""
""

Klubovi i Bertomeu poslali novo pismo FIBA: Ne možete da radite šta vi želite, moramo da nađemo rešenje

Vreme čitanja: 2min | pet. 08.05.15. | 13:25

"Zahtevamo da se još jednom organizuje sastanak i da pokušamo da se dogovorimo o svemu", stoji u saopštenju...

Ne prestaju da sevaju varnice na relaciji ULEB - FIBA! Tokom proslave 15. rođendana Evrolige u Istanbulu prvi čovek elitnog takmičenja Đordi Bertomeu pecnuo je Međunarodnu kuću košarke kako zapravo i nema jak program kojim bi preuzela kontrolu nad klupskom košarkom, a nedugo zatim izdato je i zvanično saopštenje, koje je poslato na adresu FIBA.

Izabrane vesti

Kako stoji u redovima ovog saopštenja, svi klubovi članovi ECA (firme vlasnika Evrolige prim. aut.) odlučili su da još jednom pokušaju da reše spor sa FIBA i pokušaju da dođu do zajedničkog rešenja u gotovo bezizlaznoj situaciji. Glavna tema ponovo je radikalna promena u kalendaru svih takmičenja, koja počinje od 2017. godine. gde bi se isprepletale reprezentativne i klupske obaveze. Međutim, klubovi su još jednom naglasili da ni po koju cenu ne žele takav raspored i da košarkaši moraju da imaju adekvatan odmor. 

Saopštenje, koje je upućeno generalnom sekretaru FIBA, Patriku Baumanu, prenosimo u celosti.
"ECA i njeni akcionari okupljeni u Istanbulu 6. maja 2015. godine dogovorili su se da pošalju zvanično pismo, koje su odobrili članovi Evrolige, prvenstveno klubovi i nacionalni šampionati, sa sledećim sadržajem.

- Klubovi su osnova košarkaške aktivnosti širom sveta. S tim na umu, moraju da budu deo svih odluka koje se donose, a utiču na njihovu budućnost i organizaciju.

- Profesionalna klupska takmičenja moraju biti organizovana od strane profesionalnih liga, pa tako kompanija koja je u vlasništvu klubova i nacionalnih šampionata (ECA) moraju da nastave dalji razvoj Evrolige i Evrokupa.

- Posao koji je ECA obavila tokom poslednjih 15 godina podigao je standarde evropskih klupskih takmičenja na nivoe koji nikada do sada nisu viđeni u svim sferama poslovanja.

- Nacionalni sastavi su važan deo košarkaške igre i moraju biti podržavani od strane ECA, klubova i nacionalnih šampionata kao što je to bio slučaj u prethodnih 15 godina.

- ECA, klubovi i nacionalni šampionati odbijaju šemu po kojoj bi nacionalni sastavi igrali svoje utakmice tokom klupskih sezona. Mesta za odmor u klupskim kalendarima ne bi postojao i to je neprihvatljivo.

- FIBA je rešenje pronašla uz podršku NBA lige i pristanak klubova da budu deo nove kalendarske šeme. ECA zahteva da se još jednom sazove sastanak sa FIBA kako bi se pronašlo rešenje i zadržao postojeći sistem, koji je po principima većine.

- Klupska aktivnost zauzima veliku poziciju u košarkaškom biznisu, i upravo klubovi brinu za blagostanje igrača. Nacionalni timovi moraju da poštuju klupske aktivnosti i nastave da vode računa o zdravlju igrača na sledeći način:
* Obezbeđujući bar mesec dana odmora za sve igrače širom sveta, osnovati globalni program osiguranja tokom treninga reprezentacija, utakmica i takmičenja, podelom zarade koju ostvare nacionalni sastavi, kako bi klubovi dobili kompenzaciju za to što su svoje igrače pustili da igraju, kao što je slučaj u ostalim sportovima.

Iznad svega se nadamo da će mo uspeti da pronađemo zajednička rešenja u najskorijem vremenskom periodu", stoji u saopštenju.


tagovi

ULEBFIBAEvroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara