Olimpijski specijal: Da li ste nekada uhvatili fiks u sankanju?

Vreme čitanja: 3min | pon. 12.02.18. | 08:00

Natali Gajzenberger skoro da nema pravu konkurenciju u jednosedu

Britanski plemići su se u daljoj istoriji sa svojim damama vozili u kočijama, još tada se aristrokratija prepoznavala na svakom koraku. Kada su pre više od jednog veka turisti s Britanskog ostrva prešli na upravljanje "malim kočijama", u švajcarskom zimovalištu Sent Moric su rušili pešake pred sobom, pa su zaključili da ipak bolje manevrišu velikim kočijama i veslačkim čamcima, tako da  su sankaške majstorije prepustili drugima.

Pošto je kvalitet nemačkih proizvoda dobro poznat, iz njihove fabrike asova već duže od pola veka izlazi ono najbolje, a kad je sportsko sankanje u pitanju - moglo bi se govoriti i o monopolu. I danas je tako.

Izabrane vesti

Od olimpijske premijere u Inzbruku 1964. godine Nemice dominiraju, u današnjim singl borbama se očekuje nastavak tradicije započete pre tačno dve decenije. Nagano 1998. je bio početak njihovog apsolutizma, kraj serije se ne nazire.

Protekcije na stazi neće biti, korišćenje palica i lisica nije predviđeno pravilima, ali prva favoritkinja  Natali Gajzenberger (30) za to ne mari. Brza vožnja je poželjna, sporost će biti kažnjena lošijim plasmanom pa će, ukoliko sve uradi po zakonu sankaškog sporta, buduća bundes-policajka "pohapsiti" konkurentkinje i postati treća takmičarka sa dva olimpijska zlata u pojedinačnoj konkurenciji, čime bi se izjednačila sa Zilke Oto i Štefi Martin-Valter. S obzirom da ima i jednu bronzanu medalju u jednosedu, trijumfom bi zapečatila svoju prevlast u olimpijskoj istoriji damskog sankanja. Računajući sve discipline, već je na čelu večne liste (2-0-1) kad je lepši pol u pitanju.

Kad se svemu navedenom doda podatak da je frajlica iz Minhena trostruka svetska i evropska pobednica, šestostruka uzastopna osvajačica Svetskog kupa, treba li naglašavati kolika je šansa da posle dve vožnje preko motorole bude obaveštena o prekomandi među besmrtne olimpijke.

Iz Dojčlanda dolazi i drugoplasirana na listi onih koje pretenduju na čelnu poziciju. Dajana Ajtberger (27) je malo mlađa od koleginice iz reprezentacije, međutim, mnogo je "mlađa" po ostvarenim rezultatima. Kota 2 u generalnom plasmanu svetskog kupa 2017/18. je i pogurala devojku iz Ilmenaua u vrh kad su prognoze u pitanju, mada nema drugih elemenata koji bi joj išli u prilog. Velikih titula u svojoj biografiji nema, iznenađenja u ženskom sankanju na ZOI nisu česta pojava, što ne znači da  se baš na njenim usnama neće pročitati "danke" prilikom uručenja zlatnog odličja.

Nekada su sankašice iz Istočne Nemačke bile bolje od svih, a klica je ostala, pa se primila i kasnije. Zato je Tatjana Hifner (35) u krugu potencijalnih šampionki u Južnoj Koreji. Pobednica na prethodnim Igrama u Sočiju, osvajačica još dve medalje, nositeljka naslova najbolje na svetu, osvajačici pet pehara za najbolju jednosedašicu u generalnom plasmanu Svetskog kupa dat je zadatak  da pomrsi konce ostalim pretendetkinjama na vrh, sruši Bergerov sistem (Gajzenberger- Ajtberger) i karijeru vezanu za olimpijsko selo okonča kao velemajstor.

Amerikanka Zamer Bričer (23) jeste ćerka šefa vatrogasnog bataljona u Baltimoru, pa ipak gori od želje da "zapali" stazu i bude najbrža. Trećeplasirana u Svetskom kupu sad već prethodne sezone mogla bi da iskoristi znanje stečeno na fudbalskim i teniskim terenima u školskim danima - napenali protivnice i smečuje svoje sanke toliko brzo  da se njeno ime nađe u prvom polju plasmana.

Izvesne šanse za penjanje na najvišu podijumsku tačku se daju i Kanađanki Aleks Gof. Osvajačica dve bronze na planetarnom prvenstvu, devojka koja je pre sedam godina posle decenije čekanja donela pobedu državi koja se ne zove Nemačka na jednom nadmetanju u okviru Svetskog kupa, četvrtoplasirana iz prethodnog ciklusa istog takmičenja, određena je za uzdanicu "zemlje javorovog lišća". Bude li se "javorka" iz Kalgarija malo ljuljala tokom vožnje - po ugledu na svog fudbalskog prezimenjaka, Ričarda Gofa - mogla bi  postati kapiten trojke na pobedničkom postolju Alpensija klizačkog centra.

Čeka nas luda vožnja, hrabre i vešte dame leteće i po 120 na čas, sve će da škripi kao Gangnam stajl na pokvarenoj ploči.

Verujte.

Pobednica - kvota:

Gajzenberger - 1,40
Hifner - 7,50
Gof - 15,0
Hamlin - 25,0
Ivanova - 20,0
Mekre - 35,0
Eitberger - 6,50
Bričer - 9,00
Robatšer - 40,0
Kočer - 40,0

PIŠE: Dragan STOJIĆ

(FOTO: Action Images)


tagovi

ZOI 2018Natali Gajzenbergersportsko klađenje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara