Di Marija (© Reuters)
Di Marija (© Reuters)

Buongiorno Italia: Serija A raj za veterane

Vreme čitanja: 6min | čet. 30.03.23. | 12:41

Kostić se oporavio u rekordnom roku, a Radonjić bi mogao opet da bude starter u timu Torina

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Posle Edina Džeka, i Olivije Žiru i Anhel di Marija su prihvatili ponude klubova da nastave avanture u Milanu, odnosno Juventusu. Podsetimo, Džeko i Žiru su rođeni 1986, a Di Marija 1988. godine. Njima treba dodati i želju Zlatana Ibrahimovića, koji ove godine puni 42 godine, da nastavi još jednu sezonu da krstari Milanelom i terenima Serije A.

Izabrane vesti

Ranije su velike zvezde, igrači koji su proveli čitavu ili najveći deo karijere, odnosno kako ih Italijni zovu „bandiere“ (zastave ili barjaci) dobijali priliku da ostanu do kraja karijere ili do poznih igračkih godina u velikim klubovima. Često su ti fudbaleri igrali za simbolične sume novca imajući u vidu prošlost i harizmu. Primera radi, Alesandro Del Pjero je poslednju sezonu u Juventusu odigrao za 1.000.000 evra.

Novi fudbalski „hajlanderi“, osim što nisu vezani za klubove u kojima produžavaju igračku karijeru, nastavljaju da primaju astronomske sume novca. Džeko će od Intera dobiti još 5.000.000 evra, Žiru gotovo 4.000.000 od Milana, uz opciju za još jednu sezonu, a Di Marija čak 6.000.000, plus bonusi. Sve pomenute cifre morate da pomnotižite sa dva jer, manje-više, toliko opterećuju kase klubova. O koliko velikim svotama novca se radi govori podatak da će Džekova i Di Marijina godina više u Interu i Juventusu, pojedinačno koštati koliko je Napoli platio Kvaracheliju.

Napoli je svom detetu, svom kapitenu, simbolu, Lorencu Insinjeu u njegovoj 31 godini rekao: „ili ćeš prihvatiti gotovo duplo manju platu za produžetak ugovora ili se rastajemo kao prijatelji“.

Šta nam je ova sezona rekla: Napoli je već osvojio skudeto, grabi i ka finalu Lige šampiona, Kvarachelija već vredi 100.000.000 evra, a Insinje igra u MSL-u, u Torontu. Inter ne samo da se ne bori za skudeto nego će morati grčevito da se bori za mesto u Ligi šampiona zajedno sa Milanom. Džeko je postigao sedam golova u Seriji A, poslednji pre tri meseca, a Žiru jedan više. Di Marija je preskočio pola utakmica u dresu Juvea, a Bjankoneri su izvan trke za skudeto i ispali su iz Lige šampiona u grupnoj fazi.

U Napulju se više i ne sećaju Lorenca Insinjea, a u Milanu i Torinu, igračima koji su pet ili tri godina stariji od Lorenca nude nove faraonske ugovore iako je ova sezona bila ispod svih očekivanja, kako na klupskom, tako i na personalnom nivou. Četvrtfinale u Ligi šampiona je samo smokvin list ili, ako hoćete, labudova pesma pred povratak Intera i Milana u tunel u kome su proveli veći deo prethodne decenije. Juventus rizikuje da se nađe u mnogo većim nevoljama, ne zbog rezultata na terenu, već zbog poteza bivšeg rukovodstva kluba sa platama i transferima fudbalera.

TOTI UZ MURINJA, RIZIK DIBALA

Frančesko Toti je uz Žozea Murinja. Kao i velika većina navijača Rome, i bivši kapiten Đalorosih je bezrezervno na strani portugalskog stručnjaka. Po Totiju, Roma sa Murinjom može da otvori sva vrata, da se plasira u Ligu šampiona u Seriji A i da osvoji Ligu Evrope, pod uslovom da igrači slede harizmatičnog trenera.

Totijeva izjava dolazi u trenutku kada su odnosi izmeđ Murinja i vlasnika Dana Fridkina na nuli. Ne komuniciraju, niti američki tajkun ima nameru da se odazove na seriju Murinjovih apela da se sretnu i dogovore o strategiji za sledeću sezonu. Medijska kampanja koju je Murinjo započeo uz pomoć svojih prijatelja u rimskom ambijentu se tumači dvojako. Prva škola mišljenja je na stajalištu da Žoze želi da izvrši pritisak na Fridkina da sve utanače pre kraja ove sezone za sledeće prvenstvo. Druga škola tvrdi da se radi o medijskoj operaciji da Murinjo svali odgovornost na vlasnike Rome za eventualni razvod u junu.

Iz okruženja bliskom Fridkinovima se podseća da Murinjo ima ugovor do 2024. i da nema razloga da se vode posebni razgovori pre nego što se završi sezona i podvuče crta. I sami Fridkinovi ne znaju sa kojim kapitalom će raspolagati sledećeg leta jer dosta toga zavisi od plasmana u Ligu šampiona i učinka u Ligi Evrope.

Pored Murinja, na površinu je isplivala i drugo trnovito pitanje u Trigoriji: Paulo Dibala. Argentinac je najbolji igač Rome u ovoj sezoni. I pored toga što je preskočio trećinu utakmica zbog povreda Hoja je najefikasniji igrač Đalorosih i među najboljim asistmenima.

Poznato je da u ugovoru Dibale postoji raskidna klauzula fiksirana na 12.000.000 evra i da mu je plata 4.500.000 evra. Roma se nalazi pred teškom odlukom, da li da ponudi novi ugovor, uz povećanje plate, i na taj način eliminiše raskidnu klauzulu ili da se suoči sa rizikom da se tokom leta pojavi klub koji će platiti 12.000.000 evra i dati veću platu argentinskom reprezentativcu.

Prema pisanju rimskim medija, Dibala bi želeo da ostane, pogotovo ako Murinju ostane pri svojoj odluci da ide do kraja ugovora sa Romom, ali da Roma treba da mu poveća platu.

NAPOLI BRINE ZBOG KIMA

Kim protiv Lacija (© Reuters)Kim protiv Lacija (© Reuters)

Kim Min-Jae je jedan od retkih kamenčića koji žulja Lučana Spaletija. Reprezentativac Južne Koreje ima raskidnu klauzulu u ugovoru sa Napolijem koja mu omogućava da u prvoj polovini jula, od prvog do 15, može da napusti klub. Reč je o cifri koja u zavisnosti od nekoliko varijabila iznosi između 50.000.000 i 60.000.000 evra.

Napoli ne može da ponudi novi ugovor sa značajno većom platom Kimu kako bi skinuo raskidnu klauzulu, a tek nije u poziciji da parira ponudu koju, kaže se, spremea PSŽ.

Naravno, sa 50.000.000 do 60.000.000 evra u džepu, može da se nađe ne jedan nego nekoliko odličnih defanzivaca. Nije, međutim, lako pronaći prave igrače za ravnotežu, harmoniju i hemiju koja se stvorila u ovoj sezoni u Kastel Volturnu. Lučano Spaleti ima svež primer Milana pred svojim očima: bilo je dovoljno da njegov kolega izgubi Kesija, da Maldini i Masara pogreše nekoliko pojačanja i da Leao bude na nižem nivou od očekivanog i da Rosoneri od borbe za skudeto siđu na grčevitu trku za četvrto mesto u Seriji A.

Može se reći da je Spaleti već svario sve izvesniji odlazak Viktora Osimena na kraju sezone za astronomsku cifru i nema sumnje da će De Laurentis dovesti napadača sa čijim izborom će se Lučano saglasiti, međutim jedna od crvenih linija Spaletija, uz Kvaracheliju i Lobotku je upravo Min-Jae.

KOSTIĆ, UZDAH OLAKŠANJA U JUVEU

Srpski repezentativac Filip Kostić se oporavio u rekodnom roku. Alarm koji se uključio zbog njegove Ahilove tetive je prošao samo kao neprijatnost pošto juče nije trebalo sprovesti ni detaljne medicinske preglede. Sa krilom Juvea je sve u redu, ali bi Maks Alegri iz predostrožnosti i zbog veoma zgusnutog kalendara u aprilu mogao da ga odmori protiv Verone, odnosno da ga ostavi na klupi. Šansu bi mogao da dobije Iling u odsustvu Kostića.

Za razliku od Kostića, Alegri će morati da sačeka još neko vreme da vidi Pola Pogbu na raspolaganju. Kontrole su pokazale da proces oporavka Francuza teče brže nego što se očekivalo, ali da će biti potrebno još vremena pre nego što ga vidimo ponovo u dresu Juvea u ovoj sezoni.

Federiko Kjeza je nastavio sa individualnim treninizima. U Kontinasi se nadaju da bude spreman za meč sa Interom u Kupu Italije, barem za poslednjih pola sata meča. Juče su potvrđene pozitivne vesti za Milika, Miretija i Aleksa Sandra koji su se vratili na raspolaganje Alegriju dok je Ken izdržao kaznu suspenzije zbog crvenog kartona protiv Rome.

JURIĆ PONOVO IGRA NA KARTU RADONJIĆ

Dok nekome ne smrkne, drugome ne svane, ta izreka posebno važi u fudbalu. U Torinu je trebalo da se smrkne dvojici fudbalera, Mirančuku i Karamou, da bi ponovo svanulo Radonjiću posle ružnih i tužnih scena na derbiju sa Juventosom izemđu njega i trenera Ivana Jurića.

Mirančuk i Karamo nisu i dalje sto posto fit i šef stručnog štaba Torina Jurić ima nameru da pruži još jednom poverenje Nemanji Radonjiću u napadu Granata. Protiv Sasuola od Nemanje se očekuje predstava na nivou protiv Lećea.

Hrvatski stručnjka igra i na kartu da je Radonjić dodatno motivisan da se nametne selektoru Srbije Draganu Stojkoviću koji ga je pozvao pod nacionalni barjak, ali mu nije pružio šansu ni protiv Litvanije, ni protiv Crne Gore.

Dosada je Nemanja uvek igrao dobro posle povratka iz nacionalne selekcije, bez obzira na minutažu, i na Filadelfiji se nadaju da će se ta tradicija nastaviti. Protiv Sasuola Jurić očekuje od Radonjića da pokaže zrelost i da stavi prvu ciglu kontinuiteta u završnici sezone.


tagovi

Buongiorno ItaliaŽoze MurinjoPaulo DibalaAnhel Di MarijaOlivije ŽiruEdin Džeko

Obaveštavaj me

Inter
Roma
Milan
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara