Andile Džali (©Reuters)
Andile Džali (©Reuters)

AFRIKA: Svalous ovog puta ima dovoljno igrača da izađe Mamelodiju na crtu, Piramidsi čuvaju vrh u Egiptu

Vreme čitanja: 3min | pon. 15.04.24. | 08:51

Pogledajte koji nas to značajni sportski događaji očekuju na Crnom kontinentu

Izabrane vesti

Sigurno je lep osećaj fudbalera Piramidsa kada pogledaju tabelu egipatske Premijer lige. Prvi su, imaju po bod više od najbližih pratilaca Enpija i Al Masrija, a odigrali su po tri meča manje od oba tima. Danas na papiru Piramide imaju lak zadatak, pošto gostuju Arab Kontraktorsima, koji su pretposlednji na tabeli sa 12 bodova, čak četiri manje od Baladijata, prvog iznad crte. Od poslednjih 10 susreta ova dva tima, osam je završeno pobedama Piramidsa, a dva remijima. Arab Kontraktorsi nisu postigli nijedan gol na poslednjih pet okršaja.


ZAMALEK – AL AHLI KAIRO, 19.00

(Fudbal, Egipat 1)

Najveći derbi egipatskog i jedan od najvećih u čitavom afričkom fudbalu. Kakva god da je situacija u nekom od timova iz Kaira, svaki njihov derbi izaziva veliku pažnju i gotovo da je nemoguć za prognoziranje pobednika. Al Ahli je na papiru apsolutni favorit, aktuelni je šampion Egipta i osvajač Lige šampiona, u odličnoj je formi i nedavno je rutinski obezbedio plasman u polufinale elitnog takmičenja. S druge strane, Zamalek već dve godine ne liči na sebe, na prvih 12 prvenstvenih utakmica ima samo pet pobeda, pa iako je odigrao dva meča više od Al Ahlija trenutno mu gleda na tabeli u leđa. Al Ahli i Zamalek imaju mnogo manje odigranih utakmica od konkurencije, pa su trenutno na devetoj, odnosno 12. poziciji, ali realno je da se vrlo brzo nađu u vrhu. Prošle sezone je Al Ahli savladao Zamalek u sva četiri susreta, u Superkupu Egipta (2:0), finalu nacionalnog kupa (2:0) i oba u prvenstvu (3:0 i 4:1). Ovo će im biti prvi ovosezonski duel.


SVALOUS – MAMELODI SANDAUNS, 19.30

(Fudbal, Južna Afrika 1)

Još 11 bodova je potrebno Mamelodi Sandaunsima da i matematički obezbede titulu, a tek smo na dve trećine prvenstva Južne Afrike. Naravno, pitanje prvaka se ni ove godine neće dovesti u pitanje, Mamelodi je za klasu bolji od kompletne konkurencije. Jedini je tim bez poraza (16 pobeda i četiri remija), ima 13 bodova više i dva odigrana meča manje od najbližeg pratioca Stelenboša, uz nestvarnu gol-razliku 35:5. Sada ide u goste Svalousu, 14-plasiranom timu na tabeli. Od Svalousa se na početku sezone očekivalo mnogo, pogotovo posle dovođenja dotadašnjeg veziste Mamelodija i dugogodišnjeg reprezentativca Južne Afrike Andilea Džalija da bude kapiten. Međutim, klub je kasnio sa isplatama plata, sve to je kulminiralo pred kraj godine kada su igrači stupili u štrajk, a uprava probala da otpusti čak 22 zaposlena, među kojima je i Džali. Na kraju je sve završilo na sudu, zbog toga što za Svalous nije bilo nikoga da igra klub je morao da preda dva meča, od kojih je jedan bio baš protiv Mamelodija. Oba su registrovana rezultatom 0:3. U međuvremenu je uprava našla resurse da privede sezonu kraju (bez Džalija, koji i dalje čeka odluku suda), sedam kola pre kraja je prva iznad crte na tabeli, sa čak osam bodova više od najbližeg pratioca Ričards Beja.


tagovi

Afrika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara