Marko Grujić protiv Intera (©AFP)
Marko Grujić protiv Intera (©AFP)

Buongiorno Italia: Grujić očarao Italijane – Marko je kompletan vezni igrač! U Torinu o slučaju Radonjić

Vreme čitanja: 8min | čet. 23.02.23. | 13:56

Teme su i Interova pobeda u Ligi šampiona, te nastupi ostalih italijanskih klubova u Ligi Evrope i Ligi konferencije

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Porto je izgubio od Intera, ali je Marko Grujić ostavio veoma jak utisak na italijanske ljubitelje fudbala. Srpski reprezentativaca je zaradio hrpu pozitivnih komentara i uz golmana Porta Dioga Kostu je proglašen za najboljeg aktera Porta na meču sa Nerazurima.

Izabrane vesti

I pored poraza Porta, Grujić je od dobrog dela izveštača ocenjen sedmicom. Podvlači se da je dobio u potpunosti duel sa Henrihom Mhitarjanom, da ga je bilo svuda i da Andre Onana nije odbranio njegov šut nego je imao sreću da ga lopta pogodi.

Među brojnim komplimentima, najupečatljivi je bio Korijere delo Sporta koji ga je definisao kao kompletnog veznog igrača koji te nikada ne ostavlja na cedilu.

DOBRO NAM SE VRATIO BIG ROME

Romelu Lukaku (©AFP)Romelu Lukaku (©AFP)

U Milanu su svi ubeđeni da je jučerašnji gol Romelua Lukakua prelomni momenat za Belgijanca, ali i za Inter u drugom delu sezone. Nerazuri su čekali pola godine da vide Big Roma u jučerašnjem izdanju, na nivou njegove prve dve godine u Interu. Način na koji je ušao u igru, postigao gol, kreirao još par šansi i to sve u pola sata, koliko je proveo na terenu, pokazatelj su da je Lukaku na dobrom putu da bude onaj stari.

Uz sve dužno poštovanje prema drugim igračima Intera, uključujući i Lautara Martineza, jedini fudbaler u Interu koji može da lasnira ogormni kvalitativni skok celog tima je Lukaku. Interesi Simonea Inzagija i Belgijanca se podudaraju. Ostanak obojice zavisi kako će završiti sezonu. Minimum koji moraju da ostvare je osvajanje Kupa Italije, drugo mesto u prvenstvu i četvrtina finala u Ligi šampiona. Sa Lukakuom u jučerašnjem izdanju sva tri cilja su dostižna.

Ipak, lovorike zaslužuje i Onana, ne samo za odbrane, već i karakter koji je pokazao u svađi sa Edinom Džekom. Golman Nerazura je najzaslužniji za “clean sheet” Intera. Ako se može reći da je u direktnim duelima sa Grujićem imao sreće, parade na udarce Zaidua i Taremija zaslužuju ovacije.

Na kraju Nikolo Barela, srce i duša Intera. Počeo je meč loše, ali onda je iz minuta u minut povećao broj obrtaja svog motora i u drugom poluvremenu je bio gotovo besprekoran. Zagrljaj sa Lukakuom je potvrda Interove pobedničeko osovine. Ko se seća još prepirke na Marasiju.

Inače, Inter je potvrdio da je na San Siru presuda za portugalske klubove. Podsetimo na prethodnih deset mečeva samo je Boavista pre više od 30 godina izbegla poraz remizirajući sa Nerazurima.

NAPOLI JE MEĐU FAVORITIMA U LIGI ŠAMPIONA

Napolitanci impresivni (©Reuters)Napolitanci impresivni (©Reuters)

U Napulju zadovoljno konstatuju da su i u Evropi shvatili da je tim Lučana Spaletija ozbiljan kandidat za osvajanje Lige šampiona. Uz ponosno objavljivanje tekstova iz evropske štampe koji vezu hvalospeve na račun Napolija, ističe se da su Azuri, zajedno sa Bajernom, Mančester Sitijem i Real Madridom, favoriti da podingu pehar sa velikim ušima.

U pomenutom kontekstu je izvučeno na površinu i poređenje aktuelnog Napolija sa Milanom Karla Ančelotija. Ne radi se o slučajnoj paraleli jer je Ančelotijev Milan osvojio Ligu šampiona pre malo manje od 20 godina na Old Trafordu, a zatim je odigrao još dva finala u sledeće četiri godine sa Liverpulom osvojiviši još jednu titulu prvaka Evrope 2007. godine. Drugim rečima, Napoliju se proriče otvaranja berićetnog ciklusa u kojem se ambicije Azura ne zaustavljaju na Alpima, naprotiv idu mnogo dalje.

Posle najave ulaska u završnu fazu produžetka ugovora sa Hvičom Kvarchelijom uz dupliranje plate iz Kastel Volturna stižu informacije da se sprema i novi ugovor sa Kimom. Južnokorejski div će dobiti takođe povećanje plate uz povećanje iznosa raskidne klauzule sa 48.000.000 na 65.000.000 evra, naravno validna samo za klubove koji ne igraju u Seriji A.

Lučano Spaleti je blindirao defanzivca koji je svojim nastupima doprineo da Napolitanci brzo zaborave Kulibalija: “Kim ne ide nikuda, njemu je dobro u Napulju a ne napušta se mesto gde ti je dobro”.

JUVE: IMPERATIV JE IZBEĆI BRUKU U NANTU

Stara dama ne sme sebi da dozvoli da četvrti put zaredom izađe iz evropskih takmičenja u februaru, tim pre što je ovoga puta u pitanju Liga Evrope a protivnik je Nant. Italijani smatraju da je trener francuskog tima Kumbuare apsolutno u pravu kada kaže da Nant nema šta da izgubi, a da će za Juve biti šok ako ispadne.

Za nas neće biti šok ako ispadnemo, ali Juve će biti smešan ako ispadne od nas. Mi imamo šansu da sanjamo, a njima preti noćna mora”, bio je slikoviti strateg Nanta.

Maks Alegri oseća težinu meča i odgovornost. Ostanak Federika Kjeze u Torinu – nisu želeli u Kontinasi da riskiraju ozbiljniju povredu – promenio je ponovo planove trenera Bjankonera. Ništa od superofanzivnog napada sa četvoricom musketara i formacije 3-4-3. Vraća se na sigurnu postavku 3-5-1-1 koja sa spuštanjem De Šilja i podizanjem Kostića lako postaje 4-3-3.

U poslednja 24 sata porasle su šanse Mojzea Kena da zaigra od prvog minuta ispred Dušana Vlahovića. Alegri još uvek nije doneo definitivnu odluku, ali je izvesno da će Italijani i Srbin podeliti minutažu u Nantu, pitanje je samo ko će početi a ko završiti meč.

U formaciji 3-5-1-1 Filip Kostić će imati veću slobodu da deluje u ofanzivnoj fazi igre i imaće manje odbrambenih zadataka, dok se od Anhela di Marije očekuje da donese kvalitativnu prednost na terenu.

JUVENTUS (3-5-1-1): Ščesni - Danilo, Bremer, Aleks Sandro - De Šiljo (Kvadrado), Fađoli, Lokateli, Rabio, Kostić - Di Marija - Ken (Vlahović).

MURINJOV ZOV NAVIJAČIMA ROME

Žoze Murinjo ne priča često sa novinarima, ali svaki put kada to učini iskoristi priliku da pošalje poruke okruženju ili pojedincima. Posle meča sa Veronom Portugalac nije bez razloga podsetio na atmosferu na Olimpiku u revanš meču protiv Bode Glimta u Ligi konferencije prošle sezone. Murinjo želi istu atmosferu večeras protiv Salcburga.

Romi je potrebna pobeda od dva gola razlike da bi prošla u osminu finala Lige Evrope. Zadatak koji neće biti lak ako se uzme u obzri da su Đalorosi čak 17 puta u ovoj sezoni, u svim takmičenjima, pobedili sa samo jednim golom prednosti.

Velika nepoznanica nad večerašnjim duelom visi i zbog toga što se neće znati do kraja da li će Roma igrati sa svoja tri tenora: Dibalom, Pelegrinijem i Ejbrahamom. Sva trojica su pod znakom pitanja zbog povreda.

Postoji mala šansa i da vidimo Ginija Vajnalduma od prvog minuta protiv Salcburga. Holanđaninova kondicija se poboljšava iz dana u dan, ali se čini da će Murinjo potvrditi par KristanteMatić na sredini terena. Šanse da vidimo Vajnalduma od prvog minuta će porasti ako i Dibala i Pelegrini ostanu na klupi.

Koliko je večerašnji duel važan za Romu pokazuje činjenica da je Murinjo ostavio ceo tim i stručni štab da prenoći zajedno u Trigoriji pred večerašnji duel, s ciljom da podigne svest o značaju meča i pojača koheziju između svojih fudbalera.

U timu Salcburga neće biti srpskog reprezentativca Strahinje Pavlovića koji je ostao u Salcburgu zbog kartona.

ROMA (3-4-2-1): Rui Patrisio - Mančini, Smoling, Ibanjez - Zalevski, Kristante, Matić, El Šaravi - Dibala, Pelegrini – Ejbraham.

LACIO DESETKOVAN U KLUŽU

Nebeskoplavi su doputovali u Kluž bez četvorice startera (Milinković Savić, Romanoli, Pedro i Zakanji) plus prve rezerve u odbrani Patrika (kartoni). Srećom po Lacio Kluž je skroman tim što se videlo na Olimpiku kada i pored igrača više tokom gotovo cele utakmice nije uspeo da ozbiljnije pripreti golu Lacija.

Mauricio Sari nije veliki entuzijasta kada je u pitanju Liga konferencije. Stekao se utisak da bi rado izašao iz ovog takmičenja da je Kluž barem malo ozbiljniji rival. Sari se fokusirao na prvenstvo i njegov jedini prioritet je da stigne do četvrtog mesta i prava da sledeće sezone igra u Ligi šampiona. To se moglo naslutiti iz njegovog odgovora na pitanje o ambicijama u Ligi konferencije, gde Lacio, objektivno, ima formaciju da je osvoji.

U ovom momentu nemamo konkurentan tim da osvojimo ovaj kup, tu su timovi koji su jači od nas. Ne treba da budemo površni”.

Podsetimo, Lacio je najzvučnije ime u Ligi konferencija, a jedina dva kluba koja su po igračkom kadru blizu Nebeskoplavih su Viljareal i Vest Hem.

U svakom slučaju večeras ćemo videti Lacio sa par igrača koji nisu imali puno prilika da igraju u ovoj sezoni, od golmana Maksimijana do talentovanog Luke Romera.

LACIO (4-3-3): Maksimijano - Lacari, Hila, Kazale, Hisaj - Luis Alberto, Kataldi, Bašić - Romero, Imobile, F. Anderson.

SLUČAJ RADONJIĆ

Nemanja Radonjić (©AFP)Nemanja Radonjić (©AFP)

Slučaj je hteo da u istoj nedelji kada su akumulirani uslovi za obavezni otkup Nemanje Radonjića (Torino će platiti dodatna dva miliona Marseju) strpljenje Ivana Jurića za srpskog fudbalera iscuri. Tako smo došli u poziciju da vest o otkupu Radonjića bude garnirana sa scenarijom da je Nemanja već na transfer listi za prodaju sledećeg juna.

Odnos između Radonjića i Jurića je dostigao tačku u kojoj je teško zamisliti da bi mogao da bude ispeglan. Trener Torina se na neki način smatra izdanim od sprskog fudbalera. Jurić je insistirao da Torino dovede Radonjića prošlog leta, garantovao je za njega.

Radonjić je počeo avanturu u velikom stilu. Činilo se da su svi napravili odličan potez i Nemanja i Torino. Navijači su ga prihvatili raširenih ruku na stadionu Grande Torino su se pojavili transparenti koji su Radonjića preimenovali u “Maradonjića”.

Međutim, medeni mesec je trajao kratko. Radonjić je relativno brzo izgubio status startera u timu Torina što je dovelo do zatezanja odnosa između igrača i trenera. I pored toga što pričaju isti jezik Ivan i Nemanja su se sve manje razumeli međusobno prebacujući okrivljujući drugog za nesporazume koji su prerasli u sve oštrije sukuobe.

Tutosport danas donosi na prvoj strani priču o Nemanji Radonjiću podsećajući na paradoksalnu situaciju da je automatski otkup stupio na snagu sa Jurićevim, de fakto, stavljanjem Radonjića van stroja Torina.

Predsednik Urbano Kairo je poznat kao vlasnik kluba koji vodi računa o svakom evru i ne sviđa mu se ideja što je primoran da potroši par miliona za igrača koji bi mogao da provede na tribinama sledećih par meseci. Logika je prilično očigledna: ako Radonjić ne igra biće teško pronaći za njega novi klub. Istina, Torino nije platio visoku cenu za bivšeg igrača Marseja, ali neće moći da izvuče ni taj novac ako odnosi između Jurića i Radonjića ne budu popravljeni do tog nivoa da Nemanja bude ponovo u krugu kandidata za mečeve u Seriji A.

LIGA EVROPE – BARAŽ ZA OSMINU FINALA (REVANŠI)

Četvrtak

18.45: (4,00) Midtjiland (3,45) Sporting Lisabon (1,95), prvi meč: 1:1

18.45: (2,25) Monako (3,60) Bajer Leverkuzen (3,30), prvi meč: 3:2

18.45: (4,60) Nant (3,40) Juventus (1,85), prvi meč: 1:1

18.45: (2,00) PSV Ajndhoven (3,60) Sevilja (4,00), prvi meč: 0:3

21.00: (2,30) Mančester Junajted (3,45) Barselona (3,30), prvi meč: 2:2

21.00: (1,70) Ren (3,90) Šahtjor (5,50), prvi meč: 1:2

21.00: (1,70) Roma (3,80) Salcburg (5,70), prvi meč: 0:1

21.00: (2,30) Union Berlin (3,20) Ajaks (3,25), prvi meč: 0:0

***kvote su podložne promenama

LIGA KONFERENCIJE – BARAŽ ZA OSMINU FINALA (REVANŠI)

Četvrtak

18.45: (1,95) Anderleht (3,60) Ludogorec (4,20) - prvi meč 0:1

18.45: (4,30) Kluž (3,40) Lacio (2,00) - prvi meč 0:1

18.45: (2,30) Dnjepar 1 (3,30) AEK Larnaka (3,45) - prvi meč 0:1

18.45: (2,05) Partizan (3,25) Šerif (3,90) - prvi meč 1:0

21.00: (2,45) Bazel (3,40) Trabzon (3,10) - prvi meč 0:1

21.00: (1,80) Fjorentina (3,70) Braga (5,00) - prvi meč 4:0

21.00: (2,05) Gent (3,50) Karabag Agdam (3,90) - prvi meč 0:1

21.00: (2,55) Leh (3,35) Bode/Glimt (3,00) - prvi meč 0:0

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Nemanja RadonjićMarko GrujićBuongiorno Italia

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara