""
""

Željkova zver pod košem: Ekpe Judo - kralj blokada i ljubitelj knjiga (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 12.05.16. | 15:24

Centar nigerijskog porekla jedan je od glavnih aduta Fenerbahčea na Fajnal foru

Turski Fenerbahče drugu godinu zaredom došao je do Fajnal fora Evrolige, a u ekipi koju vodi maestralna ruka
Željka Obradovića ima nekoliko istinskih asova koji su dominirali elitnim kontinentalnim takmičenjem ove sezone. Jedan od njih je i centar Ekpe Judo, čija pojava u reketu unosi nemir i stvara strah u protivničkim redovima. Za one koji prate NBA ligu njegove partije nisu toliko iznenađenja, ali svakako da se jedan deo košarkaških navijača u Evropi prošlog leta zapitao šta će Judo ekipi Fenerbahčea. 

Izabrane vesti

Oni drugi, kao i uvek su verovali u Obradovićeve stručne procene. Tako je momak koji ima 28 godina, svojevremeno bio veliki talenat, a potom imao pet ništa više nego korektnih NBA sezona iza sebe postao dominantan igrač na evroligaškom nivou. A ovaj centar je ima zanimljiv razvojni put i životnu priču koja ga čini posebnim ne samo u košarkaškom smislu. 

Pogledajte OVDE kvote MOZZART kladionice za polufinalne duela Fajnal fora u Istanbulu 

Nema dileme da je Judo prava zver kada je pitanju igra u odbrani i to je kvalitet koji ga manje-više prati još iz srednjoškolskih dana u Edmondu u Oklahomi. Sin nigerijskih iseljenika Sema i Elis, još kao tinejdžer je na košarkaškom terenu najviše voleo da lupa banane protivnicima i tako ih tera od koša.

On je u sezoni 2007/08 bio najbolji bloker Big ten konferencije, tada u dresu univerziteta Mičigen, a tokom koledž karijere još je nosio i dres Bejlora. Dobre partije su ga naterale da donese možda i ishitrenu odluku da umesto četvrte godine koledža izađe na draft. I zaista Juda su kao šestog pika na draftu NBA lige izabrali Golden Stejt Voriorsi.

I kako se to često dešava u sportu, Judo nije imao sreće. Teška povreda ga je već na startu NBA karijere odvojila šest meseci od terena. Tu je već talentovani centar počeo da gubi korak. Kako je vreme odmicali činilo se da ni uprava Golden Stejta gubi strpljenje, pa je konačno 2012. trejdovan u Milvoki Bakse, zajedno sa Kvameom Braunom i Monta Elisom. U suprotnom smeri otišli su Endru Bogut i Stiven Džekson. I nekako baš u vreme dok je bio član Milvokija, Judo je napravio nešto što ga je izdvojile iz mase drugih profesionalnih košarkaša u SAD. 

U leto 2013. godine, posle razgovora sa potpredsednikom Milvokija Denom Smičekom, Judo je rešio da osnuje ni manje, ni više nego književni klub. 

Do tada, prema sopstvenom priznanju, nije baš bio pasionirani ljubitelj knjige, ali je tokom letnje pauze koju je provodio u Majamiju, umesto standardne zabave za tu metropolu, odlučio da vreme posveti čitanju. Omiljeni roman mu je “Nesalomiv“ Lora Hilenbrand čiji glavni junak je heroj Drugog svetskog rata pilot Luis Zamperini koji je preživeo obaranje aviona na Pacifiku, a onda i dve i po godine u japanskom zarobljeništvu.

Koliko je lud za knjigama, Judo je pokazao u julu prošle godine kada je platio avionske karte za Dalas članovima svog kluba koje okuplja putem sajta i društvenih medija kako bi prisustvovali projekciji filma “Krive su zvezde“. I ne samo to, platio im je i smeštaj u hotelu sa četiri zvezdice, a kasnije su debatovali o filmu i istoimenoj knjizi.

Sa druge strane, na košarkaškom terenu i dalje nije uspevao nikako da se snađe na NBA terenima, mada je imao neke solidne odbrambene uloge. Posle Milvokija, Judo je karijeru nastavio u Los Anđeles Klipersima, ali i tamo se zadržao samo godinu dana.
“Blokiraj šuteve, najvažnije je da budeš na pravom mestu u pravom trenutku. To je moja uloga i svestan sam šta moram da radim“, preneo je svojevremeno Judo ono što mu je pričao Dok Rivers trener Klipersa. 

I onda je prošlog leta Judo doneo odluku koja u svakom smislu menja karijeru. Potpisao je ugovor na godinu dana sa Fenerom, a iako je tokom lokauta 2011. već bio član izraelske Herclije na par meseci, ovo mu je prvo pravo evropsko iskustvo.
“Radimo zaista naporno svaki dan. Sve me podseća na intenzitet koji smo imali tokom koledža. Zadovoljstvo je raditi sa trenerom Obradovićem. On zaista sjajno poznaje košarku. Radi se o legendi. Dao mi je šansu da učim neke nove košarkaške stvari“, sumirao je nedavno utiske iz Fenerbahčea ovaj centar. 

Koliko mu je dobro legla evropska košarka svedoči i podatak da je oborio rekord Evrolige po broju blokada u jednoj sezoni - 53. A taj broj svakako će da raste na predstojećem Fajnal foru u Berlinu, gde će Judo i drugovi u polufinalu odmeriti snage sa španskom Laboral Kućom. I ne samo to, izabran je u drugi najbolji tim sezone Evrolige, bio je MVP tog takmičenja u aprilu, a sa Fenerbahčeom je u februaru osvojio Kup Turske.

Sada će u Berlinu ovaj košarkaš morati da se dokaže zaista protiv najboljih na Starom kontinentu. A ako to uradi sa uspehom možda će moći u velikom stilu da se vrati u NBA ligu. Naravno, sa loptom u jednoj, a knjigom u drugoj ruci.

(FOTO: MN Press i Action Images)


tagovi

Željko ObradovićTurskaFenerbahčeEvroligaEkpe Judo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara