Petar Nenadić (©Reuters)
Petar Nenadić (©Reuters)

Vesprem opet na srpski pogon, u Mađarsku stiže oslabljeni PSŽ, Kukić zna kako se dobija Magdeburg

Vreme čitanja: 4min | čet. 15.09.22. | 10:44

EHF Liga šampiona: Na noge vicešampionu naših severnih komšija stiže Nikola Karabatić i kompanija. Srpski srednji bek najveći adut Dinama iz Bukurešta ove sezone

Rukometna Liga šampiona je počela u sredu. Tri najveća favorita za krunu, Barselona, Kil i Kjelce, ostvarili su ubedljive pobede. Četvrti polufinalista iz Kelna, Vesprem, i ove sezone puca na vrh. Godinama se ulažu velika sredstva, mađarski vicešampion ima jedan od najvećih budžeta na svetu, ali evropska kruna nikako da stigne u gradić u blizini jezera Balaton.

I ove sezone će Vesprem da bude na srpski pogon. Trener Momir Ilić imaće u timu starosedeoce Petra Nenadića i Vladimira Cuparu, a ovog leta im se pridružio još jedan Srbin, pivotmen Dragan Pešmalbek. Osim pojačanja iz Nanta, stigli su i Islanđanin Bjarki Mar Elison, Belorus Mikita Valiupau i Egipćanin Jehija El Dera.

Izabrane vesti

Glavni Ilićevi aduti i ove sezone ostaju Danac Rasmus Lauge (igra poslednju sezonu u dresu Vesprema, potpisao za Silkeborg), Petar Nenadić, Francuz Kentin Mae, Egićanin Omar Jahija, golmani Rodrigo Korales i Vladimir Cupara, krila Manuel Štrlek i Gašper Marguč... Nema više u timu najboljeg mađarskog beka Matea Lekaija koji je pojačao Ferencvaroš.

Moj stil se malo promenio za godinu dana. Prethodne sezone je bilo problema sa promenom sastava, dugom povredom Rasmusa Laugea i bolnim prvenstvenim porazom od Segedina, ali smo morali da prihvatimo da je takav sport. Pošto Vesprem uvek ima najviše ciljeve, nemam dodatni pritisak nego prošle sezone. Novi igrači su se brzo i sjajno prilagodili našem stilu igre, odlično su se uklopili u tim. Dragan Pešmalbek odlično funkcioniše u sredini odbrane sa Andreasom Nilsonom, a mi smo se i dosta ojačali sa novim krilnim igračima. Liga šampiona je svake godine sve teža, cilj je isti, plasman na završni turnir, ali je to još daleko. Sada smo koncentrisani na utakmice u grupi, danas protiv PSŽ-a. Ključ će biti odbrani”, rekao je trener Ilić, prenosi Nemzeti izjavu srpskog stručnjaka.

18.45: (1,45) Vesprem (8,50) PSŽ (3,40)

Na startu Lige šampiona rival Vepsremu je Pari Sen Žermen (18.45). Francuski prvak je slabiji ove sezone, ostao je bez nosilaca igre, Mikela Hansena, Nedima Remilja, Benoe Konkua i Vensana Žerara. Budžet sa 17.800.000 evra je smanjen na “samo” 12.000.000. Od zvezda ostao je samo legendarni Nikola Karabatić.

Ima i dalje španski stručnjak Raul Gonzales jak tim, ali čini se da borba za titulu evropskog šampiona više nije moguća. Plasman na finalni turnir u Kelnu bi bio veliki uspeh. Promenjena su oba golmana, sada su među stativama iskusni Šveđanin Andreas Palička i Danac Janik Grin. Najviše se očekuje od bekova, omalenog Holanđanin Luka Stejnsa i francuskog reprezentativca Eloima Prandija, kao i snažnog poljskog pivotmena Kamila Sipžaka. David Balager će pojačati konkurenciji na desnom krilu zemljaku Feranu Soleu. Ostali su i Luka Karabatić i gorostasni letonski desni bek Dainis Kristopans.

Prijatno iznenađenje sezone mogao bi da bude Dinamo iz Bukurešta. U prvoj sezoni na klupi Ćavija Paskvala, nekadašnjeg trofejnog trenera Barselone, nije izborena nokaut faza, sada se želi korak više. Rumunski tim je mnogo jači. Najveće pojačanje ovog leta je srpski srednji bek Lazar Kukić, a stigli su i Egipćanin Ali Zejn iz Barselone i Belorus Vjačeslavu Bohan iz Motor Zaporožja. Već na staru imaće Dinamo jakog rivala, u Bukurešt dolazi prvak Nemačke Magdeburg (18.45), prošlogodišnji finalista Lige Evrope. Kukić je sa Benfikom dobio nemačkog prvaka u borbi za pehar drugorangiranog takmičenja, a sada će na startu Lige šampiona opet da odmeri snage sa timom Beneta Vigerta.

18.45: (2,85) Dinamo Bukurešt (8,00) Magdeburg (1,60)

Magdeburg je skinuo Kil s trona u Bundesligi. Nije se mnogo menjao tim. Veliko pojačanje je stiglo iz Šamberija, golman Nikola Portner, koji menja Janika Grina koji je otišao u Pari Sen Žermen. Ton igre davaće i ove sezone sjajni islandski bekovi Gisli Kristjanson i Omar Ingi Magnuson, a tu su i Filip Veber, Matijas Muše, Magnus Saugstrup, Mikael Damgard i Holanđanin Kaj Smits, od narednog leta igrač Flensburga.

----------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

----------------

LIGA ŠAMPIONA ZA RUKOMETAŠE - 1. KOLO

GRUPA A

Sreda

Zagreb - Gudme 27:31 (12:18)

Četvrtak

18.45: (3,15) Dinamo Bukurešt (8,50) Magdeburg (1,50)

18.45: (1,50) Vesprem (8,50) PSŽ (3,15)

20.45: (1,35) Visla Plock (8,50) Porto (4,00)

GRUPA B

Sreda

Kil - Elverum 36:26 (17:13)

PIK Seged - Barselona 28:35 (15:14)

Kjelce - Nant 40:33 (23:18)

Četvrtak

18.45: (1,80) Olborg (hendikep -9,5) Celje (1,90)

***kvote su podložene promenama



tagovi

RK Dinamo BukureštLazar KukićEHF Liga šampionaRK MagdeburgVespremRK PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara