(©Reuters)
(©Reuters)

Šta vodeći timovi očekuju od Singapura? Ferari da opet parira Red Bulu, Verstapen da skine kletvu

Vreme čitanja: 4min | pon. 11.09.23. | 18:08

Holanđanin nikada nije pobedio na jugu Malajskog poluostrva...

Pred odlazak na azijsku turneju, koja se sastoji od trkačkih vikenda u Singapuru, Japanu i Kataru a koja počinje narednog vikenda, Formula 1 je poslednji put ove sezone posetila Evropu.

Trka u legendarnoj Monci održala se prošlog vikenda, a za šampionski Red Bul i njihovog vodećeg vozača Maksa Verstapena predstavljala je još jedno mesto za obaranje rekorda. Verstapen je ubedljivom pobedom došao do njegove desete uzastopne, a Red Bulove 15. Serhio Peres je završio kao drugi, a podijum je upotpunio Karlos Sains, vozač Ferarija, koji je trku započeo sa pol-pozicije. 

Izabrane vesti

Za ekipu Mercedesa, koja je završila na petoj (Džordž Rasel), odnosno šestoj (Luis Hamilton) poziciji, Monca predstavlja vikend za zaborav. Zapravo, Hamilton je trku u Monci nazvao njihovom najgorom, a veruje da bi naredna u Singapuru mogla i te kako da pristaje njihovom ovogodišnjem bolidu.

„Imam osećaj da bi ova (Monca prim. aut.) mogla da bude najgora trka za nas“, rekao je Britanac posle trke, a onda dodao: „Singapur je pun visokih sila potiska, a kad stavimo naše krilo za visoku silu potiska, uglavnom smo malo bolji. Ne toliko loše kao ovde. Nadam se da sam u pravu“

Sedmostruki šampion od 2021. godine nije zabeležio nijedan trijumf, a na ulicama Singapura slavio je u četiri navrata (2009, 2014, 2017, 2018).  

Trka u Monci bila je prilično loša za Aston Martin. Fernando Alonso završio je na devetoj poziciji, dok je Lens Strol bio tek 16. Britanski tim je ove sezone bio odličan na trkama gde je prisutan visok stepen sile potiska, kao što su Monako, Barselona i Mađarska, što bi značilo da bi i njima trebalo da odgovara naredna ulična staza. Iako Fernando Alonso, dvostruki pobednik Velike nagrade Singapura (2008, 2010), sada ne razmišlja o pobedi.

„U Singapuru će sigurno biti bolje nego u Monci“, rekao je Španac i nastavio: „Ali da pobedimo u trci? Znamo koliko je teško, Red Bul je izvanredan svake nedelje. Prethodne dve ulične staze, Alpin je u Monaku bio veoma dobar sa Estebanom Okonom na trećem mestu u kvalifikacijama i trci, a u Bakuu je dominirao Ferari sa Leklerom na pol-poziciji, videćemo u Singapuru“.  

(©Reuters)(©Reuters)

Govoreći o Ferariju koji je u Monci imao poseban izgled budući da su bili na svojoj domaćoj stazi, a s obzirom na osvojenu pol-poziciju a zatim i treće mesto Karlosa Sainsa, kao i četvrto Šarla Leklera, evidentan je bio napredak u odnosu na prethodne trke. Šef tima Frederik Vaser pokazao je veliko zadovoljstvo zbog rezultata u njihovoj domaćoj trci:

„Bio je najbolji vikend jer smo imali dobar tempo. Bile su i najbolje kvalifikacije ako uporedite sa Bakuom, tamo smo bili prvi i četvrti, sada smo bili prvi i treći“, rekao je Vaser i bio poprilično zadovoljan prethodnim vikendom:

„Bio je prvi put da smo mogli da se borimo sa Red Bulom. Njihov tempo bio je mnogo bolji od našeg, ali smo mogli da im pariramo u velikom delu trke, tako da ovo je bio naš najbolji vikend do sada“.

Italijanski tim je tri puta beležio pobede u Singapuru (2010, 2015, 2019), a ostaje da se vidi da li je njihov rezultat iz Italije bio samo trenutak inspiracije ili je konačno pronašao rešenje za svoje probleme.

Sa druge strane, vozači Red Bula su izjavili da će im možda biti teže na ovoj uličnoj stazi u odnosu na protekle staze u kojima je njihov bolid bio dominantan. Verstapen, koji još uvek nije trijumfovao u Singapuru, rekao je da to neće biti najbolja staza za RB19.

„Mislim da će biti malo teže za nas, ali videćemo. Daćemo sve od sebe, i naravno da ćemo doći i pokušati ponovo da pobedimo. Ali neće nam to biti najbolji vikend“, poručio je Holanđanin. 

Peres, prošlogodišnji pobednik Velike nagrade Singapura, a poznat po odličnoj vožnji na uličnim stazama, složio se sa svojim kolegom.

„Saglasan sam sa Maksom, mislim da će to biti vikend gde praktično bilo šta može da se desi. Nadam se da ćemo imati prilično dobru subotu, jer ako ne započneš trku iz prvog reda, malo je verovatno da ćeš imati priliku za pobedu. Pa nadajmo se da možemo da ponovimo šta smo uradili prošle godine“. 

Trkački vikend u Singapuru počinje prvim treningom u petak 15. septembra, kvalifikacije će se održati u subotu, a trka za Veliku nagradu Singapura zakazana je za nedelju u 14.00.

PIŠE: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Formula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara