Foto: ©Reuters
Foto: ©Reuters

Benzema ubacio Dance u vrtešku, ali im nije pomutio um; Potop Hrvata na Rangnikovom debiju (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 03.06.22. | 22:40

Iznenađenja u prvom kolu Grupe 1 elitne divizije Lige nacija

Kojim god terenom da je prošao, Karim Benzema bi ove sezone prosipao. Širom Evrope, kako u Primeri, tako u Ligi šampiona gotovo da nije bilo tima koji je uspeo da izađe na kraj sa francuskim napadača. Nije ni reprezentacija Danske ostala imuna, provozao ju je Karim u prvom kolu Lige nacija u Parizu na svojoj vrtešci i driblinzima vezao u čvor, ali nedovoljno da joj pomuti um i obori na zemlju. Nedovoljno, jer Danci su u Andreasu Kornelijusu imali džokera kakvog su mogli samo da sanjaju, spremnog da kazni nepažnju odbran Trikolora i u dvadesetak minuta, nesumnjivo najboljih u karijeri, režira preokret i nanese svetskom prvaku prvi poraz kod kuće još od novembra 2020. godine - 2:1 (0:0).

Bili su Francuzi na dobrom putu da odbranu trofeja u Ligi nacija započnu trijumfom, majstorija najboljeg strelca Primere i Lige šampiona iz prošle sezone trasirala im je put ka prvim bodovima u novom ciklusu, a onda... U trenutku kada su njegovi izabranici bili pod najvećim pritiskom, Kasper Hjumland je povukao potez koji je promenio dalji tok utakmice: U igru je uveo Kornelijusa, a ovaj zablistao kao nikad u karijeri.

Izabrane vesti

Diskutovaće braća Ernandez o tome kako su napadača Trabzona dva puta uspeli da ispuste iz vida. Kao da njihovim venama ne teče ista krv i nisu čitavo detinjstvo proveli zajedno, loše su jedan drugome čuvali leđa u trenucima koji su se ispostavili ključni za poraz Trikolora. Kod prvog Kornelijusovog gola Teo nije pokrio starijeg brata, da bi kod drugog obojica zakasnili da izađu pri pravljenju ofsajd zamke.

Izjednačujući gol bio je rutinska završnica (Pjer Emil Hojbjerg ga poslužio kao na tacni) strelca 15 prvenstvenih golova u šampionskoj sezoni Trabzona, drugi je pak malo ko mogao da predvidi. Jeste Kornelijus na sredini terena umakao defanzivcima, potom izdržao duel sa Vilijamom Salibom, ali niko nije mogao da očekuje da će iz bezizlazne situacije "lansirati raketu" ka golu. Niko, pa ni sam Igo Loris koji od brzine udarca nije stigao da na vreme podigne ruke i pokrije ugao.

Benzema jeste izveo najlepši potez na meču, na startu drugog poluvremena je posle odlične kombinacije sa Kristoferom Nkunkuom "bacio na zadnjicu" četvoricu danskih defanzivaca i mirnom završnicom stigao do 37. gola za reprezentaciju, ali će se o njemu i njegovoj majstoriji znatno manje pričati posle svega što se dogodilo u nastavku meča. Svojih pet minuta slave ipak je zaslužio Kornelijus.


Nije se ni drugi finalista Svetskog prvenstva iz 2018. godine proslavio na otvaranju novog ciklusa u elitnoj diviziji Lige nacija. Štaviše, obrukali su se Hrvati pred navijačima u Gradskom vrtu. Austrija je na debiju Ralfa Rangnika odigrala partiju kakvu dugo nije protiv nekog kvalitetnijeg rivala i potopila aktuelnog vicešampiona sveta u Osijeku - 3:0 (1:0).

Uprkos sasvim solidnom poluvremenu, izabranici Zlatka Dalića imali su gol zaostatka na poluvremenu, pošto je Marko Arnautović posle solo akcije iz prvog udarca u okvir gola doveo goste u vođstvo. Umesto da u nastavku pokaže karakter kakav ju je krasio prethodnih godina, Hrvatska je po povratku sa odmora u potpunosti potonula. Austrija je kontrolisala igru u drugih 45 minuta, dodala gas i nanela Kockastima najubedljiviji poraz još od one "šestice" Španaca od pre četiri godine - takođe u Ligi nacija - a potpisali su ga u svega tri minuta razmaka prvo rezervista Gregorič, a potom i Zabicer.

Dalić je posle trećeg primljenog gola (u 58. minutu) reagovao trostrukom izmenom, ali odgovor njegovih izabranika nije stigao. Nisu Modrić, Vlašić i u finišu sezone odlični Budimir uspeli da trgnu Hrvate, pa je domaćin drugo poluvreme završio bez udarca u okvir Lindnerovog gola.

A LIGA NACIJA - 1. KOLO

Petak

GRUPA 1

Hrvatska - Austrija 0:3 (0:1)

/Arnautović 41, Gregorič 54, Zabicer 57/

Francuska - Danska 1:2 (0:0)

/Benzema 51 - Kornelijus 68, 88/



tagovi

Liga nacijaFudbalska reprezentacija Francuskereprezentacija Danskefudbalska reprezentacija hrvatskereprezentacija Hrvatskereprezentacija AustrijeFudbalska reprezentacija Australije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara