(©Reuters)
(©Reuters)

Poljaci protiv ostatka sveta

Vreme čitanja: 3min | pet. 05.03.21. | 08:17

Mogu li poljski ski-skakači u Oberstdorfu i na velikoj skakaonici do zlata?

Od potere za Halvorom Egnerom Granerudom do potere za Poljacima. Na velikim takmičenjima zlatna medalja sija u bojama poljske zastave. Tradicionalno se vijori crveno-bela zastava i odjekuju dobro poznati taktovi ljudima iz država bivše Jugoslavije.

Ako nije Kamil Stoh, onda je u pitanju neki drugi Poljak. Adam Mališ ostavio je skokove u dobrim rukama. Na Svetskom prvenstvu u Oberstdorfu, na maloj skakaonici, trijumfovao je poljski ski-skakač Pjotr Žila. Protiču još jedno veliko takmičenje i planetarni šampionat u znaku Poljaka. Svetsko prvenstvo ulazi u završnicu. Pojedinačni skokovi na velikoj skakaonici, podela poslednjih medalja u individualnoj konkurenciji, pa nadmetanje u timskom takmičenju.

Izabrane vesti

Vrti se sezona za Poljake oko Oberstdorfa. Tu je sve počelo, a lako je moglo i da se završi pre samoga početka. Rodili su se iz pepela poput feniksa. Pozitivan test Klemensa Muranke pred skokove u Oberstdorfu na turneji „Četiri skakaonice“, udaljavanje poljskih takmičara sa prve stanice, a zatim i vraćanje. I onda eksplozija. Više nije bilo načina da se zaustave. Kamil Stoh je ugrabio trećeg „zlatnog orla“, na podijumu se našao i David Kubacki, a među najboljih šest bili su svetski šampion na maloj skakaonici – Pjotr Žila, i Andržej Stenkala. U bavarskim Alpima Poljaci imaju neku čudnu moć.

21.00: (3,35) Valensija (3,20) Viljareal (2,25)

Glancaju skije Poljaci za skokove na velikoj skakaonici, na zvaničnom takmičenju, a za to vreme u Norveškoj vlada depresivna atmosfera. Ostali su na maloj skakaonici bez medalje, ostali su i bez prvog favoriti i lidera Svetskog kupa. Halvor Egner Granerud dobio je pozitivan test na virus korona, za njega je Svetsko prvenstvo gotovo i pre završetka. Glavna norveška uzdanica ima čarobnu sezonu, po mnogo čemu se može nazvati iz snova, ali ostaće bez medalje na Svetskom prvenstvu. Ipak, godine i godine letenja su pred njim, a ovosezonskih 11 trijumfa u Svetskom kupu su podatak za divljenje. Postao je sedmi skakač koji je došao do tog broja pobeda, a ispred njega su Jane Ahonen sa 12, Gregor Šlirencauer i Rjoju Kobajaši sa 13, i Peter Prevc sa čak 15 pobeda u jednoj sezoni.

(© Reuters)(© Reuters)

Otpao je prvi favorit, na mala vrata u norveški nacionalni tim ušao je Andre Johan Forfang i ako je suditi po jučerašnjem skoku u kvalifikacijama, Oberstdorf bi mogao da dobije filmski scenario. U bajci bi glavni junak bio rezervista Forfang, a ovu, iako je vezana za nemačko govorno područje, ne bi pisala braća Grim, već Norvežanin lično.

Nije Andre Johan Forfang slavio u kvalifikacijama, ali je osvajanjem drugog mesta pokazao surovost sistema na Svetskom prvenstvu gde svaki nacionalni tim broji četiri člana. A pojedine selekcije imaju da ponude daleko više kvalitetnijih skakača. Istina, nema Forfang dobru sezonu, zato je i prva zamena, ali bi ovo mogla da bude njegova karta za povratak u državni tim. Otvorile bi se brojne teme.

Štefan Kraft voli velika takmičenja i velike skakaonice. Austrijancu je ova po ukusu, videlo se to u kvalifikacijama. Osvojio je prvo mesto ispred Forfanga, domaća uzdanica Markus Ajzenbihler bio je trećeplasirani, a Pjotr Žila, pobednik na maloj skakaonici, sledio je pomenuti triling. David Kubacki se ušunjao među najboljih deset, Kamil Stoh potvrdio da ovo nije njegovo prvenstvo, ali današnje zvanično takmičenje je posebna priča. Stohovi rezultati dovoljno govore za sebe, ne mora uvek da bude u formi, izostajaće kontinuitet plasmana na postolje, ali se bum može očekivati u svakom momentu. Naročito onda kada je najbitnije. A to je danas.

Peter Prevc je nagovestio dobrim skokom da bi mogao biti konkurentan za medalju. Ipak, kvalifikacije su jedno, a zvanično takmičenje nešto sasvim drugo. Nebrojeno mnogo puta dokazano do sada. Sve se briše iz kvalifikacija, polećemo ispočetka. Nova generacija je stigla, smena je uveliko u toku, a iskustvo sa velikih takmičenja je dragoceno kada pritisak i adrenalin počnu da rade svoje. Zato će Kamil Stoh, Štefan Kraft, David Kubacki, Peter Prevc, Robert Johanson, Markus Ajzenbihler i plejada sada već iskusnih skakača imati početnu prednost i vetar u leđa, ali i Pjotr Žila, Karl Gajger i Anže Lanišek, koji su osvajanjem medalja na maloj skakaonici skinuli teret sa pleća i spremni su opet da se uhvate u koštac sa ružom vetrova u bavarski Alpima na skakaonici „Šatenberg“.

Sezona lova na zlato je otvorena, ali i na Poljake.


tagovi

ski skokoviSvetsko prvenstvo u ski skokovimaPjotr ŽilaKamil StohDavid KubackiHalvor Egner GranerudPeter Prevc

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara