©Reuters
©Reuters

Bitka strasti i prevlasti u veznom redu! Penali su možda realni, ali se večeras nikome ne isplate

Vreme čitanja: 6min | uto. 13.12.22. | 10:55

Odbračun Argentine i Hrvatske obećava vrhunsku fudbalsku predstavu, igru živaca i mnogo temperamenta na terenu i tribinama

Tri od četiri dosadašnja meča nokaut faze Svetskog prvrenstva u Kataru, u kojima su učestvovali Argentinci i Hrvati (dva puta), završeni su izvođenjem jedanaesteraca, pa je jasno da publika na velelepnom Lusailu (20.00, RTS 1, TV Arena Sport), ali i širom čitave planete, može da iščekuje da pitanje prvog finaliste 22. planetarne smotre svetskog fudbala bude odlučeno na još jednom fudbalskom ruletu. Penali će možda i odlučivati, ali nikako ne zaslužuju da se nađu u prvom planu, pošto smo uvereni da će ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu uživati u ratničkom, direktnom fudbalu, odnosno žestokom odmeravanju snaga dve odlične selekcije.

Naravno, pod posebnom lupom će biti Lionel Mesi i Luka Modrić, dvojica fudbalera koja su u ogromnoj meri obeležila fudbalsku igru na početku 21. veka. Sada je došao trenutak da se stavi tačka, ovo će biti njihov posednji Mundijal, i daće poslednji deo svog fudbalskog dara da taj kraj učine spektakularnim. Modrićeva prednost je to što nema nikakvo opterećenje na svojim plećima, jer drugi put uzastopno na svetskim prvenstvima sa Vatrenima nadmašuje sva objektivna predviđanja. Jednostavno, u situaciji da uživa komandujući odgovornom i dobro organizovanom fudbalskom vojskom, spremnom da odgovori na svaki svaku komandu svog nadređenog, dok sa druge strane Mesi više od jedne decenije prolazi kroz ogromne pritiske u državnom timu.

Izabrane vesti

Mnogi su mišljenja da se omaleni Argentinac u dresu Gaučosa pretvori u nekog potpuno drugog čoveka. Upravo ta odgovornost čini da uvek izgleda smrtno ozbiljno, nema osmeha, a možemo reći ni istinskog uživanja u igri, već kao da se nervoza konstantno uvećava. Sve to je kulminiralo posle eliminacije Holandije u četvrtfinalu, kada su Argentinci, a pre svih Lionel Mesi, bili usresređeni na verbalni obračun sa protivnikom, umesto da energiju usmere na sopstvenu radost. Dakle, prilično je jasno da će dešavanja na večerašnjoj utakmici u ogromnoj meri zavisiti od Mesijeve psihološke pripreme za meč. Ukoliko iz glave bude uspeo da izbaci optrećenje vezano za plasman u finale, i bude u mogućnosti da iskaše svo svoje umeće, onda se hrvatskoj odbrani loše piše. U suprotnom, ekipa Zlatka Dalića će biti u idealnoj situaciji da se domogne drugog uzastopnog finala na Mundijalima.

HRVATI VERUJU U SVOJ VEZNI RED, ALI ĆE ARGENTINA PROBATI BAŠ TU DA IH SLOMI

Modrić i Kovačić ©ReutersModrić i Kovačić ©Reuters

Opte mišljenje u fudbalskoj javnosti jeste da Hrvati imaju kvalitetniji vezni red od Argentine, mada je previše teško praviti takve paralele, s obzirom da manevri dva tima poseduju potpuno drugačije tipove igrača, a i sama fudbalska filozofija dve ekipe je drugačija. Ipak, upravo to potcenjivanje talenta u veznom redu Gaučosa moglo bi da motiviše Skalonijev tim da ključnu prevagu napravi upravo na sredini terena, gde ima izuzetno odgovorne i borbene igrače. Rodrigo de Pol, Aleksis Mekalister i Enco Fernandez, sa velikim žarom ulaze u svaki duel i pokušaće potpuno da poremete sponu Modrić-Kovačić, koja je dominantna na lopti. Ipak, Hrvatska takođe ume da odgovori žestinom, u čemu prenjači beskompromisni Marcelo Brozović. Argentinci će probati u najvećoj meri da onesposobe Modrića da komanduje igrom, da što pre prekidaju akciju Hrvata, a onda da ubitačnom tranzicijom otvore Mesiju, Di Mariji i Alvarezu da ugroze gol fenomenalnog Dominka Livakovića.

Da Argentince ipak čeka prilično težak posao govori i činjenica de je vezuni red sa Modrićem, Kovačićem i Brozovićem poražen na samo jednom od poslednjih 12 takmičarskih utakmica i to od Španije na Evropskom prvenstvu 2020. godine posle produžetaka.

Moglo bi da se kaže da će ovo biti okršaj takmičarski dva najneugodnija protivnika u dosadašnjem toku Mundijala. Hrvati su na delu demonstrirali psihološku stabilnost i savršen mentalitet vraćanjem iz neugodnih situacija okršajima sa Japanom i Brazilom, pa se nijednog trenutka ne smeju otpisati ni protiv Argentine, bez obzira na kretanje rezultata. Sa druge strane, Gaučosima je prijao startni kiks od Saudijske Arabije, jer je uticao da se dodatno grupišu i shvate da nema ništa od ozbiljnog rezultata ukoliko koncentracija u Skalonijevom timu nije na maksimumu od početka do kraja meča. Doduše, Argentinci su imali padove i protiv Australije i protiv Holandije, što je zagorčavalo život njihovoj fantastičnoj publici na tribinama, ali su zaslužene pobede na kraju bile izvojevane. Sada više nema prostora za bilo kakve propuste u igri dvostrukog šampiona sveta, koji na najvažniji trofej u svetskom fudbalu čeka od davne 1986. godine.

AKO BUDE PENALA - GOLOVI ĆE BITI BLINDIRANI

Emilijano Martinez ©ReutersEmilijano Martinez ©Reuters

Ako na kraju krajeva dođe do jedanaesteraca, izvođače će bez sumnje čekati najteži posao u dosadašnjem toku turnira, s obzirom da su i Dominik Livaković i Emilijano Martinez istinski majstori u ovakvim situacijama. Postoje određena mišljenja i da će upravo jedan od ovih čuvara mreže, čija se selekcija bude našla u velikom finalu, ujedno biti i najveći favorit za osvajanje najboljeg na Mundijalu.

Ako kojim sučajem on bude i heroj penal serije, verovatno neće biti nikakve dileme po tom pitanju. Livaković je blistao protivn Japana i Brazila, a onda mu je Martinez uzvratio hvatanjem "živih" lopti Virdžila van Dajka i Stivena Berghujsa.

Livaković je postao tek treći golman u istoriji Mundijala koji odbranio četiri penala u penal serijama na svetskim prvenstvima, izjednačivši se sa Danijelom Subašićem i Serhijom Gojkočeom, što dovoljno potvrđuje kakva nas drama očekuje u slučaju jedanaesteraca.

FAKTOR - SELEKTORI

Zlatko Dalić ©ReutersZlatko Dalić ©Reuters

Komotno se može reći da Zlatka Dalića sve do ovog turnira niko nije stručnjaka vrhunskog kova, već se o njemu praktično govorilo kao sporednom faktoru fenomenalnih dešavanja u hrvatskoj reprezentaciji. Ipak, ne samo da je sve to demantovao, već je na vrhunski način odradio jedan deo generacijske smene unutar državnog tima, a rezultati su ponovo bili fenomenalni. Ipak, i njemu i reprezentaciji biće mnogo teško da se potvrde onda kada se od državnog tima bude oprostio jedan od najboljih vezista današnjice, Luka Modrić, ali će se o tome tek govoriti kada se bude okončan Mundijal u Kataru.

"Mi smo među četiri najbolja na svetu, to je izuzetan uspeh za Hrvatsku. Velika je stvar doći tu na dva uzastopna svetska prvenstva, međutim, želimo više. Igramo sa sjajnom Argentinom, sjajnom ekipom koju predvodi Mesi i koja će biti veoma motivisana. Analizirali smo našeg protivnika, znamo kako igraju i gde žele da odvedu utakmicu. Spremamo se za njih, po prirodi sam optimista, verujem svojim igračima, pokazuju visok nivo kvaliteta i karaktera. Nećemo se prilagođavati protivniku, svesni smo svoje snage", rekao je Dalić.

Lionel Skaloni ©ReutersLionel Skaloni ©Reuters

Dalićev presudni kvalitet je upravo ta mirnoća, koju je uspeo u potpunosti da preslika na svoj tim, a čini se da je upravo to bio i glavni adut Lionela Skalonija onda kada u avgustu 2018. godine preuzeo užarenu klupu od temperamentnog Horhea Sampaolija. Sa reprezentacije je skinuo pritisak, koji je sastavni deo Sampaolijeve filozofije, potencijalno nepoverenje unutar svlačionice predupredio je postavljanjem stručnog štaba od autoriteta (Samuel, Ajala, Ajmar), a onda je krenuo da "kupuje" poverenje čitave nacije. U tome je definitivno uspeo osvajanjem Kopa Amerika u julu prošle godine pobedom nad Brazilom usred Rio de Žaneira, posle čega se pričalo o njegovom trenerskom pečatu. Stvari je postavio na svoje mesto i tokom ovog turnira, a da li će sve to uspeti da kruniše i plasmanom u šesto finale Argentine na Mundijalima videćemo baš večeras.

"Nećemo menjati naš način razmišljanja, ovo je ključna utakmica za nas. Ponekad sreća može da bude na vašoj strani, kao u prošlom meču, ali ako imamo dobar pristup možemo da dostignemo svoje ciljeve. Biće to ključna utakmica, posebno za naše navijače. Ali, u isto vreme ovo je fudbal, ovo je sport i ponekad najbolji tim ne pobedi", rekao je Skaloni.

FIFA je večerašnji meč poverila čoveku od poverenja Danijeleu Orsatu, od kojeg se očejuje da utakicu održi pod kontrolom i ne bude njen najistaknutiji pojedinac. Neće mu biti lako s obzirom da će biti mnogo žestokih duela, ali i velikog prostiska i želje na tribinama. Tribine Lusaila maksimalno krcatim učiniće sjajni navijači Argentine, koji su bili bez premca u dosadašnjem toku turnira.

ARGENTINA - HRVATSKA

(20.00, RTS 1, TV ARENA SPORT PREMIUM)

Stadion: Lusail

Kapacitet: 80.000

Sudija: Danijele Orsato

ARGENTINA (4-3-3): Martinez - Molina, Romero, Otamendi, Taljafiko - Fernandez, De Pol, Mekalister - Di Marija, Mesi, Avlarez

HRVATSKA (4-3-3): Livaković - Juranović, Gvardiol, Lovren, Sosa - Modrić, Brozović, Kovačić - Pašalić, Kramarić, Perišić.


tagovi

Luka ModrićLionel MesiZlatko DalićLionel SkaloniKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara