Patrik Mahoms (©Reuters)
Patrik Mahoms (©Reuters)

NFL: Vreme je za Patrika Mahomsa, Filadelfija bi da nastavi pobednički niz nad Njujorkom

Vreme čitanja: 4min | sub. 21.01.23. | 16:00

Nastavlja se doigravanje

Prva nedelja plej-ofa u NFL-u se završila sa dva manja iznenađenja: Njujork je izbacio Minesotu, a Dzeksonvil Los Anđeles. Iako je odlična igra Džajantsa možda bila očekivana, Jaguari su sigurno u četvrtfinalu potpuno neočekivano. Ekipa koja je postigla veliki uspeh samom činjenicom da je ušla u plej-of je dodatno iznenadila fanove velikom pobedom nad Los Anđelesom. Naravno, mnogi će (opravdano) reći da su posle vođstva od 27:0 Čardžersi sami sebe pobedili i dozvolili da ih Džeksonvil prestigne i pobedi 31:30, ali navijače Jaguara to mnogo ne interestuje – oni putuju u Kanzas. I tu bi njihovo putovanje trebalo da se završi.

Ako je prošle nedelje favorit kola bio Bafalo, sa kvotom od samo 1.15 protiv Majamija, onda je favorit ove runde doigravanja sigurno Kanzas Siti (kvota 1.25 protiv Jaguara). I to sa razlogom. Iako je u svojoj istoriji osvojila samo dve titule prvaka (1970. i 2020.), ekipa Kanzasa polako izrasta u dinastiju. Naravno, ni približnu kao prave dinastije: Nju Ingland, Pitsburg, San Fransicko, Dalas, Njujork Džajants, ali sigurno su na tom putu već godinama, tačnije otkako je Endi Rid postao trener, a Patrik Mahoms postao kvoterbek. Ovo će biti njihova 14 uzastopna plej-of utakmica u kojoj će biti favoriti. Poglavice su u pobedničkom nizu od 2016, otkada imaju 10 i više pobeda po takmičenju u sedam uzastopnih sezona.

Izabrane vesti

Otkako je Mahoms glavni u Kanzasu, ovaj tim je osvojio jedan Superbol, drugi izgubio, dva puta igrao polufinale (oba izgubio u produžetku) i ove godine imaju najbolji skor u Američkoj fudbalskoj konferenciji. Endi Rid se sve vreme drži pobedničke formule a to je: štiti Patrika Mahomsa i on će pobeđivati. Kvoterbek Poglavica je najbolji u ligi već godinama, a Rid mu je ojačao ofanzivnu liniju, tako da do njegovog vođe napada nije lako doći. Niko nije bolji od Mahomsa kada ima dovoljno vremena da nađe otvorenog hvatača, a dovoljno je brz da može i sam da se izvuče iz nevolje. Zato je Kanzas najbolji i ove godine, iako im je odbrana opet prosečna i iako su trejdovali najboljeg hvatača Tereka Hila u Majami.

Gde je onda šansa Džeksonvila? Teško da ih imaju, ali mogu se tu naći neke sitnice, osim one floskule da moraju ‘da odigraju najbolji meč sezone’. To se podrazumeva, ali moraju u svakom slučaju iskoristiti jedinu Mahomsovu manu: loše igra pod pritiskom. Naravno, to bi bilo lako da Jaguari imaju dobru odbranu, ali i njihova je, kao i Kanzasova, prosečna ili malo iznad. Džeksonvil jeste u formi i u naletu i nisu izgubili od 10 kola (kada ih je porazio Kanzas), ali se ipak čini da će biti potrebna malo bolja odbrana da zaustavi Mahomsa. Recimo Bafalova ili Sinsinatijeva.

Sa druge strane konferencije igraju znaci iz divizije, statistički najbolja ekipa NFL-a pored Kanzasa - Filadelfija Iglsi (14-3) i prijatno iznenađenje Njujork Džajantsi. Ekipa sa ruki trenerom Brajanom Dabolom je pobedila Minesotu i to lagano. Igrali su odlično i sada su u formi gostiju Filadelfiji koja je malo ranjiva, kao uostalom i sve ekipe koje su se odmarale u prvom kolu. I ranije smo viđali favorizovane timove koji imaju pauzu pa onako odmorni i zdravi izađu na domaći teren i izgube, a Iglsima to vrlo lako može da se desi. Kvoterbek i najbolji igrač Džalen Hurds se konačno vratio posle povrede ali niko u klubu ustvari nije siguran kako će njegov povratak izgledati, posebno u plejofu. Oba kluba su igrali svoj poslednji meč u poslednjem kolu, ali je Filadelfiji bila potrebna pobeda za prvo mesto u konferenciji pa je igrala sa najjačim sastavom, dok je Njujork odmarao igrače, već izborivši plej-of poziciju koju nije mogao da promeni.

Filadelfija je pobedila Džajantse u poslednje tri utakmice i u čak 11 od poslednjih 13 utakmica. Iglsi su u obe utakmice u diviziji pregazili Njujork trčanjem (253 jarde u prvom, 135 u drugom meču), a osim toga, imaju par odličnih hvatača i kvoterbeka koje je u sezoni bacio za čak 35 tačdaunova. Jedino se opet vraćamo na pitanje, da li je Herds zaista zalečio povredu ramena i hoće li biti potpuno koncentrisan na igru u svom prvom plejof nastupu? Iako je Filadelfija dobila Njujork u obe utakmice, baš u njima Herds nije blistao i to daje nadu navijačima Džajantsa, čija je odbrana završila na 17 mestu, a na čak 28 kada je u pitanju odbrana trčanjem. Možda Herds i ne mora da odigra odličan meč.

DRUGA RUNDA PLEJ-OFA

Subota

22.30 (1.25) Kanzas Siti Čifs (15.0) Džeksonvil Jaguars (4.60)

Nedelja

02.15 (1.30) Filadelfija Igls (15.0) Njujork Džajants (4.0)

21.00 (1.45) Bafalo Bils (14.0) Sinsinati Bengals (3.10)

Ponedeljak

00.30 (1.55) San Francisko Fortinajnersi (14.0) Dalas Kaubojsi (2.70)

***kvote su podložne promenama

Piše: Vladimir JOVANOVIĆ


tagovi

NFL ligaNFLKanzas Siti ČifsDžeksonvil JaguarsFiladelfija IglsNjujork Džajants

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara