(©Reuters)
(©Reuters)

Osveta Verstapena u Sprint kvalifikacijama

Vreme čitanja: 3min | sub. 21.10.23. | 21:13

Aktuelni šampion započinje večerašnju trku sa prve startne pozicije

Nakon što mu je tokom jučerašnjih kvalifikacija oduzeta pol pozicija, Maks Verstapen je dominantno zauzeo prvo mesto u kvalifikacijama za večerašnju Sprint trku. U prvom startnom redu pridružiće mu se Šarl Lekler koji je juče došao do pol pozicije, dok će treći biti Luis Hamilton.

Tokom jučerašnjeg dana održane su kvalifikacije za Veliku nagradu Sjedinjenih država, a za početak današnjeg ‘’Sprint dana’’ održane su kvalifikacije za Sprint trku koja će početi tačno u ponoć po srednjeevropskom vremenu.

Izabrane vesti

Slično jučerašnjem Q1, u prvom delu kvalifikacija za Sprint nije bilo iznenađenja po pitanju plasmana u dalji tok kvalifikacija. Luis Hamilton je bio prvi vozač koji je postavio najbolje vreme, ubrzo je još bolja vremena imalo osam vozača na čelu sa Maksom Verstapenom, a jučerašnji osvajač pol pozicije Šarl Lekler bio je za samo 2 hiljadita dela sekunde sporiji od svetskog šampiona.

Možda bi vozač iz Monaka postavio i bolje vreme, ali ga je u tome sprečio Džordž Rasel koji mu je smetao na stazi. Ovaj incident je pod istragom, a Britanac bi mogao da zaradi kaznu od 3 mesta pomeranja unazad za početak Sprint trke. U sličnom incidentu učestvovao je drugi vozač Mercedesa Luis Hamilton, ovog puta Juki Cunoda bio je taj koji je smetao, a zatim izazvao i kontakt sa sedmostrukim šampionom. Međutim, ovaj incident se neće dalje ispitivati.

Što se tiče domaćih predstavnika, Logan Sardžent će i Sprint započeti sa poslednje pozicije, a čini se da vozači Hasa ne mogu da izvuku sav potencijal iz unapređenja koje su doneli za ovaj trkački vikend. Nakon cele sezone bez ikakvih unapređenja za jedini američki tim, za trku u Ostinu je spreman novi bolid. Ozbiljne promene uvedene su na bočnim otvorima koji podsećaju na Red Bulov koncept, a još značajnije su promene na podu bolida. Ipak, iako ne treba očekivati nagli skok u formi, naredni vikendi mogli bi da pomognu timu Gintera Štajnera da shvate u čemu leži njihov problem.

Iz prvog dela kvalifikacija ispali su: 16. Niko Hulkenberg 17. Kevin Magnusen 18. Valteri Botas 19. Juki Cunoda 20. Logan Sardžent

I u drugom delu kvalifikacija istakli su se Verstapen i Lekler. Iako je Holanđanin napravio prvu veću grešku ovog vikenda, a moglo bi se reći i cele sezone, ona nije uticala na njegov plasman. Maks je izgubio kontrolu nad zadnjim krajem prelaskom preko ivičnjaka u devetoj krivini, a posle okreta i ozbiljnog oštećenja pneumatika nije zabeležio novi najbrži krug. Ipak, impresivni šampion zadržao se na vodećoj poziciji.

Vozači Aston Martina su se za razliku od jučerašnjih kvalifikacija domogli drugog dela kvalifikacija, ali Fernando Alonso i Lens Strol nisu imali sreće da se nađu među vodećih deset vozača, već su ostali na 12. (Alonso), odnosno 14. mestu (Strol).

Iz drugog dela kvalifikacija ispali su: 11. Danijel Rikardo 12. Fernando Alonso 13. Esteban Okon 14. Lens Strol 15. Gvanju Džou

Vozači nisu želeli da u borbu za pol poziciju izađu prerano, već su svi bili spremni da odvezu samo jedan brzi krug. Maks je bio prvi vozač koji postavlja vreme, a posle impresivnog kruga od 1:34.538 više nije bilo bitno kako će ostali voziti. Najbliži zbacivanju Verstapena sa prvog mesta bili su Lekler i Hamilton, dok su se iza njih našli vozači Meklarena Lando Noris i Oskar Pjastri.

Poredak prvih deset za Sprint trku: Maks Verstapen, Šarl Lekler, Luis Hamilton, Lando Noris, Oskar Pjastri, Karlos Sains, Serhio Peres, Džordž Rasel, Aleks Albon, Pjer Gasli.

Sprint trka je na programu večeras od 00.00 časova.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Luis HamiltonMaks VerstapenFormula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara