San Siro (©Reuters)
San Siro (©Reuters)

Buongiorno Italia: Inter u dugovima do guše, ali pobeđuje i kupuje

Vreme čitanja: 5min | sre. 27.12.23. | 15:02

Vlahović traži ulogu sigurnog startera, Bremer produžuje ugovor sa Juventusom do 2028. godine

(Od dopisnika MOZZARRT Sporta iz Rima)

Inter je u dugovima do guše. Ukupan dug je dostigao cifru od 807 miliona evra. Dok je neto vrednost Intera u minisu od 165 miliona. Da sve bude gore, i pored odlične prethodne sezone, razlika između prihoda i rashoda Intera je bila 40 miliona (425.500.000 prihodi, 465.500.000 rashodi). Ovde treba podsetiti i da Inter za razliku od klubova u arapskom vlasništvu ne može da se osloni na kasu svog gazde, nema iza sebe ni bogatog i moćnog vlasnika kao Juventus, a nema ni dobar kreditni rejting jer su Žangovi u gubicima i u političkoj nemilosti režima u Pekingu. Koliko je situacija alarmantna govori činjenica da niko ne želi da pozajmi novac Žangovima čak ni uz veoma visoke kamate.

Izabrane vesti

Svi sa nestrpljenjem čekaju maj mesec kada ističe rok za vraćanje duga fondu "Oaktree" . Reč je o blizu 40 miliona evra (uključujući i kamate). Žangovi nemaju odakle da vrate taj novac i zato pokušavju da reprogramiraju dug ili da pronađu nove finansijere ili partnere koji bi ubrizgali svež kapital. Na horizuntu. barem za sada, nema zainteresovanih, uprkos mandatu koji je dat renomiranim kućama da pronađu finansijere.

Na sreću Intera, zahvaljujući odličnom poslu Bepea Marote i njegovih saradnika, Nerazuri uspevaju da servisiraju tekuće poslove i čak da odvoje neki milion za prelazni rok u januaru. Tako je Inter vrlo blizu da angažuje Tejdžon Bjukenana iz Briža. Belegijanci traže za Kanađanina 12 miliona evra, Inter nudi manje, ali se veruje da bi posao mogao da se zaključu sa formulom pozajmice sa obaveznim otkupom za cenu od 8.000.000 evra.

Osima Bjukenana koji bi trebalo da dođe u januaru, Inter je već ispleo mrežu oko Pjotra Zjelinskog kome ističe ugovor sa Napolijem u juni i najverovatnije će biti još jedan odličan potez dvojca Marota-Auzilio sa oznakokm "bez evra obeštećenja". Menažeri Poljaka i Intera su postigli načelni dogovor o četvorogodišnjem ugovoru sa platom od 4.500.000 evra po sezoni.

U iščekivanju početka januarskog prelaznog roka Inter bi već u petak mogao da se okiti laskavom titulom da jesenjeg/zimskog ako pobedi na Marasiju Đenovu. Interesantno je da su Juve i Inter izgubili od istog protivnik (Sasuola), remizirali sa istim protivnicima (međusobno i sa Bolonjom) a jedina razlika je što je Inter pobedio Atalantu, a Juve remizirao. Dakle, ako je slediti predstavljenu logiku, budući da je Juve remizirao sa Đenovom, kao i da tim Alberta Đilardina nije izgubio nijedan meč sa velikim timovima Serije A (osim protiv Milana uz kontroverzni gol Pulišića) jasno je da zadatak neće biti lak.

VLAHOVIĆ TRAŽI ULOGU SIGURNOG STARTERA, BREMER DO 2028.

Statistika je neumoljiva, kad Dušan Vlahović pogodi mrežu, Juve osvaje bodove. Svaki gol Dušana, osim protiv Udinezea, je bio odlučujući da Stara dam uknjiži pobedu ili remizira. Od kada je došao u Juventus Vlahović je postigao barem jedan gol na 19 mečeva i na svim tim utakmicama Bjankoneri su osvajali bodove, tri ili jedan. Dakle, Vlahović je neka vrsta garancije da Juve neće napustiti teren pognute glave.

Partija srpskog cetnarfora protiv Frozinonea je bila vrlo upečatljiva. Dušana nije demoralisala klupa i što je njegovo mesto zauzeo mlađani Kenan Jildiz i Arkadijuš Milik koji je potpuno van forme. Naprotiv, za 30 minuta proverdenih na terenu u varošici pokrajine Lacio, Vlahoviće je vukao svoj tim ka pobedi: gol, poništen gol, plus dve velike prilike i još nekoliko odličnih poteza, su bili Dušanova vizit karta na stadionu Benito Stirpe.

Dušan je vratio pouzdanje, pre svega jer se vratio u fizičku formu a povrede i zdravstveni problemi su iza njega. Zato ne čudi što je sprksi as poručio da će ponovo izvoditi penale posle dva uzastopno promašena jedanaesterca.

Protiv Rome, barem prema najavama, Dušan će biti starter dok Masimilijano Alegri razmišlja da li da baci u vatru rovitog Federika Kjezu, istini za volju nije sigurno ni da će biti u protokolu meča, ili da pruži još jednu šansu mladom Turčinu Jildizu.

Osim Kjeze i Lokatelija koji su juče trenirali odvojeno od ostatka grupe, danas bi trebalo da se pridruže ostalima, Timoti Vea se u potpunosti oporavio. Reč je o vrlo srećnoj koincidenciji jer je Andrea Kambijazo suspendovan zbog zbira žutih kartona.

U međuvremenu, Juve će najverovatnije danas, produžiti ugovor sa Glejsonom Bremerom do 2028. godine za istu platu koju je imao i do sada, pet miliona plus milion evra kroz bonuse.

SASUOLO KAD MU VREME NIJE

Sasuolo nije samo tim koji je u ovom prvenstvu jedini uspeo da uzme meru Interu i Juventusu već je tim koji je često u prethodnim godinama zagorčavao život Rosonerima. Maks Alegri je dobio otkaz zbog Sasuola i Domenika Berardija, pre deset godina, u prošloj sezoni Stefano Pioli je bio na pragu otkaza, kao i sada, posle debakla na San Siru od tima Alesija Dionizija 2-5.

Pioli će morati da bude ponovo kretivan u izboru defanzivnog para. Fikajo Tomori, Pjer Kalulu, Malik Tšau i Marko Pelegrino su van stroja, Simon Kjer nije top i praktično od centarlnih defanzivaca na raspolaganju i u top formi je samo tinejdžer Jan Karlo Simić. U opticaju je mogućnost da Teo Ernandez ponovo bude prekomandovan u centralni deo obrambenog zida a da njegovo mesto zauzme Alesandro Florenci.

Bivši golman Đanluka Paljuka je bio veoma oštar prema golmanu Milana izjavivši da je Majk Menjan precenjen, da jeste dobar golaman, ali da uživa blagonaklonost novinara koji mu često oprašaju greške a vezu hvalospeve za njegove odbrane. Po mišljenju Paljuke najbolji golman u Seriji A je Mikele De Gregorio iz Monce.

ODOŠE I ORSATO I TIJAGO PINTO U SAUDIJSKU ARABIJU

Arapi se ne šale. Prvo su kupovali trenere, zatim velika fudbalska imena na zalasku karijere, onda igače u punom naponu snage, sada su krenuli da kupuju i rukovodioce i sudije. Paolo Maldini je u nedavnom intervjuu stavio do znanja da razmišlja o ponudi iz Saudijske Arabije a njemu se pridružio i Tijago Pinto. Portugalcu ugovor ističe u junu i sva je prilika da će se preseliti u Rijad ili Džedu.

Za razliko od Maldinija i Pinta koji i dalje vagaju, arbitatr Danijele Orsato je već dao načelni pristanak da se preseli u Saudijsku pro ligu. Najbolji italijanski arbitar će biti plaćen dva do tri puta više nego u Italiji a kao dodanti motiv figurira ponuda da bude šef sudija koji će deliti pravdu u Saudijskoj pro ligi uz, naravno, veoma visoko platu, duplo veću od one koju ima Đanluka Roki u Italiji.



tagovi

Buongiorno Italia

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara