Felipe Rejes
Felipe Rejes

Rejes ruši rekord protiv Olimpije iz Milana

Vreme čitanja: 6min | sre. 20.03.19. | 11:38

Makabi traži pobedu nad Žagirisom kojom bi se vratio u trku za Top 8

Još malo pa gotovo... Nakon večerašnjih susreta ostaće još tri kola do kraja regularnog dela u Evroligi. Samo su tri tima zasad obezbedila ulaznicu za Top 8 fazu – Fenerbahče, Real Madrid i CSKA iz Moskve. Blizu ostvarenja cilja su Anadolu Efes i Barselona, a za preostala tri mesta biće vođena neverovatna borba između čak šest timova, što garantuje pravu košarkašku zabavu.

Ubedljivo najzanimljiviji duel večeras nas očekuje u glavnom gradu Španije gde će Real Madrid ugostiti ekipu Olimpije iz Milana. Italijanski klub kao da je okovima vezan kada igra protiv Kraljevića, jer kako drugačije objasniti seriju od 11 uzastopnih poraza u međusobnim okršajima?! Poslednju pobedu, tim iz Milana je ostvario pre tačno jednu deceniju i to na domaćem parketu. Tradicija dakle kaže da Olimpija nema šta da traži u Madridu, ali igra Italijana ove sezone u Evroligi obećava, ako ništa bar zabavan meč.

Izabrane vesti

Kada igraju ove dve ekipe, veliki broj poena je gotovo zagarantovan – na poslednjih pet susreta u proseku smo videli čak 181 poen, što je znatno iznad proseka za evropsku košarku. Real i Olimpija i dalje gaje taj napadački stil igre sa dosta poseda i brzom tranzicijom, pa sličan meč treba očekivati i večeras.

Susret između Španaca i Italijana biće između ostalog i istorijski, pošto će večeras biti oboren još jedan rekord Evrolige. Kapiten Kraljevskog kluba, Felipe Rejes će večeras odigrati čak 342. meč u Evroligi i tako na večnoj listi preskočiti Huana Karlosa Navara koji je do sada držao prvo mesto po broju nastupa. Španski košarkaš je propustio samo jednu sezonu u Evroligi u poslednjih 15 godina, a zanimljivo je da je i tada uzeo trofej, doduše onaj nešto manje vredan – 2007. godine u Evrokupu.

Upravo je Felipe Rejes govorio o narednom protivniku u najavi večerašnjeg meča. Kaže da se njegov tim neće opustiti bez obzira na činjenicu da je već odavno obezbedio mesto u Top 8 fazi.
Ovo će biti izuzetno teška Evroligaška nedelja, pošto nas u samo par dana očekuju dva veoma teška rivala. Ulazimo u ovaj meč puni samopouzdanja, jer se nalazimo u dobroj seriji rezultata u poslednje vreme kako u prvenstvu tako i u Evroligi. Ovaj meč će biti drugačiji od svih ostalih, jer Olimpija iz Milana gaji stil igre sa kojim se retko susrećemo. Moraćemo da odigramo na najvišem nivou – ne razmišljamo o Top 8 fazi još sada, već o tome kako da u što boljoj formi uđemo u završnicu sezone.

Trener gostujuće ekipe, Simone Pjanđani ima samo reči hvale za aktuelnog šampiona Evrolige. Cilj je ne dozvoliti Real Madridu da se prerano odlepi na osetnu rezultatsku prednost.
Igramo protiv jednog od najkompletnijih timova u Evroligi. Ono što zamisle u napadu, to će i ostvariti. U svakom trenutku mogu da pronađu rupu u odbrani i postignu poene – uvek neko zablista. Moraćemo da se prilagodimo tom stilu igre i pokušamo da nametnemo svoj ritam. Nadam se da će moji igrači ostati smireni kada Real uđe u seriju poena i da neće dozvoliti da ih to uzdrma. Moraćemo da se borimo, jer nam je pobeda neophodna ukoliko želimo da ostanemo u trci za Top 8 fazu. Raspored je katastrofalan, ali kako je nama, tako je i drugima.

Prošlo je gotovo 15 godina od meča kada je Derik Šarp postigao trojku protiv Žalgirisa koja je poslala Makabi na Fajnal For Evrolige, sada već davne 2004. godine. Danas se ova dva tima ponovo sastaju u istom gradu, Tel Avivu, a večerašnji meč će biti poseban za Šarunasa Jasikevičijusa. Litvanac je te sezone nosio dres Ponosa Izraela, a danas će sa klupe predvoditi upravo ljutog rivala iz Litvanije.

Izraelci večeras jednostavno moraju da pobede ukoliko žele da ostanu u trci za plasman u završnicu takmičenja. Osmoplasirana Baskonija je dva koraka ispred i deluje da bi bila nemoguća misija to nadoknaditi u poslednja tri kola. Ukoliko pobede večeras, igrači tima iz Tel Aviva će držati palčeve i nadati se pobedi Panatinaikosa u Grčkoj kojom bi prišli na samo jednu pobedu od mesta koje vodi dalje.

Ni Žalgiris još uvek nije otpisan, mada bi porazom večeras i zvanično ispao iz konkurencije za odlazak u Top 8 fazu. Litvanski tim je u poslednja četiri kola zabeležio tri pobede i tako nenadano došao u priliku da se ipak bori za plasman među najboljih osam timova. Nadu im niko ne može oduzeti do kraja i sasvim je sigurno da će Litvanci do poslednje lopte izginuti kako bi izborili plasman dalje.

Istorijski gledano, uspešniji je tim iz Izraela koji je dobio 16 međusobnih okršaja naspram sedam koliko ima Žalgiris. Treba ipak sa dozom opreza uzeti sve ovo, jer su Litvanci dobili tri od poslednja četiri okršaja protiv Makabija uključujući i duel u Kaunasu u decembru prošle godine.

Trener gostujuće ekipe, Šarunas Jasikevičijus očekuje da njegov tim pronađe ključ za odbranu tima iz Izraela.
Makabi igra neverovatnu odbranu tokom čitave sezone. U pitanju je tim koji ima dosta visokih igrača u postavi i imaju dugačku klupu. Veoma su pokretljivi i umeju da odigraju dobru odbranu tokom čitavih 40 minuta.

Iz ekipe Makabija javio se Tarik Blek koji kaže da je duel protiv Žalgirisa kao i svaki drugi i da nema posebne pripreme.
Igramo sasvim dobro u poslednje vreme i ušli smo u niz zaista korektnih rezultata. Odmoran sam i želim večeras da se pokažem u najboljem svetlu. Novi je dan, novi meč i nova prilika da pokažemo šta znamo.

Prvi duel večerašnjeg programa biće odigran u Turskoj gde će se sastati dva tima koja su već odavno rekla zbogom plasmanu u Top 8 fazu Evrolige. Darušafaka koja ima ubedljivo najgori skor od svih ekipa u elitnom takmičenju ugostiće Himki iz Moskve.

Oba tima se nalaze u užasnoj seriji rezultata – Dačka ne zna za pobedu u Evroligi još od duela sa Baskonijom pre tačno dva meseca, dok je Himki poslednju pobedu zabeležio pre pet kola na gostovanju Budućnosti. Njihov prvi međusobni okršaj u Rusiji nam je doneo dosta uzbuđenja, pošto je rešen pobedom Himkija sa pola koša razlike.

Ernak Selčuk, trener domaće ekipe smatra da će im večeras glavni problem predstavljati Aleksej Šved koji se vratio nakon povrede i već pokazao da ga dugo odsustvo sa terena nije preterano uzdrmalo.
Pošto se Aleksej ponovo vratio na teren, Himki je ponovo krenuo da igra veoma agresivnu i napadačku košarku. Dolaze nam u goste nakon serije od četiri poraza i sigurno će želeti da je prekinu protiv nas, ali ni mi se nećemo tako lako predati.“

Trener gosiju, Rimas Kurtinaitis se nada da će oba tima odigrati dobar i zanimljiv meč i zabaviti publiku, pošto susret nema rezultatski imperativ.
Darušafaka je u sred sezone promenila trenera i počela da igra nešto bolje. Oba tima su u apsolutnoj situaciji u Evroligi gde više nemaju šanse za plasman dalje. Naravno da ćemo ići na pobedu, jer bi nam dosta značila na polju samopouzdanja za završnicu sezone u domaćem šampionatu. Borićemo se, izaći će na teren i Endru Herison koji se oporavio. Nadam se da će on biti naš ključni igrač večeras.

EVROLIGA – 27. KOLO

Utorak

Anadolu Efes - CSKA 76:78
/Danston 19 - Higins 19/

Fenerbahče - Budućnost 76:67
/Kalinić 14 - Klark 20/

Olimpijakos - Bajern 89:69
/Ledej 23 - Koponen 15/

Barselona - Gran Kanarija 93:64
/Singlton 16 - Stroberi 15/

Sreda
18.15: (3,05) Darušafaka (15,0) Himki (1,45)
20.00: (1,25) Panatinaikos (17,0) Baskonija (4,40)
20.05: (1,45) Makabi (15,0) Žalgiris (3,05)
21.00: (1,17) Real (20,0) Armani (5,50)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Srđan TODOROVIĆ
FotoReuters / Shutterstock


tagovi

EvroligaFelipe RejesKK Real MadridKK HimkiDarušafakaKK Makabi Tel Avivkk ŽalgirisArmanisportsko klađenje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara