©Reuters
©Reuters

Buongiorno Italia: Dibala traži 3.700.000 evra od Juventusa i sprema tužbu za naknadu štete

Vreme čitanja: 7min | pet. 03.03.23. | 12:47

Oduzimanje 15 bodova zbog štelovanja prodajnih i kupovnih cena igrača da bi se sredili završni računi kluba, su benigna kazna spram onoga što Bjankoneri rizikuju ako se dokaže da su protivno pravilima isplaćivali plate fudbalerima

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Paulo Dibala je tokom iskaza pred tužiocima koji vode istragu “Prizma” ukazao da mu Juventus duguje 3.700.000 evra i da imaju rok do aprila da mu ih isplate. Ako to ne urade do tada njegovi advokati već imaju spremnu tužbu, a Hoja ima nameru da tuži i Juventus za materijalnu štetu jer mu nije produžio ugovor i pored obećanja da će to uraditi.

Izabrane vesti

Po svedočenju Dibale dogovor Juvea sa igračima je bio da se neisplaćene plate tokom pandemije Kovida-19 nadoknade kroz dodatke na mesečne prihode s tim što je postavljen rok za isplatu celog iznosa za fudbalere koji budu prodati u međuvremenu ili im ne budu produženi ugovori, što je Dibalin slučaj.

Dodatni problem za Juve, ali i za Dibalu, je u tome što dokument sa potpisima dve strane o dogovoru nije depozitovan u Ligi Kalčo (Zajednica italijanskih prvoligaša) nego je ostao u formi privatno ugovora dve strane. Argentinski fudbaler riskira da bude suspendovan od mesec dana pa naviše zbog tog prekršaja.

Dibalino svedočenje je dodatno podgrejalo atmosferu pred okršaj Rome i Juventusa na Olimpiku u nedelju veče, ali i strahovanja da oduzimanje 15 bodova zbog štelovanja prodajnih i kupovnih cena igrača da bi se sredili završni računi kluba, su benigna kazna spram onoga što Bjankoneri rizikuju ako se dokaže da su protivno pravilima isplaćivali plate fudbalerima, odnosno zaostala dugovanja za neisplaćene dohotke tokom pauze u prvenstvu zbog Kovida pre tri godine.

FRIDKINOVI ŽELE MURINJA NA KLUPI PROTIV JUVEA

Vlasnici Rome, Dan i Rajan Fridkin, traže od nadležnih organa FS Italije da ponište odluku o suspenziji Žozea Murinjua na dva meča zabrane vođenja Rome u Seriji A zbog crvenog kartona zarađenog na meču sa Kremonezeom. Rimski klub je danas poslao i zvanično žalbu i nadaju se da će ona proizvesti ukidanje suspenzije.

Murinjo je juče 50 minuta izlagao svoje viđenje događaja pred federalnim tužiocem i potvrdio je, više-manje, sve ono što je rekao posle sukoba sa arbitrom Markom Serom. Murinjo i Roma su zatražili snimke razgovora između sudija. Podsetimo, sve što kažu sudije tokom meča se snima, međutim jedini sudija koji nije sve vreme ozvučen, već samo kada uključi snimanje, jeste četvrti sudija, tako da nije sigurno da li postoji audio zapis nemilih događaja na stadionu Zini.

Danas će biti saslušan i Sera koji je u međuvremenu, iz predostrožnosti, ostavljen da se odmori i neće deliti pravdu ovog vikenda na fudbalskim terenima u Italiji.

Nemanja Matić je uz Paula Dibalu i Krisa Smolinga glavna uzdanica Murinja na meču sa Juveom. Srpski as sa Argentincom i Englezom čini grupu igrača u koju Portugalac ima neograničeno poverenje i trebalo bi da preuzme odgovornost u veznoj liniji protiv Stare dame.

U tim Rome se, osim Smolinga i Matića, od prvog minuta vraća i Ejbraham dok je Karsdorp u prednosti nad Zalevskim za ulogu spoljnog veznog na desnom beku. Na levom boku će biti Spinacola koji igra u životnoj formi posle oporavka od povrede. Na poslednja tri meča Rome u Seriji A i Ligi Evrope, italijanski reprezentativac je stavio potpis na sva četiri gola Rimljana, tri asistencije i pogodak.

OD VLAHOVIĆA SE TRAŽI DA POTOPI ROMU

Navijači Juventusa traže od Dušana Vlahovića da potopi Romu i “potpiše” sa svojim golovima otkaz zakletom neprijatelju Žozeu Murinju. Juve je juče otvorio kapije Kontinase za svoje navijače a u centru pažnje je bio Vlahović. Srpki reprezentativac je poklonio navijačima delove svoje sportske opreme, potpisivao autograme, učestvovao u selfijima i rečju bio preplavlljen emocijama tifoza Stare dame.

Uz osmehe, rukovanja i zagrljaje, od Vlahovića je zatraženo da se raspuca protiv Rome i da pošalju na dno Murinjvov brod. Dušan je dao gol Romi iz slobodnjaka na jesenjem okršaju u Torinu i juče su mu navijači “naručili” het-trik, odnosno najmanje tri torpeda u mreži Ruija Patrisija. U poslednje dve nedelje Dušan je imao peh da mu golovi budu poništeni zbog minimalnih ofsajda, pogađao je prečke i stative ili je lopta za par centimetara izlazila iz okvira gola. Na Olimpiku će Vlahlović predvoditi napad Juvea i po logici velikih brojeva Roma bi mogla da plati ceh za sva akumulirane kredite Dušana na poslednjim nastupima.

Povratak na Olimpiko će biti posebnon značaj za Federika Kjezu. Italijan je prošle godine u januaru pokidao ligemente upravo na meču sa Romom. Nije sigurno da će početi meč od prvog minuta, pošto Alegri još vaga da li da ga baci odmah u vatru ili da ga sačuva za drugo poluvreme potvrđujući poverenje Anhelu di Mariji. Argentinac je protiv Torina na derbiju bio neprepoznatljiv i šanse da Kjeza bude starter su porasle.

Pol Pogba neće biti u početnom sastavu, ali bi trebalo da dobije ponovo šansu u drugom poluvremenu. Povratak Francuza omogućava Alegriju mnogo više taktičkih rešenja, počev od povratka na četvoročlanu odbrambenu liniju. Sa Pogbom u formi Juve može da se vrati na formaciju 4-2-3-1 ili 4-3-3.

Dobra vest za Juve je i povratak Miretija. Mladi Italijan se oporavio od povrede i moći će da bude na spisku putnika za Rim.

MILAN SA BENASEROM, FJORENTINA BEZ TERZIĆA

Aleksa Terzić je imao peh da se povredi baš u momentu kada je, konačno, uspeo da se nametne Vinčencu Italijanu kao validan izbor za ulogu startera na bekovskim pozicijama. Srpski fudbaler je povredio primicač leve noge i videćemo ga na terenu tek u aprilu.

S druge strane, Milan prvi put u ovoj sezoni nema u ambulanti nijednog povređenog igrača tako da u Firenci neće biti samo Laea i Benasera koji su suspendovani zbog kartona.

Najvažniji povratak u redovima Rosonera je Benaserov tim pre što je Krunić suspendovan, ali i da bi uhvatio ritam utakmica pred meč sa Totenhemom u Ligi šampiona sledeće nedelje. Pored Benasera, od prvog minuta bi mogli da vidimo i kapitena Kalabriju koji je u trci sa Salemekrsom za mesto na desnom boku veznog reda, budućoi da je Pioli rešio da odmori Mesijasa.

Šansu će dobiti i Ante Rebić dok je Šarl De Ketelar u baražu sa Braimom Dijazom za kompletiranje napadačkog trija sa Žiruom. Zlatan Ibrahimović kipi od želje da igra i da se on pita sutra bi na Frankiju bio u startnoj postavi, ali će morati da strpi i pored toga što uvereva sve da je u top formi.

U odbrani ne bi trabalo da bude promena. Pioli je pronašao dobitnu formulu sa kojom je preporodio Milan. Trio Kalulu, Tšau i Tomori je zatvorio sve prilaze golu Rosonera o čemu svedoči niz od četiri meča bez primljenog gola, odnosno 416 minuta od gola Lautara Martineze, poslednjeg koji je primio Milan. Uz to između stativa je ponovo Majk Menjan i lov na drugo mesto u Seriji A i na četvrtinu finala može da počne.

ČELSI PRITISKA INTER DA PRODUŽI POZAJMICU LUKAKUU

U Čelsiju ne žele da uzmu nazad Romelua Lukakua. Plavci imaju previše problema da bi natovarili sebi još jedno. U Interu oklevaju da se jasno izjasne, malo iz taktičkih razloga (da bi spustili cenu pozajmice, barem sa osama na pet miliona evra) a malo i zato što Lukaku nije onaj od pre dve godine i na snalazi se najbolje u Inzagijevim taktičkim šemama.

Kao što Čelsi ne želi natrag Lukakua tako ni Big Rom nema nameru da se vrati u London a ni u Premijer ligu, ali da bi ostao u lombardijskoj prestonici mora da odigra u velikom stilu poslednja tri meseca sezone i da pruži dokaze da je izašao iz tunela vanfudbalskih problema.

Međutim, više od Lukakua, Inter brine Alesandro Bastoni. Defanzivcu ističe ugovor 2024. godine i u Apijano Đentileu žele da potpišu novi ugovor odmah posle meča sa Portom. Priča se da bi Bastoni trebalo da dobije platu između 5 i 5,5 miliona evra, ali i da od fudbalera i njegovih agenata još nisu stigli signali da bi ceo posao mogao da bude okončan u kratkom vremenskom roku.

Nakon iskustva sa Milanom Škrinjarom, Marota i Auzilio će odmah staviti na prodaju Bastonija ako se stave potpisi na novi ugovor do aprila.

Drugi veliki problem je Marcelo Brozović. Hrvat ima previsoku platu da bi bio rezerva ili Inter nije više tako bogat klub da bi mogao da priušti sebi luksuz da na klupi sedi fudbaler čija je plata 6.500.000 evra. Na fudbaskoj mapi je veoma malo klubova koji mogu da garantuju Brozoviću istu platu tako da se u Interu nadaju da bi razmena Brozović - Kesi sa Barselonom mogla da bude dobitna kombinacija za oba kluba.

ILIĆ ZA EVROPU

Nastup Ivana Ilića na njegovom prvom torinskom derbiju bio je velika potvrda da su Granate napravile odličan posao kada su izdvojile 17 miliona evra za njegovo dovođenje iz Verone.

Trener Torina Ivan Jurić želi da konstruiše tim oko srpskog reprezentativca. Hrvatski stručnjak je prošle nedelje kreirao i mali alibi za Ivana podsećajući da je bio povređen duže vreme i da nije u top fizičkoj kondiciji. Meč sa Juventusom je pokazao da Iliću nije bilo potrebno nikakvo opravdanje. Bio je najbolji na terenu u dresu Granata i pokazao je sve kvalitete zbog kojih ga je Torino doveo: dirigovao je igrom, preuzimao odgovornost, postao tačka oslonca za saigrače na terenu, lansirao napadače teledirigovanim loptama.

Apetiti su porasli, sa Ilićem u “derbi izdanju” u Torinu veruju da mogu da se vrate u Evropu, odnosno da osvoje sedmo mesto u prvenstvu. Međutim, da bi otvorili vrata za taj cilj moraju u ponedeljak da pobede zahuktalu Bolonju Tijaga Mote, još jednog učenika Đan Pjera Gasperinija, pored Ivana Jurića, koji diže kvalitet Seriji A.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Buongiorno ItaliaPaulo Dibala

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara