tim.

Mislim da je ova konfiguracija jaka, jer se ne radi o tome ko donosi odluke, već je mnogo više o tome kako možemo da generišemo konkurentne ideje. Ova organizacija se sa konceptualne tačke gledišta ne razlikuje od onoga što se dešava u drugim timovima. To je na primer način na koji Red Bul funkcioniše“.

Stela je objasnio zašto je razvojni put kojim Meklaren teži usledio već nakon prvih trka sezone.

Na početku sezone, shvatili smo da je automobilu potreban suštinski redizajn, tako da je ovaj redizajn zanimljiv. Rekao bih da će se skoro svaki aerodinamički deo promeniti - zato će unapređenja biti raspoređena tokom nekoliko trka. Biće prilično primetno“, objasnio je Stela.

Morali smo da redizajniramo čak i neke delove ispod karoserije. To je isto razlog zbog kog nam je trebalo vremena da bismo isporučili ova unapređenja“.

Šef Meklarena je dodao da unapređenja još nisu bila testirana u simulatoru, ali da će ona povećati potisnu silu, te da očekuje poboljšanje vremena od par desetinki.

Računam na ovaj paket, ali u tri trke u kojima ćemo ga uvesti, trebalo bi da bude par desetinki – to će biti primetno sa tačke gledišta vremena po krugu“.

S obzirom na obim promena, trenutno šestoplasirani tim u šampionatu konstruktora se nada da će unapređenja biti prekretnica koja bi eventualno okrenula njihovu ne tako dobru sezonu.

Trkački vikend u Austriji počinje prvim treningom u petak 30. juna, u subotu 1. jula nas očekuje i druga sprint trka sezone. U nedelju 2. jula na programu je trka za Veliku nagradu Austrije.


tagovi

MeklarenFormula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara