Fudbaler Al Ahlija Mohamed Abdelmonem (©Reuters)
Fudbaler Al Ahlija Mohamed Abdelmonem (©Reuters)

AFRIKA: Al Ahliju ozbiljno preti prvo ispadanje iz grupne faze Lige šampiona od 2016. godine

Vreme čitanja: 3min | sub. 11.03.23. | 09:10

Pogledajte koji nas to značajni sportski događaji očekuju na Crnom kontinentu

Izabrane vesti

(Fudbal, Liga šampiona)

Da li možete da zamislite da Al Ahli, ubedljivo najtrofejniji afrički klub, ne prođe grupnu fazu Lige šampiona? Poslednji put se to desilio još 2016. godine, u periodu jedne od većih klupskih kriza. Od tada velikan iz Kaira je dva puta osvojio elitno takmičenje, a u još tri navrata igrao finale. Ipak, ove sezone bi moglo da se desi da ne izbori jednu od prve dve pozicije u B grupi, ako ne trijumfuje u Pretoriji protiv šampiona Južne Afrike Mamelodija, ostaće na minimalnim šansama. Jer, posle pola takmičenja ima samo četiri poena, tri manje od Mamelodija, dok se na prvoj poziciji odvojio Al Hilal i Omdurmana, koji je osvojio devet bodova iz četiri utakmice. Al Ahli je u Egiptu odigrao samo 2:2 sa Mamelodijem, novi remi bi mu bio verovatno poguban. Dodatna muka Crvenih đavola je ta što na poslednja četiri susreta sa Mamelodijem u prethodne dve godine nijednom nisu trijumfovali. Imaju po dva remija i poraza. U Južnoj Africi nikada nisu savladali Sandaunse, dva puta su izgubili, u četiri navrata odigrali nerešeno.

PETRO ATLETIK – VIDAD KAZABLANKA, 17.00

(Fudbal, Liga šampiona)

Očekivano je izjednačeno stanje u A grupi posle pola takmičenja. Aktuelni prvak Afrike Vidad je sakupio šest poena i izdvojio se na prvoj poziciji, dok Petro Atletik ima četiri boda, kao i Kabilija. Nije ni Vita Klub još uvek eliminisan, poslednji je sa tri poena. Jedini poraz do sada Marokanci su doživeli na gostovanju Kabiliji (1:0), jedinom koje su imali do sada, dok je Petro Atletik jedini meč pred svojim navijačima remizirao baš protiv Alžiraca (0:0). U Kazablanki je pre dve nedelje prvak Angole poražen sa 1:0, golom Džabranea iz penala u prvom poluvremenu.Vidad je u poslednje dve godine dva puta savladao Petro u Luandi, sa po 1:0 i 3:1. Međutim, u 2022. godini, takođe u grupnoj fazi Lige šampiona, poražen je sa 2:1.

ARAB KONTRAKTORS – SMUHA, 18.00

(Fudbal, Egipat 1)

Sve su manji izgledi da se Arab Kontraktorsi nađu na Kupu konfederacije sledeće sezone. U poslednja tri kola matični klub Mohameda Salaha je osvojio samo jedan poen, u nizu je od dva poraza i sada je pao na šestu poziciju. Od četvrtoplasiranog Al Itihada ima četiri poena manje, a između njih je i aktuelni šampion Zamalek, koji će verovato da se razigra u finišu prvenstva. Smuha je poslednjih nedelja načinila važne korake ka opstanku, sa dve pobede i dva remija, uz jedna poraz u poslednjih pet kola, utekla je na 12. poziciju na tabeli. Sada od „davljenika“ Ismailija i Harasa Smuha ima po osam bodova više. U prvoj polusezoni, sredinom decembra, Smuha i Arab Kontraktorsi su u Aleksandriji odigrali 0:0. Bio je to njihov treći uzastopni remi, a ukupno šesti na poslednjih osam njihovih duela.

ORLANDO PAJRATS – VENDA, 19.00

(Fudbal, Kup Južne Afrike)

Meč osmine finala Kupa Južne Afrike, u kojem pitanje pobednika ne bi smelo da se dovodi u pitanje. Jedan od najjačih tamošnjih timova, Orlando Pajrats, dočekuje u osmini finala drugoligaša Vendu. Pritom, reč je o ekipi koja se bori za opstanak u drugom rangu. S druge strane, Pajratsi se bore za drugo mesto u Premijer ligi, poslednje koje vodi u Ligu šampiona, a ima pet bodova manje od Supersporta. Orlando i Venda se nikada nisu sastajali do sada.

KABILIJA – VITA KLUB, 20.00

(Fudbal, Liga šampiona)

Jedini predstavnik Demokratske Republike Kongo u Ligi šampiona, Vita Klub, pobedom nad Kabilijom pred svojim navijačima (1:0) sačuvao je nadu da može da se domogne četvrtfinala. Ipak, da bi se i definitivno vratio u borbu za prve dve pozicije u A grupi moraće da ostvari pozitivan rezultat i u Alžiru. Za Vitu, to je sve osim poraza. Usled izjednačenosti među ekipama, svaki bod ovde pravi razliku. Za Kabiliju, koja se bori za opstanak u domaćem prvenstvu, Liga šampiona je jedina svetla tačka ove sezone. I neće je se tek tako odreći. Kabilijina forma pred domaćim navijačima je u usponu, gledajući sva takmičenja na poslednjih šest mečeva je ostvarila četiri pobede i po remi i poraz od Beluizdada. Njene muke nastaju kada ode nekome u goste...


tagovi

AfrikaAfrička Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara