Vilfredo Leon (©Shutterstock)
Vilfredo Leon (©Shutterstock)

Prvi čin sudara titana na Apeninima – Peruđa VS Lube

Vreme čitanja: 4min | sre. 14.04.21. | 11:19

Danas počinje finalna serija plej-ofa šampionata Italije, najjače odbojkaške lige na svetu. Aleksandar Atanasijević se oprašta od dresa Đavola ovog meseca

Ko će biti vladar na Apeninima – Peruđa ili Lube? Ova dva italijanska giganta bila su poslednja dva šampiona ove zemlje gde se godinama igra najbolja odbojka na svetu. Đavoli su sezonu iz snova 2018. godine krunisali titulom (osvijili na “čizmi” triplu krunu), ali je pretprošle sezone u finalu plej-ofa bio bolji Lube posle majstorice u Peruđi. Prošle godine nije bilo šampiona jer je sezona prekinuta polovinom marta uled pandemije virusa korona.

Koliko je jako italijansko prvensstvo govori podatak da ova dva tima nisu mogli da stignu do finala Lige šampiona. Tamo će 1. maja u Veroni da igra treći klub iz Italije, Trentino Marka Podraščanina i Srećka Lisinca i to protiv poljskog prvaka Zakse Keđežin koje s klupe predvodi Nikola Grbić.

Izabrane vesti

Oba tima imali su uspone i padove tokom sezone, ali sada su u top formi, u pravo vreme, kada se bije bitka za skudeto. Finalna serija počinje danas (17.30, Sport Klub HD) u Peruđi, u dvorani Pala Barton bez prisustva gledalaca. Igra se na tri dobijene utakmice. Đavoli, za koje godinama igra Aleksandar Atanasijević, bili su lideri posle ligaškog dela sezone. Lako su u polufinalu dobili Moncu sa 3:0 u pobedama. Imali su 10 dana odmora. S druge strane, Lube je do borbe za pehar stigao preko finaliste Lige šampiona Trentina. Poveo je tim iz Trenta sa 1:0, napravio odmah brejk u Čivitanovi, ali u sledeće tri utakmice šampion Evrope i Italije iz 2019. godine je pokazao snagu i izborio finale. Očekuje se atomska odbojka, dva velikana koja u svojim redovima imaju zvezde svetske odbojke.

17.30: (2,03) Peruđa – Lube (1,70)

Kapitenu Peruđe Aleksandru Atanasijeviću ovo će biti poslednje utakmice u dresu Peruđe. Ovog meseca se oprašta od kluba u kome je proveo osam godina. Njegova sledeća stanica biće najverovatnije poljski Belhatov u koji se vraća. To je bio prvo klub u inostranstvu korektora reprezentacije Srbije posle odlaska iz Partizana 2011.

"Najvažnije je da se na najbolji mogući način pripremimo za ovo finale šampionata protiv jake ekipe koja ima veoma visok nivo igre i koju vrlo dobro znamo. Igranje protiv Lubea je uvek zadovoljstvo i veliki izazov. Moj san? Ostavite do znanja da ste dali sve za Peruđu”, rekao je Atanasijević na konferenciji za medije pred početak finalne serije.

Srpski bombarder izgubio je ove sezone mesto u startnoj postavi. Sada je džoker kod belgijskog stručnjka Vitala Hejnena. Igraće peto finale šampionata Italije sa Đavolima. U igri Peruđe sve zavisi od svemogućeg Vilfreda Leona, Kubanca sa poljskim pasošem, godinama najboljeg odbojkaša na svetu. Lucidni primač servisa kada ima svoj dan nemoguće ga je zaustaviti.

Na poziciji tehničara je Dragan Travica, a tu su i Holanđanin Ter Horst, Argentinac Sebastijan Sole, Ukrajinac Oleg Plotnicki

"Da li sam uzbuđen zbog svog prvog finala u Italiji? Sada razmišljam samo o pripremi finala koje će, šteta, biti bez publike. Poslednji put kada je Peruđa igrala finale sa Čivitanovom pre dve godine Lube je bio bolji. Od srede moramo pokušati da promenimo taj rezultat. Prvi meč je važan, ali… Igra se mogućih pet, sve utakmice su bitne. Tačno je da je prvi kod kuće veoma važan za nas i da pobeda u sredu ima vrednost za obe ekipe, ali serija je duga i jedino je sigurno da za titulu morate da osvojite tri”, istakao je Vital Hejnen, trener Peruđe, inače selektor svetskog šampiona Poljske.

Lube već nekoliko sezona igra u skoro nepromenjenom sastavu, iskusnom, sa prekaljenim asovima. Jedina razlika ove sezone je na mestu tehničara. Brazilca Bruna Rezendea (vratio se u otadžbinu) zamenio je Lusijano de Čeko. Argentinac je upravo iz Peruđe, u kojoj je bio kapiten, stigao u Lube. Okosnicu tima čine rođeni Kubanci. Kapiten je Osmani Huantorena (igra za Italiju), Joandi Leal (reprezentativac Brazila) i fantastični srednji bloker Robetlendi Simon. Na poziciji korektora je Luksemburžanin Kamil Rihlicki.

Nijanse će da odlučuju. Pre dve godine, kada su se ova dva tima sastala u finalu plej-ofa, u prve četiri utakmice domaćini su pobeđivali. U majstorici je Peruđa nošena hukom navijača vodila sa 2:0 setovima, ali onda je usledio neverovatni povratak tima iz Čivatanove koji je dobio naredna tri seta, za muk u Pala Bartonu.

Posle toga Lube je osvojio i titulu u Ligi šampiona u Berlinu posle trijumfa nad Zenitom iz Kazanja i skinuo oreol večitog drugog.

"Ove godine smo debitovali u plej-ofu bez dva startera, ali smo sada kompletni, saigrači su povratili formu i ponovo smo u finalu sa Peruđom. Očigledno je da postoji pritisak pred prvi meč u gostima, ali svesni smo svoje snage i želimo skudeto”, rekao je libero Lubea Fabio Balaso.

Ove godine su ova dva titana odigrali čak šest utakmica, a skor je 3:3 što govori da će nijanse da odlučuju i da bismo mogli da gledamo svih pet mečeva.

ITALIJA – FINALE PLEJ-OFA (PRVA UTAKMICA)

Sreda

17.30: (2,03) Peruđa – Lube (1,70)

***kvote su podložne promenama


tagovi

OK PeruđaLubeVilfredo LeonAleksandar Atanasijević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara