""
""

Bertomeu otkrio: Nema dogovora sa Fibom ako se ne ispune dva ključna uslova!

Vreme čitanja: 2min | ned. 15.05.16. | 16:59

"Imamo interesovanje iz Grčke, Srbije, Turske, Litvanije, Rusije, Češke, zato moramo da nastavimo da razvijamo košarku na svim tržištima", rekao je predsednik elitnog takmičenja o mogućstvu da se F4 turnir organizuje u Beogradu

Prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu iskoristio je slobodno prepodne pred početak velikog finala i utakmice za treće mesto kako bi sa odabranom grupom novinara porazgovarao o problemima klupske košarke u poslednjim mesecima, ali i odnosu sa Fibom, kao i sastancima koji bi mogli da odluče budućnost igre pod obručima na Starom kontinentu.
„Čekali smo pet meseci kako bismo se sastali sa ljudima iz Fibe. Predložili smo određena rešenja, ali nemoguće je da dođemo do zaključka saradnje ako se ne ispune dva glavna uslova – da klubovi imaju apsolutnu slobodu izbora u kom će takmičenju igrati, ali i da budu skinute suspenzije za reprezentacije“, rekao je Bertomeu.
„Nećemo odustati od naših uslova, jer ovde se radi o slobodi, a mi se ne plašimo da se borimo za slobodu. Niko ne sme da pritiska klubove“.

Izabrane vesti

Beograd i zvanično kandidat za F4! Konkurencija su Francuzi, Česi, Litvanci, Rusi…

On je potom govorio i o ideji koja stoji iza menjanja formata Evrolige.
„Bolje je, na primer, za navijača Olimpijakosa da gleda utakmicu sa Makabijem i rivalima sličnog kvaliteta, nego protiv Kolosa. Ali, mi ne želimo da organizujem utakmice vikendom, jer nećemo da se mešamo u rad nacionalnih šampionata. U narednim godinama razmišljamo o tome da širimo Evroligu“.

Bertomeu je otkrio i da će u narednim nedeljama otkriti kojih pet klubova će dobiti još pet specijalnih pozivnica za Evrokup naredne sezone, u izboru čak 11 kandidata.
„Mi u 19 već izabranih timova računamo i tri italijanska koji su ranije bili prijavljeni“, kratko je dodao prvi čovek Evrolige.

Zatim se pričalo o tome zašto neke zemlje više nisu zastupljene u Evroligi.
„Adaptiramo se u odnosu na situaciju. Na primer, kada smo počeli sa Evroligom bilo je više timova iz Italije i samo jedan iz Rusije. Sada se situacija menja. Poslednjih godina imali smo dva kluba iz Grčke, dok ostali ne mogu da plate cenu učešća u ovom takmičenju“.

Bertomeu je potvrdio i pisanje srpskih medija da je Srbija zvanično podnela kandidaturu za domaćinstvo Fajnal for turnira u bliskoj budućnosti.
„Postoje tri zemlje koje su kandidati za sledeću sezonu, a još za godine koje dolaze. Do kraja juna biće objavljeno ko će organizovati završne turnire u naredne dve godine. Imamo interesovanje iz Grčke, Srbije, Turske, Litvanije, Rusije, Češke, zato moramo da nastavimo da razvijamo košarku na svim tržištima“, zaključio je Bertomeu.

(FOTO: MN Press)


tagovi

FIBA EvropaEvroligaĐordi Bertomeu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara