""
""

Staneš na crtu, pa spržiš asfalt za 402 metra

Vreme čitanja: 3min | sre. 05.07.17. | 10:21

Beograd se sprema, Ušće je tu, jer za vikend se vozi brzopotezna automobilistička trka hrabrosti s vozilima od 600 do 1.300 konjskih snaga

Lepo stoji u naslovu:“Staneš na crtu, pa spržiš asfalt za 402 metra“... To je ideja svetskih automobilističkih asova zbog koje mladići ne bi trebalo ilegalno da se upuštaju u takozvane „jedan na jedan“ trke. Tragom tih pobuda naš Sportski auto – moto i karting savez (SAKSS) i ove godine na beoradskom asfaltu organizuje trke ubrzanja na 402 metra.

Izabrane vesti

Ipak, pojašnjenja radi, vratimo se korak unazad, odnosno na početke potezanja u nas. Beše to još 2007. godine kada se Srbija našla, gle te ironije na mapi bivše jugoslovenske teritorijalno - takmičarske mape za održavanje trka ove koncepcije. Naravno, sve nam je to došlo s one strane Atlantika, pa da krenemo i mi...

Tada je na svakoj trci ubrzanja bilo prijavljeno 150 - 160 takmičara iz celog regiona. Setimo se partija Gorana Prolušića, Bobija Petoševića, Miloša Janjića, Nebojše Blagojevića i mnogih drugih koje bi greh bilo izostaviti, a predugo nabrojati baš i kao desetine hiljada navijača, što namernika, što slučajnih prolaznika koji su u zastanku ostajali verni trkačkoj disciplini na 402 metra iz jednog poteza.

Iz te epohe od vozila pamtimo i beležimo Audijev „RS 4“ koji je prvobitno imao 600 konjskih snaga, da bi se posle bilderskih radova u garažama za samo koju godinu podigao na celih 700... To je ludo brzo za neupućene, a koliko je zabavno za gledanje ne da se ni naslutiti dok momci ne stanu branik uz branik, obrtomer ne ode u crveno polje, motor u blagu iberturu, a adrenalin odleti u vis poput ping-pong loptice.

Danas je i tih 700 konja lagana šala, komika naspram suverenog Esada Došljaka Boleta čiji je „A4 RS 5“ sa 1.300 konja prošle godine pokidao evropske rekorde, a u Osjeku bio vozilo za čijim prolaskom ne stiže ni da se uzdahne!

Stigosmo do aktuelnog trenutka u kome još uvek sa sigurnošću ne možemo da potvrdimo koja su to sve vozila i imena odlučna da se za vikend nađu na crti. Najače, odnosno 10, 11. i 12. klasa okupiće doajene Aleksandra u već pomenutom „RS 4“ modelu Audija, ali i Esada Došljaka u „korsi“ koju smo imali priliku, doduše garažno da sretnemo na pripremama prošle zime u Čačku. Odmah naglašavamo da je ono što se dalo vizelno uočiti na tom vozilu sve, samo ne „korsa a“. Naravno, sve je novo sem vizuelnog identiteta antologijske, sada već šklopocije iz kockastih osamdesetih godina.

I tako redom, pređimo letimično na ostale klase, jer ima ih sve do rednog broja 15. U svim tim ludim vozačkim vragolijama biće prisutni Nisani, Mazde, Alfe, „TT“ kupei iz Ingolštata. Beogradska automobilističaka svaštara ukratko, a da će biti brzo, to je sigurno.
Zato, ako krećete, ponesite tampone za uši i dobru volju. Takmičarski program počinje u subotu u 10.00, a trka je zakazana za 15.00. Tako će biti i u nedelju! Gas do daske sigurno će se čuti po kompletnoj geografskoj širini i dužini Blokova Novog Beograda...

(FOTO: Izahorizonta)


tagovi

Trke UšćeSrbijaSAKSSEsad Došljakdrag trkeAudi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara