(©Reuters)
(©Reuters)

Argentinski tango smrti! Vodili, prosuli, pogodili stativu u 120. pa sa penala prošli dalje (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 09.12.22. | 22:53

Holandija se volšebno vratila posle 0:2 u poslednjih deset minuta, ali Gaučosi idu na Hrvate

Tango smrti! Na ivici provalije i to kada se činilo da je na putu ka raju. Sve je Argentina imala u svojim rukama, pa onda sve to prosula, došla na ivicu ispadanja. Pogodila je stativu u 120. minutu. Ali, na kraju se trese od sreće zemlja srebra, jer je sa penala našla put do pobede i došla na dva koraka od fudbalskog Olimpa.

U 120 minuta heroj je bio Lionel Mesi, a na kraju golman Emilijano Martinez, koji je spustio roletnu ispred svog gola, skinuo dva penala i umalo učinio da se sruše tribine Lusaila od vriske argentinskih navijača. Na koncu je kartu za polufinale parafirao Lautaro Martinez, kojem bi ovaj trenutak mogao da promeni do sada vrlo tanke igre na šampionatu – 2:2, penalima 4:3.

Izabrane vesti

Biće srčanih udara večeras u Argentini. To što su radili Skalonijevi puleni tokom 120 minuta plus penali, to ne može svako da izdrži. Imali su sve u svojim rukama, vodili 2:0 do 80. minuta, a onda dozvolili da ih velika holandska prevara šokira u 101. Drugi gol Lala ostaće upisano kao remek delo, trik koji se pamti decenijama. A, Vutu Veghorstu, dvostrukom strelcu, ostaće kao lepa uspomena na, na kraju, tragičan poraz.

I kada je sve prosula i krenula meč ispočetka, Argentina je opet imala velike šanse da sve reši pre penala. Stativa koju je pogodio Enco Fernandes u 120. minutu delovala je kao zlokobno predskazanje za plavo-bele. Za njega na kraju i jeste, jer je jedini promašio penal od Argentinaca, ali bilo je dovoljno drugih sa ledenim nervima i vatrom u srcu, koji su pronašli put do polufinala, u kojem ih čeka Hrvatska.

Emilijano Martinez je skinuo prva dva penala Holanđanima i doneo ogromnu prednost Gaučosima, a na kraju je Lautaro bio taj koji je upalio baklju pobede. Dva koraka do raja. Sa ivice pakla. Emotivni rolerkoster od kojeg se treba oporaviti, mada ni Hrvati neće biti ništa svežiji.

Pre nego što je nastala velika drama centralna figura meča bio je Lionel Mesi. Sve što je bilo do njega, večeras je uradio. Napravio je najpre neverovatnu asistenciju kroz šumu holandskih nogu za vodeći gol Nauela Moline. A, onda kada je zablistao bek sa kontra strane, Akunja, koji je iznudio penal, “desetka” plavo-belih ga je rutinski pretvorila u 2:0.

Delovalo je da je gotovo, da će ovo biti još jedan meč u kojem će se pričati samo o Mesiju, čoveku koji na svom poslednjem Mundijalu ponovo nosi ceo tim, ma celu naciju na svojim leđima. I radi to elegantno, kao da teret ne oseća. Svaku utakmicu Argentine do sada je obeležio bilo golom bilo asistencijom. Još samo mu trofej nedostaje da sve to ukrasi.

A, onda je Holandiji, do tada lošoj, bledoj, bezopasnoj, proradio najveći adut – selektor. Luj van Gal je promenio sistem, gurnuo dva “tornja” u napad, da nadskaču argentinske niže štopere i Lale su proradile. Vut Veghorst je umalo postao junak iz senke, jedan od onih igrača koji pravo niotkud zablistaju na Mundijalu. Smanjio je na 2:1, vratio narandžaste u meč.

I dok su Argentinci tražili od sudije Laoza da svira kraj, desio se jedan od najlepših trenutaka na Mundijalu u Kataru. Prava fudbalska “prevara”, hudinijevski trik Holanđana u trenucima kada je puls bio na 200, a titrao ceo nervni sistem. Podvala iz slobodnjaka je krunisana golom za 2:2, za produžetke. Činilo se da su Lale poletele u nebo, a Gaučosi se survali u blato.

Ali, nije Holandija iskoristila taj momentum. Nije probala da dokusuri Argentinu, koja nije znala šta je snašlo. I možda je baš zbog toga na kraju kažnjena. Bili su plavo-beli bolji u produžecima, pogotovo u drugom, nisu čekali penale, hteli su da ranije završe posao. Poslednji pokušaj je bio Enca Fernandesa, u 120. minutu je pogodio stativu. Ipak, iako su se bogovi fudbala poigrali sa Argentinom, na kraju su joj namignuli. Nije ni njima bilo milo da Lionel Mesi večeras završi mundijalsku karijeru.

Emilijano Martinez je skinuo prva dva penala, a Mesi nije svoj šut odlagao do pete serije kao neki. Tukao je prvi, pogodio i odškrinuo vrata polufinala. Lautaro ih je širom otvorio.

Argentina – Hrvatska, prvo polufinale Svetskog prvenstva u Kataru.

ČETVRTFINALE SVETSKOG PRVENSTVA

HOLANDIJA – ARGENTINA 2:2

/Veghorst 83, 90+11 - Molina 35, Mesi 73/

PENALI: Van Dajk (-), Berghujs (-), Kopmajners, veghorst, L. De Jong - Mesi, Paredes, Montijel, Fernandez (-), La. Martinez.

Doha

Stadion: Lusail

Sudija: Mateu Laoz (Španija)

Žuti kartoni: Timber, Veghorst, Depaj, Van Dajk, Berghujs, Bergvajn (Holandija), Akunja, Romero, Li. Martinez, Paredes, Mesi, Otamendi, Skaloni, Montijel, Pecela (Argentina)

HOLANDIJA (3-4-3): Nopert – Timber, Van Dajk, Ake – Damfris, De Ron (od 46. Kopmajners), De Jong, Blind (od 65. L. De Jong) – Bergvajn (od 46. Berghujs), Gakpo (od 113. Lang), Depaj (od 78. Veghorst).

ARGENTINA (5-3-2): E. Martinez – Molina (od 106. Montijel), Romero (od 78. Pecela), Otamendi, Li. Martinez (od 111. Di Marija), Akunja (od 78. Taljafiko) – De Pol (od 66. Paredes), E. Fernandez, Mekalister – Mesi, Alvarez (od 82. La. Martinez).


tagovi

Lionel Mesireprezentacija Holandijefudbalska reprezentacija ArgentineKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara