Buongiorno Italia: Interov prioritet je Skudeto! Sari kao Roling Stonsi

Vreme čitanja: 6min | sre. 13.12.23. | 13:39

Inter je izgubio mogućnost relativno lakog žreba, ali je odmorio sve svoje ključne igrače, osim bioničnog Ačerbija, za duel sa Nebskoplavima. Takođe, to što je Inter završio u drugom šeširu žreba za osminu finala LŠ mnogo je veći problem za timove koji su osvojili prva mesta nego za Inzagijev tim

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Prvi put u ovoj sezoni Inter nije zatresao protivničku mrežu i to ga je koštalo prvog mesta u grupnoj fazi i lakšeg žreba za osminu finala Lige šampiona. Na prvi pogled može da izgleda nelogično što je Inter igrao sa najboljim mogućim sastavom protiv Udinezea a sa polovinom rezervi sa Real Sosijedadom i pored toga što se odlučivalo o liderskoj ulozi u grupi D. Sve postaje jasno kada se zna da su Nerazuri u ovoj sezoni imali dva zacrtana cilja: skudeto, odnosno druga zvezdica iznad grba, i osmina finala Lige šampiona koja je cementirala učešće Nerazura na Mundijalu za klubove u leto 2025. godine.

Izabrane vesti

Kada se ima u vidu prethodno rečeno postaje jasnije zašto je Inzagi pravio velike rotacije u Ligi šampiona dajući prioritet Seriji A. Ne moramo da idemo daleko u prošlost, dovoljno je vratiti se dve nedelje unazad: Inter je igrao sa osam rezervi protiv Benfike, rizikovao debakl, a onda je par dana kasnije demolirao Napoli na Maradoni.

Utakmica u nedelju sa Lacijom ima posebnu specifičnu težinu za Simonea Inzagija. Nije u pitanju samo prvo mesto na tabeli već i želja kormilara Intera da konačno pobedi Lacio na Olimpiku pošto mu to nije pošlo za rukom u prethodne dve sezone.

Inter je izgubio mogućnost relativno lakog žreba, ali je odmorio sve svoje ključne igrače, osim bioničnog Ačerbija, za duel sa Nebskoplavima. Takođe, to što je Inter završio u drugom šeširu žreba za osminu finala LŠ mnogo je veći problem za timove koji su osvojili prva mesta nego za Inzagijev tim.

Nerazuri su toliko sazreli i poboljšali svoje nastupe da u Evropi ne postoji tim kojeg ne mogu da izbace u dva meča u LŠ, makar se on zvao Real Madrid, Mančester Siti ili Bajern. Inter je imao sreće kada je trebalo u LŠ – prošle godine kada je stigao do finala preko Porta, Benfike i Milana – sada mu je ona manje potrebna i do finala može da stigne i trnovitim putem popločanim velikim rivalima.

Ako postoje mrlje koje su izronile juče na San Siru onda bi one mogle da se limitraju na Sančezu, Arnautoviću i Frateziju. Čileanac i austrijski Srbin igraju na kašičicu. Ko je sumnjajo u Inzagijev sud juče je morao da napravi korak unazad: Sančez i Arnautović ne služe mnogo ako je njihov doprinos onaj koji smo videli protiv Real Sosijedada. Fratezi je juče imao lepu priliku da dovede u nezgodinu situaciju Inzagija. Fratezi nije iskoristio šansu, ali vreme radi za njega. Inzagi je trener koji je pokazao da ima strpljenja i da kod njega irgači moguda „eksplodiraju“ i sa zakašnjenjem.

MACARI IMA DVA MESECA DA SREDI STVARI

Valter Macari može da odahne. Vatreno drugo krštenje na klupi Napolija je završeno. U prethodnih dvadesetak dana Azuri su igrali sa Atalantom, Realo, Intero, Juveom i na kraju Bragom. Sinoćna pobeda je osigurala prolaz u osminu finala LŠ i pre svega omogućila Macariju da sa delmičnim mirom vrati Napoli na fabričko podešavanje u sledeća dva meseca.

Naruku toskanskog stručnjaka ide raspoloženje u Napulju i svest da titula neće biti odbranjena. U toj konstelaciji Macari treba da se koncetriše samo na osiguranje plasmana u Ligu šampiona i dostojan hod u Ligi šampiona. Nije mala stvar i što je Napoli sa plasmanom u osminu finala i verovatnim izlaskom Milana iz LŠ, na korak od plasmana na Mundijal za klubove što znači da su mu na dohvat ruke najmanje 50 miliona evra.

Pobeda nad Bragom je potvrdila trendove Napolija u ovoj sezoni. Viktor Osimen je igrač od fundamentalnog značaja, baš kao i golman Aleks Maret. Prvi je postigao prvi gol od oporavka od povrede a drugi je sa dve odlične parade spasao Napoli muka.

Problem su Kvarachelija i odbana. Gruzijac je i protiv Brage kao i protiv Juventusa promašio zicer. Kvaliteti Kvarchelije su neupitni, ali se rađaju sumnje o njegovoj koncentraciji i lucidnosti. Hviča je promašio previše šansi, i to u odlučujućim mečevima, u prethodne tri nedelje: Real, Inter, Juve i sinoć Braga. Da je bio samo malo hladnokrvniji ko zna kako bi se završili okršaji sa Blankosima, Nerazurima i Bjankonerima. Odbana Napolija pušta vodu na sve strane. To što sinoć nije „probušena“ zasluga je mnogo više golmana Mereta nego drugih defanzivaca.

SARI: I CAN‘T GET NO SATISTFACTION

Trener Lacija Mauricio Sari ponovo je briljirao na konferenciji za novinare. Štaviše, možes se reći da su Sarijeva obraćanja javnosti postala obrnuto proporcionalna sa predstavama Lacija. Sari je sve zanimljliviji i za prvu stranu rukovodeći se izjavama dok Lacio tone na tabeli a igra se pretvorila u beskorisni fudbalski „peting“.

Šefa stručnog štaba Lacija se požalio da je oko kluba stvorena klima permanentnog nezadovoljstva. Sari je nezadovoljan i tretmanom Lacija u poređenju sa Romom: „Da je Roma napravila ono što smo mi uradili, tri pobede i remi, organizovali bi se vatrometi. Ambijent oko Lacija je razarajući“, dodao je Sari na konferenciji za novinare pred meč sa Atletikom.

Kormilar Lotitove fudbalske lađe je definisao prolaz Lacija u osminu finala Lige šampiona kao čudo, zaboravljajući da je za protivnike imao, pred Atletika, Fejnord i Seltik koji nije uspeo da zabeleži nijednu pobedu u poslednja dva nastupa u grupnoj fazi Lige šampiona.

Sari je rekao da će večeras igrati najbolji sastav Lacija, odnosno da neće praviti rotaciju budući da u nedelju igra sa Interom. Od stadarnih prvotimaca samo bi Imobile mogao da bude sačuvan za big meč.

Lacio je u Madrid stigao bez suspendovanog Rovele (kartoni) i povređenih Isaksena, Patrika i Romanjolija.

LACIO 4-3-3: Provedel – Lacari (Marušić), Kazale, Hila, Marušić (Pelegrini) – Guenduzi (Kamada), Vesino, Luis Alberto – F. Anderson, Kasteljanos, Zakanji

PIOLI NA IVICI PROVALIJE U NJUKASLU

Milan je u problemima, ali je Njukasl u još većim. Rosoneri imajućć šest igrača van stroja, Englezi čak osam. Stefano Pioli nema obavezu da se plasira u osminu finala Lige šampiona da bi spasao svoju klupu. Između ostalog i zato što Milan ne odlučuje o svojoj sudbini – ako PSŽ remizira ili pobedi u Dortmundu, italijanski klub ne prolazi u osminu finala LŠ, bez obzira na rezulutat na nekadašnjem Sent Džejms Parku – ali, od Piolija se očekuje promena kursa i pobeda.

U formaciju Rosonera se vraća Leao i to će btii jedina promena u odnosu na tim koji smo videli u Bergamu. Nijedan od povređenih defanzivaca se nije oporavio. Tomori je bukvalno jedini centralni bek na raspolaganju tako da će Ernandez i Florenci ponovo igrati u hibridnim ulogama, menjajući jedan drugoga na poziciji centralnog beka.

Milanu je pobeda potreban ne samo zbgo atmosfere već i da bi ostao barem u Ligi Evrope.

Zlatan Ibrahimović neće debitovati u svojoj novoj ulozi protiv Njukasla već na meču sa Moncom. Biće tu i neka vrsta simbolike budući da tim iz Brijance vodi Adrijano Galijani kreator,zajedno sa Silvijom Berluskonijem, velikog Milana.

MILAN 4-3-3: Menjan – Kalabrija, Tomori, Ernandez, Florenci – Loftus-Čik, Rejnders, Musa – Pulišić, Žiru, Leao

LUKAKU JOŠ DVE GODINE U ROMI?

Rimom se pronela vest da su se Roma i Čelsi dogovorili oko definitivnog transfera Lukakau u Romu. Formula pedviđa da Fridkinovi finansiraju sa prodajom Ejbrahama ili njegovim povratkom u Čelsi kupovinu Lukakua.

Sada sve zavisi od Big Roma. Imajući u vidu njegovo ponašanje u Mančester Junajtedu, Interu i Čelsiju ništa ne može da bude uzeto zdravo za gotovo. Belgijanac je ćudljiv i brzo menja svoje stavove, kao i raspoloženje.

Indikacija da vest nije bez osnova su ubrzni radovi na vili koju je Lukaku kupio u Kazal Paloku, delu Rima koji fudbaleri Rome obično biraju za svoje familije (blizu je Trigorije i mora).

Eventualni ostanak Lukakua u Romi je važna smernica i za pregovore kluba sa Žozeom Murinjom oko njegovog produžetka saradnje. Sa Belgijancom u timu Rome mnogo su veće šanse da ostane u Večnom gradu. Dobro upućeni izvori kažu da postoji saglasnost oko potpisivanja novog ugovora, ali da se dve strane razmimoilaze po pitanju dužine. Murinjo bi želeo dvogodišnji ugovor sa opcijom za treću, a Fridkinovi nude godinu sa opcijom za još jednu sezonu.

Paolo Dibala, posle obavljenih pregleda, sigurno preskače meč sa Bolonjom i najverovatnije sa Napolijem dok postoje šanse da bude u timu za okršaj sa Juventsuom, poslednji u kalendarskoj 2023. godini.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Buongiorno Italia

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara