Foto: Football Rankings
Foto: Football Rankings

UEFA koeficijenti: Ko za koga navija u finalima i scenario po kom bi Nemci i Italijani imali 12 klubova u Ligi šampiona

Vreme čitanja: 4min | pet. 10.05.24. | 01:29

Olimpijakos protiv Fjorentine ne igra samo za trofej, nego i za dva mesta Grčkoj u eliti

Za nas i naše klubove UEFA koeficijenti već neko vreme nisu u fokusu, ali to ne znači da se na tabeli nacionalnih šampionata ne događaju vrlo zanimljive stvari i neka pomeranja što bi mogla da dovedu do promene broja učesnika u elitnom takmičenju i u sledećoj i u sezoni 2025/26.

Za početak, treba konstatovati neke činjenice. Od sinoć je zvanično poznato da će Italija godinu završiti kao najbolje rangirana zemlja na listi nacionalnih koeficijenata, odnosno da će u generalnom plasmanu po prvi put biti među dve najjače lige od 2006. godine. Kada kažemo 'najjače', ovo se odnosi na Uefin način klasifikacije, po mnogima jedini validan i relevantan.

Izabrane vesti

Kako je Italija osigurala drugu poziciju, to znači da Španci padaju na treće mesto i čak ni pobeda Real Madrida u finalu Lige šampiona to više ne može da promeni. Španska Primera prvi put od 1998. neće važiti za jednu od dve najjače lige na Starom kontinentu...

Svakako najveći sinoćni dobitnik jeste Olimpijakos. Pored toga što je izborio svoje prvo evropsko finale (i prvo za Grke generalno, još od 1971. godine), klub iz Pireja u toj utakmici protiv Fjorentine 29. maja ne igra samo za trofej Lige konferencije, nego i za dva mesta Grčkoj u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Dupla pobeda nad Aston Vilom donela mu je skok na 16. poziciju, a slavlje protiv italijanskog sastava (doduše pre penala) značilo bi pomeranje za još jedno mesto.

Dakle, ako Olimpijakos savlada Fjorentinu u 90 ili 120 minuta, Grčka će u sezoni 2025/26. imati pet predstavnika u Evropi, to jest dva u kvalifikacijama za elitno takmičenje. Za Violu će, razumljivo, svim srcem navijati Danci, koji trenutno u džepu imaju to 15. mesto i sve privilegije što uz njega idu.

E sad, mnogo toga za sledeću sezonu Lige šampiona zavisiće od finala ovogodišnje Lige šampiona i Lige Evrope. Sećate se onih 'rezervnih tabela' sa kojih su pojedini klubovi s najboljim koeficijentom vrebali direktan ulazak u LŠ?

Šahtjor je, primera radi, bio viđen kao jedan od 'srećnih dobitnika', međutim sada bi sve mogla da mu poremeti Borusija iz Dortmunda. Jer, ukoliko nemački klub slavi u finalu na Vembliju protiv Real Madrida, taj renking pada u vodu - postaje potpuno nebitan.

Dodatni uslov jeste da Milioneri završe kao peti u Bundesligi, što je sasvim realno. U tom slučaju, direktno u Ligu šampiona ne ide Šahtjor iz Donjecka, već šesti klub iz Nemačke! Trenutno to je Ajntraht iz Frankfurta, koji na dva kola pre kraja ima četiri boda više od Frajburga i drži palčeve za ovakav scenario.

Tu je i ona 'rezervna tabela' koja postaje aktivna ukoliko osvajač Lige Evrope kroz svoj šampionat obezbedi plasman u Ligu šampiona. Ovde Benfika čeka rasplet i navija da Bajer Leverkuzen slavi u Dablinu, ili da to eventualno učini Atalanta, ali uz uslov da bude u TOP 4 u Seriji A. Samo pod tim uslovima klub iz Lisabona može direktno u ligašku fazu.

Scenario za koji Italijani navijaju nešto je drukčiji. Njima bi najviše odgovaralo da ekipa Đan Pjera Gasperinija osvoji trofej, te da u ligi završi peta. U tom slučaju italijanski fudbal bi po prvi put u istoriji imao šest predstavnika u Ligi šampiona. Šesto mesto u Seriji A trenutno drži Roma...

Najluđe od svega bilo bi da se sve kockice poklope Nemcima i Italijanima. U tom slučaju, prvu reformisanu Ligu šampiona, činila bi, verovali ili ne, trećina klubova iz Bundeslige i Serije A (12/36)?! Zvuči pomalo neverovatno, ali teoretski ne i nemoguće.

Podsećanja radi, Srbija će 2024. godinu završiti kao 19, što je pad od osam pozicija u odnosu na prošlu sezonu. Nažalost, tendencija pada i dalje postoji, pošto se na leto nama briše šest bodova (6,000), a zemljama ispod nas značajno manje. Tako nas već od jeseni preskaču Poljaci, a potpuno sustižu Hrvati. Samo zahvaljujući padu Ukrajine ostaćemo 19. Ali pitanje je koliko dugo, jer nama će se i naredne sezone sav učinak deliti sa pet, za razliku (praktično) od kompletne konkurencije.

Evo kako izgleda trenutna, 'živa' tabela:

Šampion Srbije, Crvena zvezda, na leto će igrati plej-of za Ligu šampiona i biće povlašćena na žrebu. Viceprvaka naše zemlje (Partizan ili TSC) očekuje start u drugom kolu kvalifikacija za elitu, staza 'nešampiona'. Osvajač Kupa Srbije, ili trećeplasirani (ukoliko Kup uzme Zvezda), evropske izazove započinje u plej-ofu za Ligu Evrope, dok će preostala dva kluba u drugo kolo kvalifikacija za LE, odnosno u drugo kolo kvalifikacija za Ligu konferencije.


tagovi

uefa koeficijent

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara