(©Reuters)
(©Reuters)

Buongiorno Italia: Fudbal na Čizmi proizvodi više vesti nego što može da ih svari

Vreme čitanja: 5min | čet. 06.04.23. | 13:22

Berluskoni na intenzivnoj nezi, upad finansijske policije u tri kluba, astronomske ponude za Napoli i Murinja...

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

U poslednjih 24 sata italijanski fudbal je bio zapljusnut serijom vesti za koje bi trebalo barem sedam dana da se svare. Sve je počelo sa Silvijom Berluskonijem koji je završio na intenzivnoj terapiji, nastavilo se sa odlukom Juventusa da zabrani doživotno ulaz na svoj stadion rasistima koji su vređali Romelua Lukakua zbog boje njegove kože.

Izabrane vesti

Zatim je usledio upad pripadnika Finansijske policije u prostorije Rome, Lacija i Salernitane zbog serije krivičnih dela vezanih za falsifikovanje računa, veštačkih plusvalenci i prevara zbog kojih su se na listi osoba pod isrtagom našli predsednici Klaudio Lotito i Dan Fridkin, ali i bivši gazda Đalorosih Džejms Palota.

U večernjim časovima je Aurelio De Laurentis otkrio da je dobio ponudu da proda Napoli za astronomsku cifru od dve i po milijarde evra, ali da nema nameru da proda klub obećavajući da će ostati još dugo na njegovom čelu.

Jutros nas je dočekela priča da je saudijska kraljevska familija u Rijadu stavila na sto 120.000.000 evra da bi privolela Žozea Murinja da se preseli na Arabijsko poluostrvo i da u sledeće dve godine vodi, po svom izboru, nacionalnu selekciju, Al-Nasr (Ronaldov klub) ili Al-Ahli (klub koji je ponudio 400 miliona evra Mesiju).

Sve je garnirano pričom da bi Domeniko Berardi mogao da bude veliki poklon Lotita za Sarija ako se Lacio plasira u Ligu šampiona.

Na kraju, niko nije ni primetio da je Fjorentina ostvarila devetu uzastopnu pobedu u polufinalu Kupa Italije protiv Kremoneza na Ziniju.

ROMA I LACIO RISKIRAJU NOVČANE KAZNE I ODUZIMANJE BODOVA

Roma i njeni rukovodioci, sadašnji i bivši, su se našli pod istragom za tzv. ogledalo operacije u kojima klubovi podešavaju vrednosti igrača koje međusobno razmenjuju kako bi pokrili minuse u poslovanju. Za te operacije su vezana krivična dela lažiranja završnih računa, izadavnje lažnih faktura i komunikacija nadležnim organima, imajući u vidu da je Roma, doskora, bila kvotirana na berzi.

Laciju se stavljaju na teret da je lažno prijavljivao plate fudbalera, predstavljajući u poslovnim knjigama mnogo veće iznose nego što su fudbaleri realno zarađivali. Takođe se proveravaju fakture zbog osnovanih sumnji da je Lacio izdavao lažne račune za nepostojeće operacije i da je posledične podnosio lažne poreske prijave kako bi prikrio fakture za ne nepostojeće operacije.

Na listi osoba pod istragom su Dan i Rajan Fridkin, Džejms Palota, ali i visoki rukovodioci Rome, od bivših generalnih direktora Baldisonija i Fjenge do aktuelnog Berardija. Na drugoj strani su pod istragom Klaudio Lotito, Igli Tare i Marko Moskini glavni računovođa Lacija.

Lotito (©Reuters)Lotito (©Reuters)

Pod lupom je 18 transfera i razmena fudbalera. Najzvučnija imena su Spinacola, Fratezi, Kristante, Defrel i Kumbula kada govorimo o Romi, dok su u Laciju sporni transferi igrača iz Salernitane u Lacio dok je Lotito bio gazda oba kluba: Akpa Akpro, Sprokati, Kazazola itd.

Sportska pravda, odnosno nadležni organi će tražiti da imaju na uvid dokaze i dokumenta u posedu istražnih organa, ali su male mogućnosti da ih dobije dok istraga ne bude zarvršena i postupajući tužilac donese odluku da li da traži pokretanje krivičnog postupka ili ne. U svakom slučaju rimski klubovi riskiraju da budu novčano kažnjeni ali i da im budu oduzeti bodovi što bi dodatno učinilo haotičnim tekući šampionat budući da su u toku procesi koji se vode protiv Juventusa.

NEPRISTOJNA PONUDA ZA MURINJA

Prema pisanju Korijere delo Sporta Žozeu Murinju je stigla ponuda direktno od kraljevske familje u Rijadu: 120.000.000 evra za dve godine, sa opcijom da ostane do Mundijala u Americi 2026. godine, što će reći dodatnih 60 miliona evra.

Kuriozitet je da je Murinju ostavljeno i da bira da li želi da preuzme nacionalnu selekciju ili klubove Al-Nasr ili Al-Ahli. Murinjo je uzeo ozbiljno u razmatranje sve mogućnosti i počeo je konsultacije sa svojim vernim saradnicima koji ga prate u njegovim avanturama. Sam Murinjo, tvrdi Korijere, bi želeo da nastavi posao u Romi, ali pod uslovom da mu Dan i Rajan Fridkina jasno predoče kakva planove imaju za budućnost.

Murinjo (©Reuters)Murinjo (©Reuters)

Ponuda Murinju je deo medijske ofanzive Saudijske Arabije da dobije organizaciju Mundijala 2030. godine. Ponuda Žozeu podrazumeva da bude zaštitno lice kandidature Rijada za Svetsko prvenstvo, baš kao što je to slučaj sa Kristijanom Ronaldom. U tu priču ulazi i ponuda iz hiljadu i jedne noći za Lea Mesija, 400.000.000 dolara.

U deo promocije Saudijske Arabije kao fubdalske zemlje ulazi i organizacija italijanskog Superkupa koji će sledećeg januara biti igran u proširenoj formi sa četiri učesnika u Rijadu.

SPASITE VOJNIKE VLAHOVIĆA I LAUTARA MARTINEZA

Dušan Vlahović i Lautaro Martinez prolaze kroz veoma delikatan period u njihovim fudbalskim karijerama. Golgeterski post u klupskim dresovima dvojice igrača se pripisuje umoru i isceđenosti, fizičkoj i mentalnoj, Lautara Martineza i Vlahovićevoj prevelikoj želji, u kojoj po pravilu izgori, da se odblokira i počne da trese mreže.

Interesantno je da se u analizama konstatuje i da način na koji igraju Juventus i Intera značajno doprinosi paradoksu da Vlahović i Lautaro, ali i Lukaku, tresu mreže u nacionalnim selekicijama, a ostaju na suvom u Juveu odnosno Interu. Spora, horizontalna igra sa pregršt pasova koji ničemu ne služe i razmaci između linija pogotovo vezne i napadačke, primoravaju Vlahovića i Lautara da često igraju sa leđima okrenutim golu. Druga posledica je ili da su odsečeni od ostatka tima ili da su daleko od gola.

Vlahović (©Reuters)Vlahović (©Reuters)

Maks Alegri i Simone Inzagi snose deo odgovornosti za zastoj u razvoju najvažnijih igrača u svojim timovima. Trener Intera razmišlja da ostavi Lautara na klupi protiv Salernitana kako bi napunio baterije i dočekao oran i odmoran za dvoboj sa Benfikom. Na drugoj strani Alegri je u dvostrukoj nedoumici, da li da igra na kartu Milika protiv Lacija od prvog minuta ili da bude hrabriji i pošalje na teren Poljaka i Srbina zajedno, kopirajući delimično poteze sprskog selektora Dragana Stojkovića koji često igra sa duplim špicom Mitrović - Vlahović.

Statistički podaci su indikativni. U ovoj sezoni Vlahović je na sedam utakmica pod nacionalnom zastavom dao šest golova, na 30 mečeva u dresu Juvea zartesao je mrežu 11 puta. Na drugoj strani, Lautaro se vratio u odličnoj formi iz Katara. U januaru je bio najbolji strelac Serije A uz Osimena, postigao je pet golova, a onda je usledio blakaut, jedan gol na poslednjih osam mečeva i Inter je od drugog mesta pao na peto u čistilište između raja Lige šampiona i pakla Lige Evrope.


tagovi

Žoze MurinjoRomaLacioAurelio De LaurentisNapoliJuventusDušan VlahovićSerija A

Obaveštavaj me

Roma
Lacio
Inter
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara