Frensis Tijafo i tim sveta slave (Reuters)
Frensis Tijafo i tim sveta slave (Reuters)

Egzibicija prerasla u vrhunski tenis, Frensis "špricer" Tijafo doneo otpisanima prvi Lejver kup tron u istoriji (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 25.09.22. | 19:24

Amerikanac zaboravio na pritisak i herojskom igrom srušio Stefanosa Cicipasa

Možda Lejver kup jeste svojevrsna egzibicija belog sporta, ali su je teniseri u O2 areni i te kako ozbiljno shvatili, te pretvorili u festival vrhunskog tenisa. Bio je tim sveta unapred otpisan pred reketima, Novaka, Rafe, Rodžera, ali i Ruda i Cicipasa, a brana koju je grčki teniser pokušao da postavi Frensisu Tijafou u drugoj polovini meča raspala se u paramparčad. Amerikanac se sjajno snalazio pod pritiskom, bio hladan poput špricera na meč loptama (sasao ih je četiri), te maestralnom igrom omogućio timu sveta prvi tron Lejver kupa od 2017. godine kada je takmičenje i ustanovljeno.

Počistio je Cicipas Tijafoa sa terena u prvom setu, Amerikanac je delovao nesnađeno, a onda okrenuo duel za 180 stepeni i pokazao da nije slučajno igrao ovogodišnje polufinale US opena. Savladao je Cicipasa rezultatom 1:2 (6:1, 6:7, 8:10) i lansirao svoj tim do ukupnog skora 13:8. Do sada se nije dešavalo da Evropljani izgube tri vezana duela u jednom danu, a za to se postarao dubl Ože Aljasim/Sok protiv tandema Beretini/Mari, zatim Ože Aljasim u singlu protiv Novaka Đokovića, a istoriju Lejver kupa ispisao je Tijafo.

Izabrane vesti

Neverovatno zvuči podatak da je ceo prvi set (21 minut) trajao kraće od taj-brejka u drugog perioda igre. Tada je iz Tijafoa počelo da kulja samopouzdanje koje je skupljao na njujorškom gren slemu, telo se opustilo, glava bila hladna i mirna i kada je Cicipas imao meč lopte. Ne jednu, već četiri. Uveliko su se u tim trenucima spremali za svoj meč Tejlor Fric i Kasper Rud. Delovalo je da će na njih pasti sudbina pobednika Lejver kupa, ali se Tijafo postarao da pomenuti duo ni ne izađe na borilište. Treću set loptu pretvorio je u izjednačenje, odnosno odlazak u takozvani meč taj-brejk.

Igralo se tamo do 4:4 maltene poen za poen, a onda je Tijafo napravio seriju od četiri poena i došao do ogromnih 8:4. Kada god bi zablista, pogodio liniju, stigao drop šot Cicipasa, na svaki vanserijski pojen dizao je londonsku publiku na noge... I iz huka sa tribina upijao dodatno samopouzdanje. Statistika kaže da je osvojio bar desetak poena iz kategorije "pod pritiskom" više od rivala. A kada god se lomilo, Cicipasu bi zadrhtala ruka, donosio je pogrešne odluke, brzao, slao loptice van terena...

Uspeo je nekako Grk da se vrati od 8:4 do 8:7, na 9:7 spasao jednu Lejver kup loptu, ali je Tijafo iskoristio drugu i cela crvena klupa je skočila i potrčala mu u zagrljaj. Treneri braća Mekinro, Ože Aljasim, Sok, Fric, Švarcman... Slavlje ekvivalento onom kada fudbalski ili košarkaški timovi osvajaju velika takmičenja.

Premijerne 2017. godine Evropa je trijumfovala sa 15:9, naredne je rezultat bio 13:8, pa 13:1. Takmičarksa 2020. je preskočena zbog pandemije korona virusa, da bi prošle sezone Evropa bila najubedljivija i raznela ostatak sveta sa 14:1. Ali ova Lejver kup titula će se pamtiti kao ona kada su se otpisani vratili i kada je društvo bez ijednog gren slem finala u teniskom CV-ju srušilo vlasnike 66 titula sa najvećih turnira i pride drugog, šestog , osmog i 15. tenisera sa ATP liste. I sve su to uradili momci bez predstavnika među deset najboljih na svetu.



tagovi

Stefanos CicipasFrensis TijafoLejver kup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara