Valentin Barko (© AFP)
Valentin Barko (© AFP)

Boka ima čudo od deteta, ali ne i prednost protiv Palmeirasa

Vreme čitanja: 3min | pet. 29.09.23. | 04:50

Valentin Barko blistao tokom 70 minuta na terenu, međutim, Kavani i Merentijel nisu uspeli da pronađu put do mreže brazilskog tima u prvom meču polufinala Kopa Libertadoresa

Bombonjera je bila na visini zadatka i u fantastičnoj atmosferi ugostila goste iz Brazila, ali fudbaleri Boke Juniors nisu uspeli da iskoriste vetar u leđa koji su dobijali sa tribina i savladaju Palmeiras u prvom okršaju polufinala Kopa Libertadoresa. Uprkos konstantnom pritisku i napadima domaćih, Veredao je odoleo i sačuvao pozitivnu "nulu" za revanš na svom stadionu 6. oktobra - 0:0.

Uživanje je bilo gledati izdanje 19-godišnjeg Valentina Barka, koji je na terenu proveo 70 minuta. Iako po vokaciji levi bek, bilo ga je svuda. I u odbrani i u napadu, i na levoj i na desnoj strani. Početkom drugog poluvremena uspeo je da blokira šut Ronija u napadu Palmeirasa, a onda nekoliko trenutaka kasnije pred kaznenim prostorom rivala proba da stovri gol šansu za Edinsona Kavanija. Tada je njegova namera osujećena, ali je nekoliko puta pre toga uspeo da pronađe urugvajskog golgetera, međutim, vremešni Matador je još jednom pokazao da nije u formi u kojoj je svojevremeno nastupao za Palermo, Napoli, Pari Sen Žermen... Ostao je na samo jednom golu u devet mečeva za Boku Juniors.

Izabrane vesti

Trudio se raspoloženi Barko da pomogne iskusnom saigraču da popravi lični učinak, ali osim što je u nekoliko navrata bio za koji centimetar neprecizan, Kavani nije uspeo da učini nešto više. Za razliku od njega mladi Valentin Barko je pokazao zašto se još pre dve godine našao na čuvenoj Gardijanovoj listi igrača koji obećavaju - Next Generation i zašto se nedavno pojavila vest da se u trku za njegov potpis pored Borusije Dortmund, Juventusa i Brajtona ozbiljno uključio Mančester Siti.

Uspeo je Pep Gvardiola da bude najbrži do Riverovog Hulijana Alvareza, pa neće biti iznenađenje ukoliko mu pridruži Bokino "čudo od deteta". Posebno jer se pominje da je za transfer potrebno oko 10.000.000 evra. Za takav pregled igre, kretnju, kontrolu lopte i preciznost pasa pomenuta cena je prava sitnica.

Podizao je Barko Bombonjeru na noge, ali uzalud. Ovaj put nije imao ko da ga isprati, pa će se argentinski velikan suočiti sa izuzetno teškim zadatkom u Brazilu. Palmeiras ima iskusniji tim kada su u pitanju ovakve utakmice, na krov Južne Amerike peo se 2020. i 2021. godine (pre toga 1999), dok je klub iz Buenos Ajresa poslednju od šest kontinentalnih titula osvojio još 2007.

Ipak, argentinski okršaj pokazao je da u Boki Juniors imaju čemu da se nadaju. Bili su mnogo bliži pogotku, mada je utisak da se gosti i nisu previše trudili da učine nešto pred golom žuto-plavih; bitnije im je bilo da sačuvaju svoj gol.

Sa ovih 0:0 i revanšom na svom stadionu Palmeiras je definitivno bar za nijansu bliži da se u finalu sastane sa jednim od rivala iz nacionalnog prvenstva, pošto u drugom polufinalu igraju Fluminense i Internasional. Rezultat prve utakmice je 2:2, a ukoliko finale ovogodišnjeg Kopa Libertadoresa protekne bez Boke, Brazilci će imati priliku da se dodatno približe Argentincima u ukupnom učinku kada je reč o trofeju najjačeg klupskog takmičenja u Južnoj Americi. Trenutni odnos je 25:22 u korist Gaučosa, s tim da je poslednji argentinski tim koji se popeo na kontinentalni krov bio River 2018. godine. Bilo je to u čuvenom finalu sa Bokom započetom u Buenos Ajresu, a dovršenom u Madridu.

Za razliku od tadašnjih incidenata, sada je iz Argentine u svet poslata dosta lepša slika.

KOPA LIBERTADORES - POLUFINALE (PRVI MEČ)

Četvrtak

Fluminense - Internasional 2:2 (1:1)

/Kano 10, 78 - Maljo 45+5, Patrik 64/

Petak

Boka Juniors - Palmeiras 0:0



tagovi

Kopa LibertadoresBoka juniorsPalmeiras

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara