""
""

Borba za Milano se nastavlja: Armija spremno čeka Zelene, Makabi želi da pocepa Armani

Vreme čitanja: 4min | sre. 16.04.14. | 12:00

CSKA bez Miloša Teodosića, Ponos Izraela testira teren za F4

Prva dva meča četvrtfinala Evrolige nisu donela iznenađenja, iako su košarkaši Galatasaraja, do trenutka kada se Karlos Arojo povredio, bili na odličnom putu da šokiraju Barselonu. S druge strane, Real je u Madridu lagano izašao na kraj sa aktuelnim šampionom Evrope, ekipom Olimpijakosa, koja je samo tokom druge deonice bila ravnopravan rival Kraljevskom klubu.

Šta nas čeka u današnjim mečevima? Da li ćemo imati priliku da prisustvujemo nekom senzacionalnom rezultatu? Armejci su veliki favoriti protiv nekada neprikosnovenog šampiona Starog kontinenta, ali Zeleni nisu stigli u Moskvu sa podignutom belom zastavicom. Armani ima prednost domaćeg terena, što bi moglo da ima veliki uticaj na konačni ishod okršaja sa Makabijem, koji ove sezone igra vrlo dobro na strani...

Izabrane vesti

CSKA MOSKVA – PANATINAIKOS (18.00 TV Sportklub 2)

Bez obzira na činjenicu da su, od trenutka kada je uvedena plej-of faza (2004/05), Armejci i PAO se po prvi put sreću u ovoj rundi takmičenja, što daje jednu posebnu čar doigravanju dva evropska giganta.

Interesantno, dva kluba su vojevala bitke za titulu šampiona Evrope 2007. i 2009. godine, a oba puta su Zeleni izlazili kao pobednici. I to za po dva poena prednosti (93:91 u Atini i 73:71 u Berlinu)! Ekipa Etorea Mesine je trijumfovala u svih osam plej-of rundi od 2005. pa na ovamo, a pobedom nad Panatinaikosom upisala bi 11. učešće na F4 u poslednjih 12 godina.

Ono što treba odmah naglasiti jeste da će Miloš Teodosić (14.7p, 3.2as) propustiti prve dve utakmice plej-ofa, u čemu leži prednost Atinjana. Jer, Teo se ove sezone pokazao i dokazao kao igrač od kojeg, umnogome, zavisi igra Moskovljana. I, sigurno je da će Aron Džekson i Džeremi Pargo morati da iznesu teško breme na svojim leđima kako znaju i umeju. Posebna pažnja biće usmerena na tandem Vims (13.4p, 4.3as) – Hrijapa (7.5p, 5.6sk, 4.8as), koji je ove sezone dosta mučio sve, ali i na jednog od najboljih i najdominantnijih centara Evrope, Nenada Krstića (13.5p, 3.2sk), na kojeg ne treba previše trošiti reči.

Na drugoj strani nalazi se legenda evropske košarke, Dimitris Dijamantidis (10.3p, 5.9as) koji, čak i u poznim igračkim godinama, predstavlja najveću opasnost po protivničke odbrane i koševe.

Ne treba zaboraviti ni najboljeg defanzivca Starog kontinenta, Stefana Lazmea (9.3p, 5.3sk), koji podjednako dobro može da bude koristan u napadu, a njegove atletske sposobnosti bi trebalo da dođu do izražaja.

Činjenica je da Panatinaikos već nekoliko godina nije u samom vrhu evropske košarke, a ove sezone se, možemo slobodno reći, provukao kroz obe faze takmičenja i kao tim sa najslabijim skorom (12:12) obezbedio plasman u TOP 8. Ipak, odlaskom Argirisa Pedulakisa i postavljanjem legende kluba, Fragiskosa Alvertisa igrači su povratili preko potrebno samopouzdanje, a jaka defanziva mogla bi PAO da odvede i korak dalje.

S druge strane, CSKA gotovo po pravilu igra samu završnicu takmičenja, ali... Kada je najpotrebnije, rezultati izostanu. Setimo se samo prošle sezone i poraza u polufinalu od Olimpijakosa u polufinalu, kada je ceh umalo platio Miloš Teodosić i kada je ruski gigant umalo rasprodao ceo tim i krenuo u detaljnu rekonstrukciju. Ipak, do toga nije došlo, stigli su Kajl Hajns, Džeremi Pargo i Vitalij Fridzon, koji su uneli preko potrebni balans u tim, koji je ponovo spreman da ode do samog kraja.

Istorijski okršaj dva giganta mogao bi da donese pravu borbu do samog kraja, a nije isključeno da serija bude rešena u četvrtoj ili petoj utakmici.

EMPORIO ARMANI – MAKABI TEL AVIV (20.45, TV Sportklub 3)

Alesandro Đentile i Devin SmitDebitant u plej-of rundi i domaćin predstojećeg F4 pokušaće da mesto u završnici overi u okršaju sa nekada jednim od najdominantnijih sastava Starog kontinenta. Koji, ako ćemo iskreno, više ne igra tako dobro kao nekada, ali je i dalje jako opasan.

Kako takmičenje odmiče, Armani igra sve bolje. Posle skora 5:5 u grupnoj fazi, puleni Luke Bjankija zaigrali su furiozno u TOP 16 fazi, a kompletnu rundu krunisali su razvaljivanjem Barselone u Milanu sa čak 28 razlike (91:63). Armani u svojim redovima ima najkorisnijeg igrača TOP 16 faze, Kita Lengforda (18.8p, 3.2sk, 2.7as) i indeksom 19.2, koji je u sezoni 2011/12 nosio dres Makabija i poznaje igru Dejvida Blata, što bi moglo biti od velike koristi u ovoj rundi. Dolazak Danijela Heketa (9.3p, 3.1sk, 3.1as) u decembru prošle godine isplatio se višestruko, dok su napadački arsenal popunili Kurtis Džerels (12.5p) i kapiten i lider ekipe Alesandro Đentile, koji će biti pod znakom pitanja zbog povrede. Čini se da je Luka Bjanki odlično uklopio sastav, koji sada ima i glavu i rep.

Ono što bi moglo biti od presudnog značaja u ovom okršaju jeste činjenica da bi, u eventualnoj majstorici Italijani imali prednost domaćeg terena. A, Armani ove sezone ima neverovatan skor na svom parketu - 11:1. Jedini poraz došao je od Reala (71:78).

S druge strane, Makabi je jedna od najopasnijih ekipa na strani, a ove sezone ima čak sedam pobeda. Povreda jednog od najboljih igrača, Šona Džejmsa, nije puno uticala na tim s obzirom da se Aleks Tajus (8.5p, 5.8sk) pokazao kao više nego adekvatna zamena, dok su Riki Hikman (11.4p, 2.6sk, 2.6as) i Devin Smit (9.8p, 6sk) apsolutni lideri ove generacije. Naravno, tu je i dominantni Sofoklis Skorcanitis, koji će sigurno voditi ogromnu borbu sa Samardom Semjuelsom, s obzirom da su fizički izuzetno jaki centri.

Ovo je susret dve slične košarkaške filozofije, sa odličnim bekovima, streč četvorkama i vrlo jakim centrima i definitivno ga možemo okarakterisati kao jedan od najneizvesnijih u ovogodišnjem četvrtfinalu.

(FOTO: MN Press)


tagovi

KK PanatinaikosKK Makabi Tel AvivKK CSKA MoskvaEvropaEvroligaEmporio Armani

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara