Kentin Mae, Mikel Hansen i Aleks Dujšebajev (©Reuters)
Kentin Mae, Mikel Hansen i Aleks Dujšebajev (©Reuters)

Supersile u borbi za finale: Francuzi oslabljeni, Španci skidaju krunu Dancima

Vreme čitanja: 3min | pet. 29.01.21. | 10:20

Trikolori ostali i bez Luke Karabatića i Timotija N’Gasana. Furija pregazila Norvešku, želi i svetskog šampiona koji se provukao protiv Egipta u četvrtfinalu

Spektakularna četvrtfinala gledali smo pre dva dana na Svetskom rukometnom prvenstvu u Egiptu, a nova uzbuđenja sa severa Afrike dolaze danas kada su na programu oba polufinala. U borbi za medalju ostale su četiri supersile, šampion sveta od pre dve godine Danska, prvak Evrope iz 2020. godine Španija i dve najtrofejnije sekcije u istoriji planetarnih šampionata, Francuska i Švedska koji imaju po 11 medalja. Ljubitelji rukometa imaće priliku da gledaju dva fenomenalma meča kraj malih ekrana.

U prvom polufinalu šampionata sastaju se Francuska i Švedska (17.30). Posle četvrtfinala Trikolore je zadesio novi peh, ostali su bez još dvojice važnih igrača, pivotmena Pari Sen Žermena Luke Karabatića (mlađeg brata mnogo poznatijeg Nikole) i levog beka Barselone Timotija N’Gasana. Naknadno je u reprezentaciju pozvan levi bek Žan Žak Akvijo.

Izabrane vesti

Podstimo, selekktor Gijom Žil je na ovom prvenstvu ostao bez odličnog golmana Eksa Veslija Pardana, a neposredno pre start šampionata i bez talentovanog beka Pari Sen Žermena Eloima Prandija. Veliki as, verovatno najbolji rukometaš svih vremena Nikola Karabatić, jesenas se teško povredio i neće ga biti do leta na terenu, a možda će biti spreman za Olimpijske igre u Tokiju koje bi trebalo da mu budu poslednje u dresu Galskih petlova.

Francuska je u grupnoj fazi imala svih šest pobeda, a u četvrtfinalu posle produžetaka slomljen je otpor odlične Mađarske – 35:32. Najviše se očekuje od Kentina Maea, srednjeg beka Vesprema, Dike Mema, levorukog bombardera iz Barselone i snažnog pivotmena Ludovika Fabregasa. Odličan na ovom šampionatu je levo krilo Monpeljea Ugo Deskat koji je istisnuo veterana Mišela Gigua.

Šveđani su takođe u polufinale stigli bez poraza, sa dva remija protiv Slovenije i Belorusije u grupnoj fazi. Skandinavci su u četvrtfinalu razbili Katar sa 35:23. Nisu Šveđani došli kompletni u Egipat, fali sedam, osam igrača, ali radi se o rukometnoj supesili koja ima veliki broj kvalitetnih igrača.

Poziv su odbili jedan od najboljih strelaca Lige šampiona, desno krilo Kila Niklas Ekberg, zatim Jesper Nilsen, Andreas Nilson, Lukas Nilson i Linus Arneson. Povređeni su Mikel Apelgren i Simon Jepson. Karijeru je prošle godine završio Kim Ekdal du Ric. Nekoliko dana pred start šampionata u Egiptu otpao je Albin Lagergren. On je bio pozitivan na virus korona, ali se u drugoj fazi pridružio saigračima i biće važan šraf u plavo-žutom dresu. Šveđane je prvi put na velikom takmičenje vodio norveški stručnjak Glen Solberg i to se pokazalo kao pravi potez. Prva zvezda je Jim Gotfridson, MVP EP 2018. godine, a tu je i iskusni golman Andreas Palička.

Na ovom prvenstvu najbolji strelac tima je levo krilo Flensburga Hampus Vane sa 37 golova, a protiv Katarana sjajni su bili Valter Krinc i Lukas Pelas koji su postigli po osam golova. Očekuje se neizvestan meč, a tradicija je na strani Francuza. Trikolori su dobili devet od 10 poslednjih mečeva protiv Švedske.

U drugom polufinalu sastaju se Španija – Danska (20.30), sudar evropskog i svetskog šampiona. Furija je pregazila Norvešku u četvtfinalu, igra brzo, moderno, atomski rukomet, dok su se Danci provukli protiv Egipta. Prošli su tek posle 80 minuta drama i penal-ruleta u jednoj od najdramtičnijih utakmica svoh vremena. Najbolji igrač Danaca Mikel Hansen na tom meču dobio je crveni karton, ali nema kazne, igraće jedan od najboljih svetskih rukometaša u polufinalu. Danci se uzdaju u sjajnog golmana Kila Magnusa Landina Jakobsena.

Protiv Norvežana u četvrtfinalu raspucao se Aleks Dujšebajev, levoruki bombarder poljskog Kjelcea. Španci igraju najlepši rukomet na ovom turniru, u naletu su, igraju sve bolje kako šampionat odmiče, pa bi mogli da sruše neubedljive Dance. Mnogo toga će zavisi od raspoloženja Hansena. Bez njega, napad skandinavske selekcije nije tako tečan, to se videlo u produžecima protiv Egipta kada je Landin Jakobsen morao da vadi fleke. Mnogo nedostaje zvezda Vesprema Rasmus Lauge koji je pre nekoliko meseci doživeo tešku povredu kolena.

Danci imaju tri pobede u poslednja četiri meča protiv Španije. Malu prednost dajemo izabranicima selektora Đordija Ribere.

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE U EGIPTU – POLUFINALE

Petak

17.30: (1,70) Francuska (8,00) Švedska (2,55)

20.30: (2,20) Španija (8,00) Danska (1,90)

***kvo,te su podložne promenama


tagovi

SP u rukometuRukometna reprezentacija FrancuskeRukometna reprezentacija ŠpanijeRukometna reprezentacija Švedske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara