""
""

Barsa se obezbedila, Mažić kaznio varalicu Paulinja, Ter Štegenova odbrana večeri (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 22.11.17. | 22:51

Sporting efikasnom partijom razneo Olimpijakos, odluka o drugom putnika u osminu finala pada u poslednjem kolu

Došli, videli, usporili i uzeli bod. Bod kojim su se osigurali. Plus su Katalonci sačuvali prvu zvezdu za derbi sa Valensijom u Primeri. U utakmici u kojoj je „visila“, ali ipak sve vreme kontrolisala dešavanja na terenu, Barselona je matematički obezbedila palsman u narednu fazu Lige šampiona. I to kao pobednik Grupe D, jer je u dva susreta pokazala da je trenutno bolja od Juventusa - 0:0.

Ovoga puta nedovljno dobra da bi ga dobila kao u septembarskom okršaju, ali više nego sigurna da i bez Lionela Mesija (igrao tek od 56. minuta) izdrži nalete Italijana, u završnici ga otera od svog kaznenog prostora i pouzda se u ove sezone izvanrednog golmana Ter Štegena. Nemački čuvar mreže je u nadoknadi odbranio sjajan udarac Paola Dibale i tako izrastao u junaka utakmice koja je mogla da završi i ovako i onako, ali je na štetu ljubitelja fudbala završila bez pogodaka i golova.

Izabrane vesti

Trener Ernesto Valverde rešio je da odmori Mesija i to se pokazalo kao odličan izbor, jer je sa trojicom na sredini terena (Rakitić, Inijesta, Buskets) kontrolisao dešavanja na terenu i ukrasio 126. utakmicu Andresa Inijeste u Ligi šampiona (pretekao Klarensa Sedorfa). Barsa je do vođstva mogla u prvom delu kad je Rakitić ubacio u peterac, lopta preletela i Paulinja i Luisa Suareza, niko je nije kačio, ona udarila u stativu, ali realne opasnosti po Bufona nije bilo.

Konrektniji je bio Juve. Sa Iguainom kao najisturenijim, a Kvadradom i Dibalom iza njega pritiskao je i više rizikovao, imao dosta šuteva koji su se činili opasnim. Nije vredelo. Ili je odbrana Barse sve kupila ili je na kraju sigurnin intervencijama Ter Štegen kupio lopte.

Možda i najzanimljivi detalj na meču jeste žuti karton koji je naš Milorad Mažić pokazao Paulinju. Brazilac je sredinom prvog dela pokušao da prevari i srpskog sudiju i ceo fudbalsku svet, odglumio je faul Pjanića u kaznenenom prostoru nadajući se de će izvući penal, a dobio je više nego opravdano javnu opomenu.

Za razliku od derbija u Torinu, neizvesnog, čak i dosadnog, u Lisabonu je jedan tim igrao sjajan fudbal, za šta je nagrađen ubedljivim trijumfom. Sporting je u param-parčad razbio Olimpijakos, teoterski uništio njegove šanse da prezimi u Evropi, a sebi otvorio šansu da se čak nada i nastavku takmičenja u Ligi šampiona - 3:1.

Blistao je Bas Dost. Fenomenalni Holanđanin igra godinu kao nijednu ranije. Daje golove iz svih pozicija, u svim takmičenjima i svim rivalima. Ne bira. Tako je spakovao dva komada u mrežu nesretnog Silvija Prota i pokazao da je u sjajnoj formi. Uostalom, nema bolje ilustracije od brojeva: 38 preciznih hiceva na 40 takmičarskih utakmica u 2017, čime je ulepšao pobedu nad Olimpijakosom - 3:1.

Ubica golmana!

Dost je najpre u 40. minutu krunisao inicijativu Portugalaca i na dodavanje Želsona Martinsa izvukao se na desno krilo, odakle je pucao silovito i neodbranjivo, da bi sredinom drugog dela pokazao raznovrstnost, nadskočivši odbranu gostiju iz Pireja i glavom posle centaršuta Bruna Fernandeza osigurao ostanak bodova na stadionu „Žoze Alvalade“.

Očajno izdanje grčkog prvaka (ostao na samo jednom bodu) nije popravio ni nekadašnji napadač Partizana Uroš Đurđević (dobio šansu od 57. minuta umesto kapitena Fortunisa), dok povremeni srpski reprezentativac Jagoš Vuković nije ulazio u igru.

Barsa ide dalje kao prva bez obzira na rezultate poslednjeg kola. Upravo Sporting se nada da bi Valverde mogao da kalkukiše sa sastavom i da eventualno napravi senzaciju u gostima. Mada, Lavovima ni tri boda neće ništa značiti ako Juventus slavi u Pireju, protiv otpisanog i nedoraslog Olimpijakosa.

LIGA ŠAMPIONA, PETO KOLO:

GRUPA A

CSKA - Benfika 2:0 (1:0)
/Šenjikov 13, Žardel 56 ag/

Bazel  - Mančester junajted 1:0 (0:0)
/Lang 89/

TABELA

GRUPA B:

Pari Sen Žermen - Seltik 7:1 (4:0)
/Nejmar 9, 22, Kavani 28, 79, Mbape 35, Verati 75, Dani Alves 80 - Dembele 1/

Anderleht - Bajern Minhen 1:2 (0:0)
/Hani 63 - Levandovski 51, Toliso 77/

TABELA

GRUPA C:

Karabag - Čelsi 0:4 (0:2)
/Azar 21pen, Vilijan 36, 85 Fabregas 71pen/

Atletiko - Roma 2:0 (0:0)
/Grizman 69, 85/

TABELA

GRUPA D

Juventus - Barselona 0:0

Sporting - Olimpijakos 3:1 (2:0)
/Dost 40, 66, Sezar 43 - Ođiđa Ofoe 86/

TABELA

(FOTO: Action images)


tagovi

Bas DostEvropaItalijaJuventusLiga šampionaMark Andre Ter ŠtegenMilorad MažićPaulinjoPortugalSerija AŠpanijaSporting Lisabon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara