Vinko Marinović (©fkborac.net)
Vinko Marinović (©fkborac.net)

Zicer za Borac, Banjalučani na pragu titule

Vreme čitanja: 5min | sub. 04.05.24. | 11:36

Premijer liga Bosne i Hercegovine: Lider dočekuje (20.30) u Republici Srpskoj GOŠK Gabelu

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Posle jučerašnjih sigurnih domaćih pobeda Želje, Veleža i Zrinjskog, neke stvari u Premijer ligi Bosne i Hercegovine su jasnije. Željezničar je obezbedio opstanak, Velež je jednom nogom u Evropi, a Zrinjski se približio Borcu na čelu tabele. Današnji program će takođe biti zanimljiv i mogao bi rešiti još dilema u finišu sezone.

Izabrane vesti

Od samog početka sezone Borac drži čelnu poziciju na tabeli i ne misli da je ispusti. S obzirom na to da je Zrinjski juče upisao pobedu, razlika trenutno iznosi svega dva boda, pa Borac ne sme ništa propustiti slučaju, budući da je do kraja ostalo još tri kola.

Ukoliko bi se danas eventualno Borac okliznuo bilo bi to dodatno uzbuđenje pred foto-finiš sezone, ali su Banjalučani pokazali da igraju najbolje kad su pod pritiskom. A večeras to jeste. U poslednjih pet utakmica upisali su četiri trijumfa i jedan remi, pa je forma na zavidnom nivou.

Sudeći po igrama u celoj sezoni, teško je očekivati da će Borac posustati pa bi trebalo da opravda ulogu favorita i dodatno ohladi šampanjac, jer bi onda prednost opet porasla na pet, što bi Zrinjskom bilo skoro pa nemoguća misija.

Protiv “davljenika” GOŠK-a znamo šta nam je imperativ, znamo šta treba da uradimo. Tim iz Gabele je podigao nivo forme, u pitanju je treća ekipa po broju osvojenih bodova u gostima, takođe i peti tim po formi. Zbog svega očekujemo novu tešku utakmicu, ali nama je trofej cilj i ukoliko želimo da stignemo do njega, moramo se tako i postaviti. Želja nam je da se za još jedan korak približimo šampionskom peharu”, rekao je Vinko Marinović, trener Borca.

Gošk se koliko-toliko izvukao iz opasne zone i trenutno imaju pet bodova više od pozicije koja vodi u niži rang. Iako je jedno vreme slovilo za najozbiljnijeg kandidata za ispadanje, dobra forma u poslednje vreme je podigla i lestvicu, pa je tim iz Gabele za mrvu bezbrižniji nego pre mesec dana.

U poslednjih pet utakmica upisali su dve pobede, dva remija i poraz s tim što su poslednja tri gostovanja osvojili čak pet bodova. Dakle, popravila se igra u gostima za Gošk što bi mogao biti dodatni optimizam pred gostovanje u Banjaluci.

"Borac gaji šampionske ambicije i to dovoljno govori koliko je ovaj meč za njih važan. Mi težimo opstanku i za nas je takođe mnogo važan. Mi smo podigli formu, iako smo u prošlom kolu poraženi, ali opet nam to daje za pravo da imamo čemu da se nadamo. Borac jeste favorit, ali ne idemo sa belom zastavom", istakao je Admir Adžem, trener Goška.

Pre tačno dva meseca ova dva rivala su odmerila snage u Banjaluci, a domaćin je upisao pobedu od 3:0.

SLOGA - SARAJEVO (16.00)

Sloga je sjajnu sezonu malo pokvarila u prethodnom periodu zbog loše forme, ali je u prošlom kolu sve to prekinuto trijumfom nad fenjerašem Zvijezdom. Koliko god nerealno zvučalo, Sloga i dalje ima šanse za Evropu, a najveći rival je upravo današnji protivnik.

------------

MOZZART TE VODI NA... NA ENFILD, SAN SIRO, VESTFALEN... STADION ILI DVORANU KOJE ODABEREŠ!

------------

Dobojlije imaju četiri boda manje od Sarajeva, i ukoliko ih danas savladaju šanse za izlazak na međunarodnu scenu će dodatno porasti. Svesni su i u taboru tima iz Doboja da je i dosadašnji rezultat veliki uspeh, ali neće propustiti priliku da dodatno pomrse konce rivalima.

"U poslednje četiri utakmice sa Sarajevom nismo izgubili i sigurno da će se i danas morati pomučiti. Pobedom protiv Zvijezde mi smo se vratili u normalu. U najgore moguće vreme smo ušli u seriju koja nije imala pozitivan ishod. Sarajevo se vratilo u pobednički niz koji je tražilo. Kolega Rožman je u poslednjim utakmicama postavio ekipu tako da budu efikasni. Ove sezone nisam opteretio svoje igrače nekim zahtevima koji nisu realni, ali sama je činjenica da igramo utakmicu u kojoj možemo doći Sarajevu na bod. Prethodni rezultati nam daju nadu da možemo odigrati dobru utakmicu. Rekao sam igračima da je ovo period gde oni pokazuju definitivno da li su za koncept koji Sloga radi, a to je da u sledećoj godini budemo mnogo jači i ozbiljniji", istakao je trener Sloge Vlado Jagodić.

Uprkos jednoj poprilično lošoj sezoni, Sarajevo je nadomak izlaska u Evropu. Na četvrtom je mestu sa četiri boda više od današnjeg rivala i za njih će cilj biti ostati neporažen. Ukoliko trijumfuju, značilo bi to verovatno potvrdu plasmana u Evropu.

Forma se popravila, jer su u poslednjih sedam utakmica upisali četiri pobede, dva remija i jedan poraz. Ono čime se ne mogu pohvaliti jesu okršaji sa današnjim rivalom, jer su u poslednja četiri susreta poraženi na tri dok je jednom bilo nerešeno. Dakle, Sarajevo nema pobedu protiv Sloge ove sezone, a na oba gostovanja im nisu postigli ni gol. Težak izazov pred Bordo timom, ali u taboru gostiju su optimistični.

"Svakako zahtevna utakmica kao i svaka sledeća, ne samo zbog sadržaja nego i svih spoljnih okolnosti. Igramo bez naših navijača i tako dalje. Najvažnija je mentalna priprema, nadam se da su moje reči došle do igrača. Ali želimo da idemo svojim putem dalje i da budemo na maksimalnom nivou kao i poslednjih nekoliko utakmica", rekao je Rožman.

Slovenački stučnjak je rekao da će imati problema pri odabiru početne postave zbog povreda.

"Buljubašić se nije u potpunosti oporavio. Imamo još nekih sitnica, ali oni koji su spremni maksimalno odraditi svoj posao, oni će biti u kadru za utakmicu. Sigurno imamo neke posledice od tri utakmice u kratko vreme. Sve je normalno i svi treninzi su bili na najvećem nivou i u punoj snazi. Momci su spremni, ali još jednom ponavljam, ne samo sadržaj već je bitna i mentalna priprema. Verujem u svoje momke, mislim da su to i shvatili i očekujem jednu izjednačenu utakmicu bez puno prilika, ali mi bez obzira na to moramo biti na maksimalnom nivou", istakao je trener Sarajeva.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE – 30. KOLO

Petak

Velež – Posušje 2:0 (1:0)

/Mlinarić 15, Haskić 67/

Željezničar – Tuzla Siti 2:0 (1:0)

/Hodžić 37 ag, Krpić 67/

Zrinjski – Široki Brijeg 3:0 (2:0)

/Bilbija 20 pen, Magdić 23, Kozina 89 pen/

Subota

13.30: Zvijezda – Igman

16.00: Sloga Doboj – Sarajevo

20.45: (1,15) Borac Banjaluka (7,00) GOŠK Gabela (15,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Borac Banja LukaBorac BanjalukaBiH 1Premijer liga BiHVinko Marinović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara