Geret Bejl (©AFP)
Geret Bejl (©AFP)

Bejlu Mundijal stao u gol s penala: Katastrofa na kraju, izmena na poluvremenu i šamaranje kamere

Vreme čitanja: 4min | sre. 30.11.22. | 03:25

Da li je vreme za kraj?

Avantura Gereta Bejla na ovogodišnjem Mundijalu završila se otprilike negde oko 20.45 po srednjoevropskom vremenu, na poluvremenu utakmice sa Engleskom. Velški as osetio je fizički problem, bol u kolenu koji je vukao još od početka susreta. Čim je ušao u svlačionicu, Bejl je jasno stavio do znanja da više ne može.

Tako je Bejlov Mundijal stao u jedan, dobro izveden jedanaesterac protiv SAD. I to je sve što je jedan od najskuplje plaćenih fudbalera sveta pokazao. Nije ovo bio Mundijal nekadašnjeg asa madridskog Reala. Daleko je nekada hitronogi krilni napadač od svoje najbolje verzije godinama unazad, a u Kataru je morao da bude bar na tom nivou, da bi Vels mogao da se nada prolazu u osminu finala. Baš kao što je, setiće se mnogi, 2016. doveo Zmajeve u predvorje finala Evropskog prvenstva!

Izabrane vesti

Nedelja, 20.00: (1,60) Engleska (3,80) Senegal (7,25)

Bejl je Mundijal završio tri minuta pre saigrača, jer kada je drugo poluvreme startovalo, Markus Rašford je načeo mrežu posle savršeno izvedenog slobodnjaka i bilo je jasno da se put za Vels uskoro završava. Zmajevima je još i pre utakmice bilo potrebno čudo da prođu dalje, odnosno pobeda nad Engleskom sa bar četiri gola razlike, pa ih je Rašfordov hitac definitivno samleo.

Geret Bejl nije odavno ni bleda senka čoveka koji je maltretirao protivnike svojim “boltovskim“ sprintovima, kada je uterivao strah u kosti kada bi se samo pojavio na terenu. Ako je onaj penal u prvom meču delovao kao iskra nade da bi mogao da vrati najbolju verziju sebe, protiv Irana se jasno videlo da je to nemoguće. Nije se video na terenu, nije uradio ništa vredno pomena, a onda je protiv Engleske dobio najjasniji znak da je možda vreme da okači kopačke o klin. Ne samo u reprezentaciji, nego uopšte.

Ako ništa drugo, fizički problemi zbog kojih je presedeo najveći deo vremena u Realu poslednjih godina i zbog čega se nije naigrao u Los Anđelesu uprkos onom golu, definitivno je najvažniji razlog da se oprosti od fudbala. Tu su i odavno izgubljeni osećaj pripadnosti vrhu svetskog fudbala, nedostatak motivacije i golf zbog kojeg je bio meta podrugljivih komentara dugo vremena...

Bejl je posle utakmice rekao da mu meč sa Engleskom neće biti poslednji u dresu Velsa i da će igrati “sve dok ga ekipa bude želela“. Istina je da Vels sada nema igrača koji kvalitetom nešto preterano odskače od proseka. Čak i ovakav Bejl mogao bi da igra i dalje za svoj nacionalni tim, to je i činio čak i kada je u Realu grejao klupu sedmicama, pa i mesecima. On jeste voljan da nastavi i zaigra na Evropskom prvenstvu 2024. godine, ali da li je zaista realno očekivati da će se nešto drastično promeniti nabolje u Bejlovoj igri do tada, u odnosu na ono što radi sada?

Angažman u Los Anđelesu dobio je samo zato da bi održavao kakvu-takvu formu zarad Mundijala. Potpisao je ugovor na godinu dana koji pitanje je da li će biti produžen dalje. Za njega i nisu lige najvišeg kvaliteta, čak ni za MLS. Možda bi mogao na ime da zaradi veliki novac u Kataru ili Saudijskoj Arabiji, Kina više nije zemlja u kojoj se juri za parama, mada je pitanje ko bi ga doveo više samo zbog imena?

Geret Bejl je legenda u svojoj zemlji. Vodio je Vels na dva Eura i jednom Mundijalu. Postigao je prvi gol za svoju zemlju na najvećoj planetarnoj smotri prvi put posle gotovo 70 godina. Jasno, u ravni sa njim može da stoji samo Rajan Gigs, koga su se čak i sunarodnici odrekli nakon porodičnog skandala.

Njegov poslednji potez u dresu reprezentacije mogao bi da bude “šamar“ televizijskoj kameri?! Naime, po završetku utakmice kamerman mu je prišao i pokušao da uhvati njegovu reakciju, ali Bejl se okrenuo i odgurnuo ga, dvaput. Jasno je da nije želeo da ga snimaju, valjda će mu biti uskoro jasno da verovatno niko ne želi više da ga gleda kako dalje unižava svoj lik i ono po čemu ga svi pamte...


tagovi

Geret BejlKatar2022Fudbalska reprezentacija Velsareprezentacija Velsa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara