Stadion Stele (©Wikipedia)
Stadion Stele (©Wikipedia)

AFRIKA: Slavni dani se ne vraćaju Zvezdi iz Obale Slonovače

Vreme čitanja: 3min | pet. 02.06.23. | 08:16

Pogledajte koji nas to značajni sportski događaji očekuju na Crnom kontinentu

Izabrane vesti

(Fudbal, Etiopija 1)

Fudbaleri Dire Dave su uspeli da zabeleže tri pobede u prethodna četiri kola šampionata Etiopije, što im je donelo proboj u gornju polovinu tabele. Sada, posle 26 kola imaju 36 bodova, tri više od svog današnjeg rivala Adama Sitija, koji je 11. na tabeli. Do kraja prvenstva su ostala još četiri kola, pa ni Dire Dava, ni Adama Siti, nemaju neku preteranu motivaciju da zapinju. Iz lige ne mogu više da ispadnu, a neki maksimum za oba tima bio bi četvrta pozicija (Etiopija Buna ima dva poena više od Dire Dave). To mesto međutim ne donosi plasman na međunarodnu scenu. U prvoj polusezoni Adama je kod kuće bila bolja od Dire Dave sa 2:0, a to je bio njihov treći od poslednja četiri susreta na kojem je došla igra UG0-2.

PIRAMIDS – FJUČUR, 20.30

(Fudbal, Egipat 1)

Mali derbi Kaira ovog puta biće od ogromnog značaja. Ulog u ovom meču biće po svoj prilici istorijski plasman u Ligu šampiona. Titulu će po svoj prilici da osvoji Al Ahli, koji ima četiri boda više od drugoplasiranog Piramidsa i četiri odigrana meča manje, a za samo još jedan egipatski tim će da bude mesta u elitnom takmičenju sledeće sezone. Dakle, za vicešampiona. Trenutno, tu poziciju drže Piramide, ali Fjučur je odlučan u nameri da mu zapreti. Ima četiri poena manje, a obe ekipe će posle ove da odigraju još po pet mečeva. Dakle, ako Fjučur trijumfuje danas, imaće solidne šanse da se nađe u Ligi šampiona po prvi put. U suprotnom, Piramids će biti bliži najvećeg klupskog uspeha. Aktuelni prvak Zamalek teško da može da ih ugrozi, igra veoma slabu sezonu i četvrti je na tabeli sa četiri boda manje od Fjučura, uz odigranu utakmicu više. U prvom ovosezonskom ligaškom meču sredinom januara su Fjučur i Piramids odigrali 1:1. Isti rezultat viđen je i u februaru u grupnoj fazi Kupa konfederacije, da bi potom početkom aprila Piramids slavio sa 2:1 i naposletku se preko gradskog rivala domogao nokaut faze, gde je izgubio u četvrtfinalu od Marumo Galantsa iz Južne Afrike.

STAD D ABIDŽAN – STELA ADŽAME, 20.30

(Fudbal, Obala Slonovače 1)

Još jednu razočaravajuću sezonu fudbaleri Stele, odnosno Zvezde u prevodu na srpski jezik, polako privode kraju. Dva kola pre kraja Stela iz Adžamea, centralnog dela prestonice Abidžana, zauzima osmu poziciju. Danas gostuje gradskom rivalu Stad d Abidžanu, koji je sedmi na tabeli sa tri boda prednosti. Dakle, ako Stela želi da popravi položaj za jedno mesto, mora da trijumfuje. Stela je prošle sezone bila osma, sada će pokušati da barem malo nadmaši taj rezultat. Svakako, navijači trostrukog prvaka Obale Slonovače ne mogu da budu zadovoljni tim rezultatima, jer mnogi se sećaju kakve uspehe je taj klub beležio osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Bilo je uspeha i na međunarodnoj sceni, 1993. godine je osvojen CAF kup, a pre toga je Stela igrala i u finalu Kupa pobednika kupova. U prvoj polusezoni Stela je savladala svog današnjeg rivala sa 2:1.


tagovi

Afrika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara