Tite sa Danilom pred novinarima (©Reuters)
Tite sa Danilom pred novinarima (©Reuters)

Brazilci pred Hrvatsku: Isti čovek snimio njih i Srbiju, nastavićemo da plešemo

Vreme čitanja: 3min | čet. 08.12.22. | 13:04

Selesao se ne boji ni produžetaka

(Od specijalnog izveštača iz Katara)

Brazil je ekipa koja je u dosadašnjem delu Mundijala najviše pokazala, ali sada ih u četvrtfinalu protiv Hrvatske čeka i najteži ispit uz sav respekt prema Srbiji, Švajcarskoj ili Južnoj Koreji koje su do sada pobedili. Pa ipak, jasno je da se Brazilci nikoga ne plaše. Istorija, ali i umeće aktuelne generacije ulivaju im samopouzdanje.

Izabrane vesti

Na konferenciji za medije uoči sutrašnjeg meča, selektor Tite i desni bek Danilo nisu bili posebno rečiti, ali su otkrili neke interesantne detalje.

“Naš saradnik Rikardo Gomes nam donosi bitne informacije. On je skautirao Srbiju, a sada je i Hrvatsku. Objasnio nam je do detalja Hrvate. Imaju igrače preko 30 godina, iskusne na velikim turnirima. Poseduju veliki individualni kvalitet, ali i tehnički ekipni kvalitet. Imaju tehnički jako dobre veziste. Bitno je njihovo markiranje. Znamo njihov modus operandi. Ipak, moj fokus je na brazilskom timu. Spremni smo za njih. Dizaćemo i spuštati intenzitet tokom meča i želimo da što pre postižemo golove. Mi moramo da ponovimo naše standarde, pa ko bude bolji neka prođe dalje”, rekao je Tite.

Bilo je i pitanje oko proslave golove, plesovima koji znaju da se oduže i da li je to nepoštovanje protivnika?

“Ovo nije moj tim već brazilski. Žao mi je što ljudi ne poznaju brazilsku kulturu i istoriju. To ostavljam sa strane i fokusiram se na svoj posao. Znate moju istoriju i moj rad i znate koliko sam diskretan i koliko poštujem rivale. Odnos koji imam sa mlađom generacijom je sjajan. Imam 61 godinu neki od njih po 21 i mogu mi biti unuci. Nastavićemo da plešemo. Kada slikate sliku, cela slika su sportisti. Mi samo doprinosimo iz pozadine da se ta slika naslika. Igrači su glavni i njima pripada slava”.

Desni bek Danilo je istakao da igračima mnogo znači podrška koju imaju od legendarnog Ronalda koji se nalazi u Dohi i posle svakog meča Brazila radi intervju sa nekim od igrača.

“Jako važno za nas. Najbolje uspomene u fudbalu me vežu za njega. Pogotovo iz 2002. kada je dao golove u finalu i kada sam kao dete trčao po ulici sa zastavom. Uvek sam bio njegov veliki fan. Ono što je uradio za Korintijans je neverovatno. Ako budem na intervjuu sa njim, biće mi mnogo drago”.

S obzirom na povredu Aleksa Sandra, Danila su pitali da li očekuje da igra desnog ili levog beka.

“Treba sačekati današnji trening i nadamo se da će Aleks biti fit za sutra. Ja sam spreman, dobro se osećam i svejedno mi je gde ću igrati. Za mene je normalno da igram na raznim pozicijama i na raspolaganju sam za sve”.  

O Hrvatskoj nije mnogo detaljisao…

“Moramo da budemo oprezni. Hrvatska je dala pet, primila dva gola do sada… Bili su finalisti, iskusni su i imaju odlične igrače kao što su Modrić, Kovačić, Brozović, Perišić… Sa nekima sam imao čast da igram. Zato sada znam koliko je zahtevno da budemo na maksimumu”.

Danila su pitali i kako mu odgovara što u defanzivnoj fazi igra desnog beka u fomaciji 4-4-2 ali u napadu prelazi napred u formaciji 3-2-5?

“Igram na ovoj poziciji dugo godina. U Sitiju, Juventusu… Tajna uspeha je kapacitet da se taktički menjamo. Naš stručni štab radi da izvuče najbolje iz igrača. Naši igrači su univerzalni i voljni da igraju na raznim pozicijama. Sve smo bolji i bolji u tome. Godinama sam razumeo šta se traži od mene. Navijači su preferirali ofanzivnije bekove i adaptirao sam se na takav fudbal i različite stilove. Naš posao je da ih zadovoljimo”. 


tagovi

TiteKatar2022Fudbalska reprezentacija Brazila

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara