Federiko Kjeza i Đanluka Skamaka (©Reuters)
Federiko Kjeza i Đanluka Skamaka (©Reuters)

Buongiorno Italia: Kjeza – Skamaka tandem Italije za Euro

Vreme čitanja: 4min | uto. 07.05.24. | 12:54

Više nema dileme ko će da predvodi navalu Azura u Nemačkoj

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Federiko Kjeza i Đanluka Skamaka nisu ispunili očekivanja iz juniorskih dana kada su mnogo obećavali, ali su još dovoljno mladi da opravdaju poverenje koji su mnogi polagali u njih. Od Kjeze se očekivalo da bude mnogo bolji igrač od oca Enrika koji je imao (ne)sreću da igra u vreme kada su Apeninskim poluostrvom kružili fudbalski bogovi dok je Skamaka bio, u perpsektivi, centarfor na koga je Italja čekala od Boba Vijerija.

Izabrane vesti

Đanluka i Federiko mogu delimično da se pravdaju teškim povredama koje su ih zadesile u prošlosti. Kjeza je morao godinu dana da pauzira zbog pokidanih ligemanata kolena. I Skamaka je imao probleme sa kolenom. Morao je, na kraju, da ga operiše. Đanluka je odlagao operaciju jer je želeo da se nametne u Vest Hemu, ali je na kraju mora „pod nož“.

I Juventus i Atalanta su investirali ozbiljne sume novca, naravno proporcionalno, za dovođenje dvojice igrača. Kjeza je Staru damu koštao oko 60.000.000 kada se sve sabere, transfer i provizije, a Skamaka Atalantu oko 30.000.000. Dvojica italijanskih reprezentativaca su često bila kritikovana jer nisu uspevala da igraju na visokom nivou u kontinuitetu, odnosno oscilirali su između odličnih i bezličnih partija.

Italija šampion Evrope - kvota 15,0

Skamaka je u poslednja dva meseca postigao deset golova, plus četiri asistencije, i po pravilu je bio najbolji ili među najboljima na terenu. Takođe, ovo mu je najbolja sezonau karijeri. Postigao je 17 golova u raznim takmičenjima, pogodak više nego u dresu Sasuola.

Kjeza je meču sa Romom pokazao da italijanski selektor Lučano Spaleti nije daleko od istine kada napadača Juventusa poredi sa Janikom Sinerom. Za razliku od Alegrija, Spaleti u Kjezi vidi igrača oko kojeg može da se napravi solidan tim.

Indikativno je i da Kjezu i Skamaku vezuje posebni odnos sa trenerima. Đan Pjero Gaseprini je još jednom potvrdio da je ekspert za „oživljavanje“ velikih talenata. Skamaka je samo jedan u nizu u kojem su Iličić, Papu Gomez, Zapata ili De Ketelar. Gasp je znao da sačeka i da pronađe prave reči i metod rada za italijanskog asa. Nije slučajno da je Skamaka stavio Atalantu ispred Rome kao izbor za nastavak karijere.

Kjeza ima veoma problematičan odnos sa Maksom Alegrijem. Njih dvojica se jednostavno ne razumeju. Ostanak Kjeze u Juveu je vezan za sudbinu Alegrija. Ako Maks ostane u Kontinasi do kraja ugovora, to jest do leta 2025. godine, više je nego izvesno da će Federiko ozbiljno uzeti u razmatranje mogućnost da napusti klub.

Aston Vila je već pokazala interesovanje za Kjezu, ali italijanski krilni napadač želi da ostane u Italiji ili ako već mora da se preseli da to bude u neki od velikih evropskih klubova. Danijele De Rosi je već stavio do znanja Kjezi da bi u njegovoj Romi on bio prvi igrač koji bi dobijao dres startera u svlačionici. Juventus pokušava da pronađe solomonsko rešenje da produži ugovor barem na godinu dana kako ne bi rizikovo da ga izgubi sledećeg leta bez evra obeštećenja ili za 25.000.000 do 30.000.000 koliko bi mogli da uzmu ovog leta.

Skamaka bi zaista mogao da bude novi Vijeri. Koincidencija je da se lansirao na veliku fudbalsku scenu u dresu Atalante, ali i da je napravio kvalitativni realizatorski pomak u 25 godini, baš kao Vijeri u dresu Juvea i još više Atletiko Madrida sa Milnkom Pantićem i Veljkom Paunovićem na terenu i Radomirom Antićem na klupi.

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Milan na San Siru, Barsu na Nou Kampu, PSŽ na Parku prinčeva?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

Ne nedostaju diskusije da li je Skamaka bliži Vijeriju ili Rivaldu na koga pomalo fizički i liči. U svakom slučaju, za Lučana Spaletija je dar s neba. Tokom martovske pauze za nastupe reprezentacije, Spaleti nije ni pozvao u reprezentaciju na američku turneju Skamaku dajući šansu Retegiju, Raspadoriju, Luki.

U prethodna dva meseca Skamaka je počistio konkurenciju. Jedna od tajni uspona Đanluke je taj što je konačno zdravstveno fit, povrede i drugi problemi su iza leđa i sada je posvećen velikim ciljevima: Liga Evrope, Kup Italije i mesto u Ligi šampiona, a onda dolazi Evropsko prvenstvo.

Kjeza, kako se bliži evropski šampionat, podiže formu. Federiko pripada grupi igrača koji u nacionalnoj selekciji uvek daju malo više nego u klubu. Njegov otac Enriko nije imao veliku karijeru u reprezentaciji zbog izuzetno jake konkurencije i preneo je neostvarenu ambiciju na sina koji je sa grbom Azura ostvario najveći uspeh u karijeri osvojivši titulu prvaka Evrope 2020. godine.

Sa Skamakom i Kjezom u top formi šanse Italije da odrani titulu bi značajno porasle. Azuri imaju najbolje golmane u Evropi (Donaruma, Vikario, Meret, Karneseki, Provedel), solidnu odbranu (Bastoni, Ačerbi, Mančini, Skalvini, Bonđorno), vrlo dobre spoljne (Dimarko, Darmjan, Di Lorenco, Udodži, Belanova) i odličan vezni red (Barela, Pelegrini, Žoržinjo, Fratezi,Kristante, Lokateli), nedostajali su napadači. Sa Đanlukom i Federikom i taj deo pazla je kompletiran i sada je na Spaletiju da ukomponuje tim za Euro polazeći iz drugog reda pritajenih pretendenata na titulu, baš kao Mančini pre tri godine.


tagovi

Buongiorno ItaliaĐanluka SkamakaFederiko Kjeza

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara