Dragana Cvijić i Kristina Liščević (©AFP)
Dragana Cvijić i Kristina Liščević (©AFP)

Nada ili kraj snova za rukometašice Srbije

Vreme čitanja: 3min | sub. 20.03.21. | 10:40

Rusija je bila prejaka, manje od 24 sata od duela sa Zbornajom, naše rukometašice igraju ključni meč protiv domaćina Mađarske u Đeru

Biti ili ne biti. Pobeda nad Mađarskom u Đeru danas (17.30) znači nadu za srpske rukometašice, poraz znači kraj dugogodišnjeg sna o odlasku na Olimpijske igre u Tokiju. Od samostalnosti, Srbija nije igrala na ženskom turniru na najvećem sportskom takmičenju na svetu. Bivša država, Jugoslavija, poslednji put je bila učesnik davne 1988. godine u Seulu.

Mađarice igraju na svom terenu u Đeru. Njima bi i bod odškrinuo vrata Tokija. Krajem prošle godine na Evropskom prvensvu u Danskoj, Mađarska je pregazila naše rukometašice u drugom kolu grune faze (38:26). Taj meč je došao manje od 24 sata posle velike pobede Srbije nad šampionom sveta Holandijom. Sada je situacija slična. Mađarice su imale u petak lakši trening protiv nejakog Kazahstana (46:19), dok su izabranice Ljubomira Obradovića poražene od favorita turnira Rusije (24:29).

Izabrane vesti

Nada postoji, tih -12 nisu realni pokazatelj snaga ove dve selekcije. Samo godinu dana ranije, Srpkinje su na Svetskom prvenstvu u Kumamotu pobedile severne komšinice sa 25:23. Protiv Rusije prvog dana u pojedinim trenucima nije to bilo toliko loše, ali bez učinka sa krila, uz skroman broj odbrana golmana Jovane Risović, sa dosta tehničkih grešaka, promašenih zicera, nije moglo da se iznenadi olimpijski šampion iz Rija pre pet godina.

17.30: (3,60) Srbija (8,50) Mađarska (1,40)

Dragana Cvijić, pivot naše selekcije, bila je zaustavljena u većem delu igre. Kristina Liščević je zakazala na startu, nije bilo golova iz kontri, naš kapiten Katarina Krpež Šlezak nije bio raspoložen, samo dva gola na kontu (jedan iz igre).

..............................................................

* Mozzart asistenti dolaze na vaš prag radi uplate depozita - svakog dana biće dostupni od 08 do 22, a brojeve telefona na koje ih možete pozvati pronađite OVDE.

..............................................................

Mađarice igraju u domaćim kliubovima, imaju priliku za češća okupljanja. Nije to selekcije iz evroskog vrha, daleko je od toga. Krajem prošle godine nezadrživa za naš tim bila je srednji bek Sandra Sološi Šasik koja brani boje MTK-a iz Budimpešte. Ona je postigla 10 golova. Od nje preti najveća opasnost.

"Ruskinje su iskoristile naše greške. To je glavni razlog zašto je rezultat ovakav. Ponosna sama na svoj tim, imale smo dobre momente, ali moraćemo da ih imamo više protiv Mađarica. To je najvažniji meč na turniru i moraćemo da igramo bolje", reči su Jelene Trifunović pred ključni meč za ovu generaciju srpskih rukometašica.

Ni pobeda ne osigurava plasman u Tokio. U nedelju bi Srbija trebalo lagano da dobije Kazahstan, ali zavisimo od meča Rusija – Mađarska. Može da se napravi trougao sa tri selekcije koje bi imale po četiri boda. Poraz od Rusije sa pet golova minusa mogao je da bude manji, primili smo dva pogotka u finišu. To bi moglo skupo da košta izabranice Ljubomira Obradovića. Ipak, prvo treba da se preskoči Mađarska.

Biti ili ne biti je i za evropske šampionke Norvežanke. Došle su Skandinavke u Podgoricu kao prvi favorit, ali su poražene u dvorani Morača od domaćina Crne Gora koja je bila oslabljena neigranjem nekoliko važnih igračica. Za Ketrin Lunde, Stine Oftefal, Noru Mork danas (19.30) je meč biti ili ne biti proitv Rumunije koju predvodi najbolja rukometašice sveta u protekloj deceniji Kristina Neagu.

19.30: (1,10) Norveška (14,0) Rumunija (9,00)

Šveđanke su osvojile bod protiv Španije u petak, a danas (18.15) bi pobedom protiv autsajdera Argentine izborile Olimpijske igre u Tokiju ovog leta.

Podsetimo, plasman u Tokiju obezbediće po dve najbolje reprezentacije iz sve tri kvalifikacione grupe. Odlazak na najveće sportsko takmičenju na svetu pravo su već ostvarili domaćin Japan, šampion sveta iz Kumamota 2019. godine Holandija i kontinentalni prvaci Francuska, Brazil, Južna Koreja i Angola.

KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE (Ž) - 2. KOLO

Subota

GRUPA 1 (LIRIJA, ŠPANIJA)

18.15: Švedska - Argentina

GRUPA 2 (ĐER, MAĐARSKA)

17.30: (3,60) Srbija (8,50) Mađarska (1,40)

20.30: Rusija - Kazahstan

GRUPA 3 (PODGORICA, CRNA GORA)

19.30: (1,10) Norveška (14,0) Rumunija (9,00)



tagovi

ženska rukometna reprezentacija Srbiježenska rukometna reprezentacija Norveškekvalifikacije za Olimpijske igreLjubomir Obradović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara