Šalovi sa likom Kontea (© Reuters)
Šalovi sa likom Kontea (© Reuters)

Buongiorno Italia: Gde će Konte ispravljati greške?

Vreme čitanja: 6min | sre. 22.03.23. | 13:44

Inter, Mlan, Roma ili Juventus...

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Svi veliki italijanski timovi, osim Napolija, napravili su kolosalne greške u poslednja dva prelazna roka. Kad se stave na tas učinci igrači koji su pojačali redove Milana, Intera, Juventusa, Rome i Lacija u poslednjih godinu dana teško je proceniti ko je napravio veće greške. Filip Kostić, Malik Tšau, Paulo Dibala, Alesio Romanjoli i eventualno Onana su izuzeci koji potvrđuju pravilo.

Izabrane vesti

Po mišljenju Gazete delo sport na neslavnoj listi prvo mesto pripada Milanu, iza dolaze Inter i Juve, a onda dva rimska tima. Paolo Maldini i Riki Masara su uspeli da „promaše“ sva pojačanja, osim Tšau, mada je i bivši igrač Šalkea tek u poslednjih mesec dana izašao na površinu. De Ketelare, Adli, Origi, Dest, Vranks, Pobega su ispod svih, čak i najpresimističkijih prognoza.

Maldini i Masara možda mogu da budu opravdani za flop zvani De Ketelare - štaviše Belgijanac možda i napravi zaokret već u sledećoj sezoni, mlad je, talantovan je ima sve predispozicije da izađe iz tunela – ali nemaju za Divoka Origija. Belgijanac nije samo bio često povređen, nego je u prethodnih šest godina prihvatio mirno da bude rezerva u Liverpulu. Logično se postavlja pitanje kako neko može da veruje da će da unese preporod ili varnicu u igru Milana neko ko se godina miri sa sudbinom da je rezerva? Veliko razočarenje su Pobega i Adli. Italijan i Francuz su bili ostavljeni da se kale pre dve godine u Torinu odnosno Bordou, ali se nisu dovoljno iskalili za tim sa šampionskim ambicijama.

Filip Kostić se pokazao kao najbolje pojačanje Juventusa, verovatno posle Kvarachelije i najisplativije u Seriji A. Glejson Bremer je solidan, ali imajući u vidu cenu njegovog transfera i platu, učinak je zadovoljavajući, ali nije egzaltirajući. Federiko Gati se probudio u poslednje dve nedelje. Međutim, njih trojica ne mogu da pokriju izostali doprinos četvorice igrača koji su trebali da budu dodatna vrednost Stare dame, Pol Pogba, Anhel Di Marija, Leandro Paredes i Arkadijuš Milik.

Povrede su u dobroj meri uslovile doprinos Pogbe, Di Marije, Paredesa i Milika. Francuz je odigrao 35 minuta u ovoj sezoni, Di Marija je preskočio gotovo polovinu utakmica u dosadašnjem delu sezone, Paredes je neprepoznatvljiv do te mere da je Alegri morao da pozovi Barenečeu iz drugog tima Juvea. Milik je malo zbog povreda, malo zbog forme odigrao tek pet, šest utakmica na poželjnom nivou.

U Interu su, na stranu Onana, najmanje loša pojačanja Frančesko Ačerbi i Henrik Mhitarjan. Prvi na pozajmici iz Lacija u 35. godini, drugi došao kao slobodan igrač iz Rome u 34. godini. To što su oni postali starteri najbolje objašnjava zašto je Inter ima samo 50 bodova posle 27 kola u Seriji A. Romelu Lukaku je veliko razočarenje, izgleda kao bleda kopija fudbalera koji je za vreme Antonija Kontea bio lokomotiva Intera. Raul Belanova i Kristijan Aslani su verovatno malo svojim (ne)zaslugama, a još više karakteru Simonea Inzagija, već viđenom u Laciju, završili na margini tima jer trener Intera nema poveranjau mlade igrače i preferira da igra sa fudbalerima over 30.

Kupovina Lacija u poslednja dva prelazna roka je kontradiktorna. Igrači koji su najviše koštali su završili na perferiji Sarijeve ideje tima Nebeskoplavih, od golmana Maksimijana preko Markosa Antonija do Matea Kančelijerija, kao i Luka Pelegrini koji je stigao u januaru. Alesio Romanjoli je potvrdio klasu dok je Nikolo Kazale posle adaptacije koja je trajala par meseci postao starter. Kao i Kazale, i Vesino je posle neubedljivog starta u dresu Lacija s vremon postao veoma važan šraf u Sarijevom timu.

Od sedam pojačanja Rome u poslednja dva prelazna roka samo su Dibala i Matić, donekle, opravdali očekivanja. Andrea Beloti još nije postigao gol u Seriji A, Đini Vajnaldum se nedavno oporavio od teške povrede, Zeki Čelik nema štofa da bi bio starter u Romi, Ola Solbaken i Dijego Ljorente ne samo da nisu u konkurenciji da budu starteri, nego su i prilično blede alterantive.

ROMA, INTER, MILAN I JUVE U TRCI ZA KONTEA

Lautaro i Kalulu (© Reuters)Lautaro i Kalulu (© Reuters)

Antonio Konte će završiti vrlo brzo priču u Totenhemu, pitanje je dana, najviše nedelja. Otkaz će stići tokom pauze u prvenstvu ili na kraju sezone. Roma i Inter su već kontaktirali neformalno italijanskog stručnjaka. Još uvek smo daleko od faze da bi moglo da se priča o pregovorima, jer i Đalorosi i Nerazuri moraju da vide kako će Murinjo i Inzagi završiti sazonu. Jedno je sigruno, ni Roma a ni Inter, ne mogu sebi da priušte luksuz da plaćaju dva trenera što će reći da će klubovi morati da pronađu rešenje za sporazumni raskid ugovora koji važe do leta 2024.

Murinjo veruje da može da se vrati u tzv. veliki krug trenera koji će se zavrteti ovog leta jer će nekoliko platežno sposobnih timova biti bez šefa stručnog štaba. Karlo Ančeloti je veoma blizu da prihvati ponudu Brazila. Grem Poter, osim ako ne osvoji Ligu šampiona, neće ostati na kormilu Čelsija kao ni trener PSŽ Kristof Galtije. Realu, PSŽ-u i Čelsiju valja dodati i Totenhem. Četiri prazne klupe će neizbežno zavrteti trenerski ringišpil sa pet zvezdica.

Iz Murinjovog enturaža su procurele informacije da bi trofejni stgručnjak mogao da iskoristi sticaj okolnosti da pre nego što sedne na klupu Portugala oproba još jednom sreću u nekom od velikih klubova. Žozeov ugovor ističe sledećeg leta, ali u njemu postoje klauzule koje omogućavaju Portugalcu da anticipira kraj avanture u Večnom gradu.

Juventus i Milan takođe prate Kontea. Ostanak Stefana Piolija u Milanu je direktno vezan za plasman u Ligu šampiona i Konte je jedno od validnih rešenja. Odlaskom Andree Anjelija više ne postoji embargo na Konteovo ime u Kontinasi, međutim, šanse da se sledećeg leta vrati na klupu Bjankonera su manje u odnosu na druge solucije.

Naruku Kontea ide činjenica da je na snazi još uvek zakon koji garantuje poreske olakšice Italijanima koji se vraćaju u otadžbinu posle dve ili više godina provedenih u inostranstvu. To znači da bi klub koji angažuje Kontea plaćeo polovinu poreza na njegovu platu. U svakom slučaju Konte će morati da privvati barem duplo manju platu od aktuelne u Totenhemu.

MAROTA I AUZILIO ŽELE DA PRODUŽE UGOVOR DŽEKU

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Edin Džeko, prema pisanju italijanskih medija, odustao je od zahteva da produži ugovor sa Interom samo pod uslovom da on bude dvogodišnji. Generalni direktor Intera Bepe Marota i sportski direktor Pjero Auzilio su od početka pregovora insistirali na jednogodišnjem produžetku saradnje i sa promenom Džekove pozicije sada je ostalo samo da familija Žanga da zeleno svetlo za stavljanje potpisa. Džeko, sa napunjenih 37 godina, trebalo bi da ima platu od 5.000.000 evra, odnosno koštao bi Nerazure malo manje od 10.000.000 evra.

RABIO JAVNO IZJAVLJUJE LJUBAV JUVEU, A TAJNO PREGOVARA SA ARSENALOM

Rabio (© Reuters)Rabio (© Reuters)

Adrijen Rabio je u intervjuu Tutosportu je ostavio otvorena vrata za nastavak karijere u Juventusu, ali je birao reči tako da ne da nikakvo obećanje. Francuski fudbaler je izjavio da mu se sviđa ambijent u Juventusu i ambicija da se uvek pobeđuje i osvajajau trofeji, te da bi mogao da ostane i pored toga što mu ističe ugovor i može da napusti Kontinasu bez evra obeštećenja.

Iza slatkorečivih nastupa Rabioa koji je značajno poboljšao utisak i učinak u poslednjoj sezoni u dresu Juvea krije se taktika kupovanja vremena. Naime, italijanski eksperti za prelazni rok otkrivaju da je Rabioova mama Veronik u ozbiljnoj fazi pregovora sa Arsenalom. Imajući u vidu ekonomski potencijal Tobdžija i Stare dame, kao i apetite Rabiove mame-menadžera nije teško naslutiti kom će se carstvu privoleti francuski fudbaler.

Interesantno je da je Rabio izjavio da mu se više sviđa nadima „Ludi konj“ nego „Vojvoda“.


tagovi

Antonio KonteRomaJuventusInterBuongiorno Italia

Obaveštavaj me

Inter
Juventus
Roma
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara