Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Šampionski kod radi i kada telo ne sluša: Đoković se napajao zvižducima s tribina, pa prošao u četvrtfinale

Vreme čitanja: 3min | čet. 02.11.23. | 22:22

Namučio se Novak, ali uspeo da i treći put u isto toliko susreta pobedi Talona Grikspora - 2:1

Počistio je Novak Đoković u drugom kolu mastersa u Parizu sa 6:3, 6:2 Argentinca Tomasa Ečeverija. Delovalo je da će metla raditi i protiv Holanđanina Talona Grikspora kada je srpski as poveo 3:0 u gemovima prvog seta, međutim, gledali smo mnogo neizvesniji meč nego što je bio slučaj u prva dva susreta ovih tenisera. Nakon što je ga bez izgubljenog seta dobio 2021. na US Openu i ove godine u Dubaiju, Đoković je večeras morao mnogo više da se pomuči protiv trenutno 21. tenisera na svetu.

I uspeo je, uprkos očiglednim zdravstvenim problemima koji su ga stigli sredinom prvog seta - 4:6, 7:6 (7:2), 6:4.

Izabrane vesti

Sjajno je Novak ušao u meč. Već u uvodnim minutima stizao nemoguće i osvojio poen na način koji je podigao publiku na noge. Poveo je 3:0 i sve je delovalo da će ovo biti nova ubedljiva pobeda nad momkom koji u dosadašnjoj profesionalnoj karijeri ima više tuge nego radosti (60 pobeda i, od večeras, 63 poraza).

Ipak, kako je vreme prolazilo, Đoković je sve više padao. Slabo se kretao, vidno je bilo da mu nedostaje energije, a Grikspor je to iskoristio da preokrene i dobije prvi set. Od 2:4 je stigao do izjednačenja, pa iz četvrte brejk lopte poveo 5:4, a onda u gemu bez izgubljenog poena servirao za 1:0 u setovima.

U pauzi između dva seta, srpski as je zatražio lekarsku pomoć. Dobio je nešto da popije i vratio se na teren u boljem izdanju nego što je završio prvi set. Nije to bio onaj Novak sa početka meča ili iz jučerašnjeg duela protiv Ečeverija, ali šampionski kod mu nije dozvoljavao da posustane. Iako je bilo očigledno da se telo muči, glava je odbijala da se preda. Uspeo je Đoković da zadrži koncentraciju i, hraneći se zvižducima dela publike, pronađe snagu da, uprkos taj-brejku koji je dodatno produžio meč, prvo izjednači na 1:1 u setovima, a onda i ostvari očekivanu pobedu.

Ni treći set nije protekao bez drame. Napravio je Srbin brejk za 3:2, ali je Holanđanin uzvratio za izjednačenje na 4:4. Nakon dve servis greške za poslednji poen u osmom gemu začuli su se gromoglasni zvižduci sa tribina upućeni Đokoviću. Pozivao ih je Novak da budu još glasniji i onda pokazao zašto je najbolji na svetu. Naredni gem, na servis rivala, napravio je brejk osvojivši sve poene! I onda isto tako servirao za četvrtfinale...

I jedan i drugi teniser iscrpljeni su dočekali kraj meča, s tim da je za Holanđanina turnir završen, dok će se Novak za polufinale u petak boriti protiv boljeg iz duela Holgera Runea i Danijela Altmajera.

Podsetimo, najbolji svetski teniser prošle godine je poražen u finalu pariskog mastersa od Runea, pa bi novi duel sa Norvežaninom bio odlična prilika za osvetu. Ukoliko zdravstveno stanje ne poremeti planove Đokoviću.

Svakako, turniru u Parizu Novaku služi kao uigravanje za preostala dva cilja u 2023. godini. To su osvajanje Dejvis kupa sa reprezentacijom Srbije (gde postoji mogućnost da se u polufinalu ponovo sretne sa Griksporom) i završni masters u Torinu. Iznenađujućom eliminacijom Karlosa Alkarasa u drugom kolu aktuelnog turnira Đokoviću je obezbeđeno prvo mesto na ATP listi do takmičenja u Torinu, a ako bi podigao trofej u Parizu, srpski as bi ostao prvi na svetskoj rang listi do kraja godine.



tagovi

Novak ĐokovićMasters Pariz

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara