Rapidovi navijači
Rapidovi navijači

Beč staje na 90 minuta: Danas je derbi sa najdužom tradicijom u kontinentalnoj Evropi

Vreme čitanja: 2min | ned. 04.02.18. | 13:09

U 16.30, Rapid protiv Austrije

Osnovani su u istom kraju, kasnije su se udaljili, ali razlike su ostale. Rapid od osnivanja uživa podršku radničke klase u Beču, jedan je od samo dva kluba u zemlji kojim upravljaju njegovi navijači. Austrija je klub oko koga se okupljala gradska inteligencija, srednja klasa, klub koji je najviše trpeo kada su nacisti došli na vlast jer je smatran “jevrejskim“.

Rapid je stariji, osnovan je 1899. godine. Austrija “tek“ 1911.  Stoga, do sada su se odmerili već 322 puta, računajući samo takmičarske mečeve. Dužu istoriji gradskog, fudbalskog ratovanja imaju samo Seltik i Glazgov, odnosno u Edinburgu Harts i Hibernijan. U kontinentalnoj Evropi “Viner  derbi“ je jedinstven.

Izabrane vesti

Mada, davno su prošla vremena kada su ovi klubovi predstavljali dominantne sile u Austriji. Pogled na tabeli to jasno oslikava. Rapid je treći, sa čak 10 bodova zaostatka za Šturmom i 12 za vodećim Salcburgom. Austrija je još dodatnih osam stepenika ispod na petoj poziciji.

MOZZART KVOTE
(1,45) Rapid (4,40) X (6,00)

Jasno je dakle da je Rapid favorit, ali u bečkom derbiju to ne znači mnogo. Kao što i prednost domaćeg terena gubi smisao kad se cela zemlja sjati da navija za jednog od dva najpopularnija kluba u Austriji. U prilog toj tezi i podatak da domaćin nije slavio u poslednjih sedam gradskih derbija. A Rapid uporno čeka na prvi komšijski skalp na novom Alijanc stadionu.

Ima kvalitetniji tim, ali u pripremnom periodu ni jedni ni drugi nisu bili tako uverljivi. Golovi? Iz kladioničarskog ugla je zanimljiv podatak da je Rapid postigao gol na svakom ligaškom meču koji je ove sezone igrao kao domaćin. Generalno, kao domaćin igra mnogo otvorenije. Austrija to sebi jednostavno ne može da dozvoli...

Bićemo smeli da pojurimo jaču kvotu. Kombinacija X2&0-3 nam je previše primamljiva.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Ned 16:30 3305 AUT 1 Rapid - Austria Vienna kmb X2&0-3 4,40
Ukupna kvota4,40

16.30: (1,45) Rapid (4,40) X (6,00)

FOTO: Action Images


tagovi

Austrija BečRapid Beč

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara