Osman Bukari protiv Portugalaca (©Reuters)
Osman Bukari protiv Portugalaca (©Reuters)

Bukari se nije uplašio Ronalda, zašto bi Sona?

Vreme čitanja: 5min | pon. 28.11.22. | 10:43

Krilni napadač Crvene zvezde jedan je od aduta Gane danas od 14 časova, u meču 2. kola H grupe Mundijala u Kataru, koji će se odigrati na stadionu Edjukejšn siti u Al Rajanu

Kada je Osmar Bukari ovog leta prešao iz Genta u Crvenu zvezdu, posle prosečne sezone u francuskom Nantu u kojem je bio na pozajmici, mnogi u njegovoj Gani su to shvatili kao ogroman korak unazad. Naravno, nije lako odlučiti se na selidbu sa zapada Evrope na Balkan, za mnoge fudbalere je to bio put koji nije vodio ka zvezdama, ali 23-godišnjem momku rođenom u Akri crveno-beli dres je izgleda baš bio potreban. Samo šest meseci od promocije na stadionu „Rajko Mitić“ Bukari je došao u situaciju da postane heroj Gane. Malo mu je nedostajalo da to doživi pre četiri dana protiv Portugalije, a novu priliku imaće ovog ponedeljka od 14 časova protiv Južne Koreje. Reč je o meču 2. kola H grupe Svetskog prvenstva u Kataru, koji se igra na stadionu Edukejšn siti u Al Rajanu.

Tokom ove jeseni je dugo selektor Gane Oto Ado većao da li da povede Bukarija na Mundijal ili ne. Nekadašnji omladinac Akra Lajonsa, koji je jednu godinu proveo na doškolavanju u Anderlehtu, nije nijednom pozvan tokom kvalifikacija za Mundijal niti za Kup afričkih nacija.

Izabrane vesti

Za povratak među Crne zvezde izborio se upravo u crveno-belom dresu. Ado jednostavno nije mogao da okrene glavu na drugu stranu posle onog het-trika protiv Pjunika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, majstorskog gola Partizanu u Večitom derbiju, pa i onih asistencija u pobedi nad Trabzonom (2:1) u Ligi Evrope. Učinak od sedam golova i pet asistencija u dresu Zvezde kupili su Bukariju kartu na Mundijal.

Na premijeri je mladi napadač grickao nokte na klupi celo prvo poluvreme meča sa Portugalijom i dobar deo drugog. Pored Ajaksovog Mohameda Kudusa nije bilo realno da bude starter. Želeo je Ado da pošalje Bukarija na teren oko 60. minuta, ali kontroverzni penal za Portugalce koji je Kristijano Ronaldo pretvorio u vođstvo odložio je mundijalski debi mladog fudbalera za 15-20 minuta.

14.00: (2,75) Južna Koreja (3,00) Gana (3,05)

Dočekao ga je konačno u 77. minutu, u igru je ušao zajedno sa Džordanom Ajuom. Dok ga je još tresla ta početna trema, Portugalci su postigli dva gola i poveli sa 3:1, mada važno je napomenuti da Bukari nije kriv za te golove, već nespretna reakcija defanzivaca u oba slučaja, kao i odlične asistencije Bruna Fernandeša. Zato, u finišu meča, dobra kretnja i gol glavom, netipičan za Bukarija, vratili su nadu Gani. Osim gola, dodatnu energiju njegovim saigračima unela je i proslava pogotka, u stilu Ronalda, koji je bio jasna provokacija upućena Portugalcima.

Nisam mislio ništa loše, ponele su me emocije“, pravdao se posle Bukari, kojeg su kritikovali strani mediji.

Ipak, taj gol, ta imitacija, kao injekcija su uticali na Afrikance. Rastrčali su se, Portugalci su bili u nok-daunu, ali izostao je završan udarac. Razbranio se Diogo Košta, zaustavio je u nadoknadi vremena i jedan ambiciozan pokušaj odličnog Bukarija. Ostalo je 3:2 za Evropljane.

Bukarijeva "imitacija" Ronaldove proslave (©Reuters)Bukarijeva "imitacija" Ronaldove proslave (©Reuters)

Naravno, još uvek ništa nije izgubljeno kada su Crne zvezde u pitanju. Samo, sada im je neophodno da ne izgube i od Južne Koreje, koja je u 1. kolu odigrala 1:1 sa Urugvajem. Kako je reč o nešto bržem protivniku od Portugalaca, očekuje se da jedan od trojice igrača Crvene zvezde na Mundijalu u Kataru dobije veću minutažu. Ako ne kao starter, onda barem ranije da uđe sa klupe. U lokalnim medijima se svakako izborio za status „džokera“.

Mislim da nismo pokazali previše strahopoštovanja prema Portugalcima i njihovim zvezdama. Igrali smo dobro, pokazali smo da možemo da se takmičimo sa njima, iako imamo veliki broj fudbalera kojima nedostaje iskustvo“, kazao je Ado.

Južnokorejci nemaju u svojim redovima zvezdu veličine Kristijana Ronalda, ali imaju Hjung Min Sona, jednog od najboljih igrača Totenhema. Sjajni napadač, koji u Kataru igra sa maskom na licu zbog povrede kosti očne duplje, dobro je poznat selektoru Gane.

Zapravo, Ado je bio prvi Sonov trener po njegovom dolasku u Evropu. Radio je sa njim u mlađim kategorijama Hamburgera 2009. godine. Upravo je Ado bio taj koji je insistirao da se Južnokorejac priključi prvom timu, a kasnije je on dobrim igrama za Dinosauruse uspeo da se izbori za 10.000.000 evra težak transfer u Bajer Leverkuzen.

Mnogo mi se dopao Sonov karakter. On je bio vredan, disciplinovan mladi čovek. Mnogo je radio na sebi i zato sam ga i preporučio za prvi tim. Postao je ovako dobar zato što je nastavio da radi. Napravio je sjajnu karijeru i srećan sam što je zdrav i spreman za Mundijal, odnosno što ćemo se opet sresti u Kataru. Naravno, na nama je da ga timskom igrom zaustavimo i neutrališemo“, dodao je Ado.

Son sa maskom (©Reuters)Son sa maskom (©Reuters)

Azijsku selekciju muče malo kadrovski problemi, odnosno povrede. Dvojica prvotimaca nisu baš „fit“, zvezda Vulverhemptona Hi Džan Hvang i Napolijev Min Dže Kim. Defanzivac Napolija nije ni trenirao prethodnih dana, tako da je za njega manja šansa da se nađe danas na terenu.

Gana i Južna Koreja su se sastali četiri puta u ovom veku, ali sve u prijateljskim mečevima. Crne zvezde su slavile tri puta, Južnokorejci samo jednom. Poslednji njihov susret smo gledali u junu 2014. godine, kada je bilo 4:0 za Afrikance. Tada je Džordan Aju postigao het-trik.

Podsetnimo, rasplet u H grupi je važan i za reprezentaciju Srbije, pošto će se u osmini finala ona ukrstiti sa našom grupom. To u teoriji znači da bismo mogli da gledamo u osmini finala i susret saigrača iz Zvezde, Bukarija i našeg Strahinje Erakovića.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

SVETSKO PRVENSTVO U KATARU (H GRUPA) – 2. KOLO

Ponedeljak

14.00: (2,75) Južna Koreja (3,00) Gana (3,05)

20.00: (2,10) Portugalija (3,25) Urugvaj (4,10)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Osman Bukarireprezentacija Ganereprezentacija Južne KorejeSvetsko prvenstvoSvetsko prvenstvo 2022FK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara